La ora actuala, tratamentul bolii coronariene este mult mai complex decat acum cateva decenii. Exista trei posibilitati terapeutice: tratamentul medicamentos, recomandat de regula tuturor bolnavilor, si tratamentul interventional sau chirurgical, care-l completeaza in multe cazuri. Tratamentul in sindroamele coronariene cronice este diferit de cel din sindroamele coronariene acute (angina instabila sau infarctul miocardic).
Tratati corect hipertensiunea, dislipidemia, diabetul
Tratamentul medicamentos este obligatoriu de urmat in cazul tuturor bolnavilor diagnosticati cu boala coronariana (BC). In angina stabila, are rolul de a ameliora simptomatologia si, prin corectarea factorilor de risc, acela de a incetini evolutia bolii. In acest sens, trebuie tratate corect hipertensiunea, dislipidemia si diabetul.
Tratamentul imbunatateste irigarea inimii
In ce priveste tratamentul adresat bolii coronariene propriu-zise, el cuprinde cateva grupe de medicamente care au rolul de a imbunatati irigarea inimii, fie producand vasodilatatie, asa cum sunt nitratii sau blocantele de calciu, fie scazand „munca” inimii, cum fac beta-blocantele. Exista si grupa medicamentelor care subtiaza sangele, asa-numitele medicamente antiagregante. In general, aceste grupe medicamentoase se asociaza in functie de particularitatile cazului, la recomandarea medicului.
In sindroamele acute, scopul tratamentului este revascularizarea
In sindroamele coronariene acute, scopul principal al tratamentului este desfundarea vasului obstruat (astupat) si rezolvarea complicatiile. Desfundarea vasului, cunoscuta in termeni medicali ca revascularizare, se poate face medicamentos prin agenti fibrinolitici sau prin angioplastie, metoda invaziva, dar foarte utila. Se introduc in vasul afectat un cateter si un balon care se umfla, turtind practic trombul si repermeabilizand vasul. In vasul astfel repermeabilizat, se introduce un alt dispozitiv numit stent, cu rolul de a mentine vasul deschis.
Durerea resimtita in repaus, posibil semn de accident coronarian acut
Este foarte probabil ca un pacient coronarian care resimte o durere mult mai puternica decat de obicei, aparuta in repaus si insotita eventual de alte manifestari (transpiratii, greata, varsaturi, stare generala de rau, senzatia lipsei de aer), sa sufere un accident coronarian acut. In acest caz, are trei lucruri de facut: sa ia nitroglicerina (maximum trei tablete), sa mestece o aspirina si sa mearga de urgenta la spital. Cu cat va prezentati mai repede la medic, cu atat posibilitatea repermeabilizarii vasului obstruat este mai mare.
Operatia de bypass, indicata celor cu afectiuni coronariene severe
Bolnavii cu leziuni multiple pe arterele coronare, precum si cei care au complicatii mecanice, beneficiaza de tratament chirurgical. Revascularizarea chirurgicala poarta denumirea de bypass. Prin aceasta interventie se realizeaza o derivatie (o punte), leziunea fiind practic ocolita. Derivatia se face cu ajutorul vaselor recoltate de la bolnav, artere sau vene, asigurandu-se astfel o circulatie buna in zona.
Corectia chirurgicala, mai rezistenta in timp
Ambele metode de revascularizare au avantaje si dezavantaje. Pe termen lung, desi invaziva si mai neplacuta pentru bolnav, interventia chirurgicala a dovedit rezultate mai bune decat angioplastia. Cea din urma este preferata in sindroamele coronariene acute si la bolnavii cu unul sau doua vase afectate. Interventia chirurgicala este indicata mai ales bolnavilor cu mai multe vase afectate si se realizeaza de obicei la distanta de episodul acut. Bolnavii carora li se face revascularizare au rezultate foarte bune in timp, putand trai zeci de ani.
In Romania, la ora actuala, toate cele trei metode terapeutice se aplica in mod eficient. Din pacate, foarte putini bolnavi stiu acest lucru, majoritatea fiind in continuare tratati exclusiv medicamentos.
Dr. Alina Dellecase,
Medic specialist medicina interna,
Spitalul Clinic „Sf. Maria”, Bucuresti,
Telefon: 0726 003 041