Boala celiaca sau enteropatia glutenica este caracterizata prin intoleranta la gluten, fiind o afectiune cronica a intestinului subtire la nivelul caruia pot aparea leziuni.
Glutenul este un component proteic de natura vegetala ce poate fi gasit in alimente, suplimente nutritive si chiar in medicamente. Cauzele acestei intolerante nu se cunosc, insa se pare ca sunt anumite gene care cresc predispozitia pentru aceasta boala.
Netratata, boala celiaca se poate complica, una dintre aceste complicatii fiind osteoporoza. Aparitia osteoporozei in cazul persoanelor care au intoleranta la gluten presupune absorbtia slaba a calciului si a vitaminei D in organism.
Legatura dintre intoleranta la gluten si osteoporoza
Osteporoza este una dintre cele mai comune afectiuni, ce cauzeaza eroziunea oaselor, ducand chiar la ruperea lor. Pana la varsta de 20 de ani, oasele sunt intr-adevar rezistente, insa pe masura ce se inainteaza in varsta, oamenii pierd aproximativ 2% din masa osoasa. Femeile pierd mai mult din masa osoasa la menopauza.
Diagnosticati la timp boala celiaca
Din cauza faptului ca foarte multe persoane sufera de boala celiaca, insa nu stiu de existenta ei, pentru ca simptomele variaza de la o persoana la alta, ramane nediagnosticata. Din aceasta cauza, nu se tine o dieta bazata pe alimente care nu contin gluten, lucru care ar face ca oasele sa nu mai fie atat de fragile. Asadar, un adult care nu trateaza intoleranta la gluten prezinta un risc marit de a face osteoporoza.
Investigatiile pentru osteoporoza trebuie sa includa si testul pentru osteoporoza
Cea mai buna metoda de a depista intoleranta la gluten, precum si osteoporoza, este testarea. De cele mai multe ori, persoanele care au boala celiaca sunt testate contra osteoporozei, insa acelasi lucru ar trebui sa se intample si in ceea ce-i priveste pe oamenii care au osteoporoza. In momentul in care varsta si menopauza sunt eliminate de pe lista factorilor de risc, ar trebui sa ne gandim daca nu cumva glutenul este principala cauza. Absolut toti pacientii care sufera de osteoporoza ar trebui sa fie testati de boala celiaca.
Consultati nutritionistul pentru o dieta corespunzatoare!
Daca suferiti de intoleranta la gluten, trebuie sa tineti o dieta corespunzatoare, din care sa excludeti bineinteles glutenul. Calciul si vitamina D sunt suplimente deosebit de importante in tratarea osteoporozei. De asemenea, expunerea la soare sintetizeaza vitamina D, iar exercitiile fizice cresc densitatea oaselor. Din dieta nu trebuie sa lipseasca lactatele cu un continut scazut de grasime, precum si legumele cu frunze verzi.
Consultarea unui medic specialist nutritionist, care sa indice o dieta echilibrata si sanatoasa, stopand astfel simptomele bolii celiace este mai mult decat necesara. Astfel, pot fi prevenite posibilele complicatii, precum osteoporoza.
Text: Ruxandra Raica
Sursa: www.everydayhealth.com