Brad Pitt a șocat lumea întreagă când, recent, a dezvăluit că ar suferi de o tulburare rară, însă fără să aibă un diagnostic clar de la un medic specialist în acest sens. Toți fanii starului de la Hollywood au vrut să afle ce este prosopagnozia – tulburarea neurologică invocată de actor, ce se manifestă prin incapacitatea de a recunoaște fețele oamenilor pe care îi întâlnește. Însă iată ce spun specialiștii despre problemele cu care se confruntă, de fapt, Brad Pitt.
În vârstă de 58 de ani, Brad Pitt a declarat încă din trecut că are probleme în a-și aminti și în a recunoaște fețele, fapt ce l-a făcut să pară distant. Deși nu a fost niciodată diagnosticat oficial cu prosopagnozie, celebrul actor a mărturisit, într-un interviu pentru publicația GQ, că s-a chinuit ani de zile să recunoască pe cei pe care-i întâlnea. Iar această problemă l-a făcut să-și dorească adesea să se izoleze, a povestit el într-un interviu pentru Esquire, în 2013.
„Atât de mulți oameni mă urăsc pentru că sunt de părere că e o lipsă de respect. (…) Ești considerat egoist, îngâmfat. Dar pentru mine este un mister ”, a declarat atunci Pitt.
De curând, superstarul de la Hollywood a dezvăluit că îi este rușine cu această problemă și a mărturisit că își dorește să întâlnească o altă persoană care suferă de același lucru.
„Nimeni nu mă crede!”, el a spus. „Vreau să întâlnesc o altă persoană (n.r. care suferă de această afecțiune).”
Ce spun medicii despre boala de care ar suferi Brad Pitt
Oricât de neobișnuit ar părea, prosopagnozia este o afecțiune reală ce poate prezenta provocări unice celor care trăiesc zi de zi cu ea. Iar persoanele cu prosopagnozie s-ar putea încadra în două categorii: cei ce se nasc cu această afecțiune și cei la care se manifestă mai târziu în viață.
Iar cei care dobândesc prosopagnozie mai târziu în viață se pot confrunta cu această afecțiune în urma unei leziuni la cap sau a unei traume, a unui accident vascular cerebral sau boala Alzheimer.
Alex Dimitriu, medic român stabilit în SUA, certificat în Psihiatrie și Medicina Somnului, fondatorul Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine și BrainfoodMD, a declarat, pentru publicația Healthline, că prosopagnozia rezultă din anomalii sau din deteriorarea unei părți a creierul care coordonează sistemele neuronale responsabile de controlul percepției faciale și a memoriei.
„S-a demonstrat că prosopagnozia afectează până la două procente din populație”, a spus Dimitriu.
Persoanele cu prosopagnozie au probleme în a recunoaște fețele în ansamblu, pentru a le putea identifica, a mai explicat specialistul român.
„Ei văd toate părțile feței, dar nu le pot combina într-o singură față pentru a o recunoaște. Neputând recunoaște fețele, acest fapt poate avea implicații sociale semnificative”, a mai explicat medicul român.
„Pentru unii oameni, pot fi doar niște dificultăți minore în a-și aminti numele oamenilor. Pentru alții, poate fi mai grav, astfel încât să aibă probleme în recunoașterea propriilor prieteni și familii sau chiar probleme în a-și recunoaște propria reflecție”, a explicat dr. Leah Croll, profesor asistent neurologie la Temple University Hospital din Philadelphia.
„Cred că Brad Pitt se confruntă cu ceva ce mulți pacienți experimentează și este acest sentiment amuzant că ceva nu este în regulă, dar nu sunt foarte siguri ce este sau unde să meargă pentru ajutor”, a continuat Croll, subliniind că însuși superstarul nu a fost diagnosticat.
„Așa că cineva care crede că povestea lui Brad Pitt îi sună familiar sau că are simptome similare, aș recomanda să meargă la un neurolog și să fie testat și evaluat oficial.”
Consumul excesiv de alcool poate cauza prosopagnozie
La rândul său, psihiatrul Gabriel Diaconu atrage atenția asupra faptului că Brad Pitt ar putea suferi de prosopagnozie pe fondul consumului de alcool, principal factor ce ar duce la apariţia bolii.
„Are Brad Pitt prosopagnozie? Foarte probabil. Are vreo legătură cu lunga lui bătălie cu consumul de alcool? Mai mult decât posibil”, a scris specialistul într-o postare pe rețelele sociale.
Deși nu există un tratament pentru prosopagnozie, terapia poate ajuta pacienții să „dezvolte strategii compensatorii”.