Ochii sunt adesea primul aspect pe care-l observam la oamenii din fata noastra. Ei influenteaza, bineinteles, aspectul unei persoane. Pe masura ce inaintam in varsta, tonusul si forma pleoapelor sufera modificari. Expunerea la soare si factorul genetic pot contribui la aparitia excesului de piele, pungilor de sub ochi, acestea facandu-va sa pareti mai in varsta.
Cu ajutorul chirurgiei estetice a pleoapelor sau blefaroplastiei, se elimina acest exces de piele, de muschi si grasime, atat de la nivelul pleoapelor superioare, cat si inferioare, pentru a reintineri aspectul zonei ochilor.
Tipuri de blefaroplastie
Blefaroplastia superioara
La nivelul pleoapei superioare, pielea poate forma un fald, iar acest exces de piele poate impiedica vederea in unele cazuri. Indepartarea acestui fald de piele si grasime se realizeaza printr-o incizie ascunsa in pliul care se formeaza natural la nivelul pleoapei. Inainte de operatie, medicul specialist va poate cere sa fiti evaluati de un oftalmolog pentru glaucom si pentru a se asigura ca nu exista probleme in ceea ce priveste producerea de lacrimi.
Blefaroplastia superioara se realizeaza cu anestezie locala, doar in cazuri rare cu anestezie generala. Se pot folosi atat bisturiul chirurgical, cat si laserul. Cu ajutorul laserului, riscul de sangerare este mai mic si apar mai putine vanatai, deoarece se „sigileaza”, practic, vasele de sange.
Blefaroplastia inferioara
Grasimea si pielea in exces de la nivelul pleoapelor inferioare pot fi indepartate sau repozitionate printr-o incizie ascunsa sub linia genelor, foarte putin vizibila ulterior. Prin intermediul acestei proceduri, puteti scapa de pungile de sub ochi si de cearcane, atat de inestetice si care se accentueaza mai ales dupa nopti nedormite sau perioade aglomerate. De asemenea, mai exista si blefaroplastia inferioara, care indeparteaza grasimea prin incizii la nivelul conjunctivei, dar este recomandata in cazul persoanelor care nu au piele in exces. Se numeste blefaroplastie transconjunctivala si se apeleaza la ea atunci cand exista un buzunar de grasime sub pleoapa inferioara. Nu lasa cicatrice evidente, deoarece se folosesc fire resorbabile si se vindeca in mod natural.
Recuperarea dupa blefaroplastie
Este important sa urmati sfaturile specialistului. Vi se va recomanda administrarea de analgezice si aplicarea de comprese reci pentru a reduce umflaturile din jurul ochilor. Trebuie sa mentineti zona din jurul ochilor curata, iar daca simtiti mancarime, instilati picaturi de ochi. Aplicarea unui unguent pe baza de antibiotic reduce riscul de infectie a zonei tratate. In perioada de recuperare care, de obicei, dureaza in jur de 10-14 zile, nu trebuie sa faceti activitati in urma carora veti transpira, cum ar fi sa mergeti la sala.
Riscurile si complicatiile blefaroplastiei
Ochii se vor umfla in urma interventiei si va veti confrunta cu acea senzatie de neplacere. Durerea dispare la cateva zile de la interventie, insa pleoapele pot ramane umflate chiar si doua saptamani. Temporar, s-ar putea sa experimentati vedere neclara, senzatie de ochi uscat, dificultati la inchiderea pleoapelor. Mai rar, pot aparea infectiile, reactiile la anestezic, leziuni ale nervilor, aparitia asimetriilor. Hematomul retrobulbar apare in cazuri foarte rare.
Starea generala de sanatate trebuie sa fie una buna pentru a putea beneficia de blefaroplastie. Daca suferiti de glaucom sau de sindromul de ochi uscat, trebuie sa va consultati cu medicul.
Ruxandra Dumitrescu
Surse: Ncbi.nlm.nih.gov; Medicinenet.com; Asoprs.com