Revista care te menține sănătos

Wellness club

Biostimularea laser, o terapie de actualitate

17 mai 2024
Share

Terapia laser, atunci cand este corect utilizata si precedata de un examen clinic si paraclinic necesar pentru stabilirea unui diagnostic precis, este non-invaziva, nu produce durere, leziuni sau dereglari si duce la vindecarea definitiva si rapida a leziunilor.

Cuvantul LASER este abrevierea de la Emisie Stimulata de Radiatie Luminoasa Amplificata (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation).
Radiaţia laser este o unda coerenta electromagnetica, apartinand spectrului vizibil si invizibil, ce se poate propaga prin diverse medii. Are o serie de caracteristici comune:
Monocromaticitate; Polarizare; Coerenta; Efecte biologice si fiziochimice benefice.

Terapia laser imbunatateste circulatia
In terapie se utilizeaza lasere de putere mica, lasere non-invazive cu efecte biologice benefice. In urma interactiunii unei raze laser cu tesuturile tinta, cele mai importante efecte sunt:
Efect analgezic; Efect miorelaxant; Efect antiflogistic; Efect antiedematos; Efect bactericid si antiviral. Studiile biologice au obiectivat efecte cum ar fi:
Imbunatatirea circulatiei; Cresterea activitatii intracelulare a multor enzime, in mod particular a ciclului Krebs; Cresterea circulatiei oxigenului, utilizarea mai eficienta a glucozei; Stimularea sintezei ADN. Efectele chirurgicale au la baza posibilitatea indepartarii rapide, precise si controlate a unor fragmente de tesuturi. Homeostaza este asigurata de efectul termic.

Calmarea durerilor reumatismale, obiectiv major
Toate aceste actiuni asupra tesuturilor au drept efecte terapeutice:
1. Efect antialgic – este un obiectiv major al terapiei afectiunilor reumatismale, neurologice si nu numai, deziderat greu de obtinut si nu rareori greu de mentinut. Unii autori sustin eficienta biostimularii laser cu rezultate comparabile, uneori mai bune in anumite situatii decat terapia clasica din fizioterapie. Biostimularea laser se pare că are marele avantaj de a oferi posibilitatea de actiune si interferare la toate nivelele de conducere, transmisie si perceptie centrala a durerii, cu influentarea starii psihice a pacientului.
2. Efect antiinflamator si antiedematos – un rol important in realizarea acestui efect revine modificarilor circulatorii ce apar dupa biostimularea laser. Vasodilatatia activa se instaleaza local prin activitatea microcirculatiei arteriolare care va avea drept consecinta cresterea capacitatii de aparare specifica si nespecifica locala. Totodata, favorizeaza resorbtia locala si regionala a lichidelor de staza, a edemelor si exudatelor, atat a celor de natura venolimfatica, cat si a celor de natura inflamatorie.
3. Efect biostimulant si trofic tisular – este un efect destul de rapid instalat si dintre cele mai benefice pentru pacient. Modalitatea de instalare este complexa, incepand cu modificarile circulatorii locale si regionale, instalarea vasodilatatiei, permeabilitatii vasculare, aportului de substante nutritive, oxigen, posibilitatea imbunatatirii capacitatii de epurare a produsilor metabolici sau inflamatori locali, cu resorbtia exudatelor de fibrină. Apare o normalizare a potentialului de membrana celulara, cu efect benefic asupra schimbarilor ionice si metabolice celulare.

Terapia laser, mai eficienta decat terapia clasica
Prezentam in cele ce urmeaza cateva exemple de terapie cu efecte rapide, benefice:
In tratamentul stomatologic: tratarea aftelor bucale, eruptiei herpetice acute. Grabeste mult vindecarea si cicatrizarea gingiei dupa o extractie dentara; Ulcerul varicos este extrem de receptiv la aceasta terapie. Astfel sunt vindecate leziuni foarte vechi, de 15-20 de ani; Terapia este utila in arsuri de gradele I si II, in orice zone, dar mai ales la cele faciale. Se utilizeaza frecvente cu raze rosii, frecvente de 8-10 Hz, cu 5-15 aplicaţii. Bineinteles, terapia laser este combinata cu terapia locala clasica, dar este eficace si unde terapia clasica nu a dat rezultatele scontate. De asemenea, terapia se va face cu luarea unor masuri de protectie, fiind necesar ca bolnavul si medicul sa poarte ochelari speciali, indiferent de tipul de laser utilizat.

Intertitlu: Contraindicatiile terapiei laser

Este interzisa iradierea bolnavilor de cancer; Necesita mare atentie tratarea femeilor gravide, desi nu exista informatii despre efecte teratogene; Nu trebuie iradiat un torace in care este fixat un pacemaker; Atentie la starile febrile; Nu se recomanda iradierea directa a glandelor cu secretie interna si externa; Nu se va aplica terapia direct pe structuri nervoase (traiecte nervoase).

Avantajele terapiei laser
Este o manevra medicala neinvaziva; Asigura un tratament rapid si eficace; Este o metoda ieftina in comparatie cu medicamentele; Nu necesita internare. Tratamentul se aplica in ambulatoriu de specialitate. Dr. Marcel Papuc,
Medic primar medicina generala,
Competenta biostimulare laser,
Medcenter Focsani,
0237.224.250,
www.medcenter.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.