De secole, ceaiurile au fost utilizate ca alternativa in medicina pentru a ameliora simptomele diverselor afectiuni, iar studiile au demonstrat ca functioneaza cu adevarat. Cercetarile arata ca ceaiurile pot proteja impotriva problemelor inimii, a bolii Alzheimer, precum si a unor tipuri de cancer.
Ati putea spune ca, daca ati incercat un anumit tip de ceai, le-ati incercat pe toate, insa nu este adevarat.
Fiecare tip de ceai are o anumita aroma si prezinta beneficii diferite pentru sanatate. Aflati cum sorbitul dintr-o cana de ceai ar putea fi raspunsul multora dintre problemele dumneavoastra. Iata cateva tipuri de ceai poate mai putin cunoscute in Romania, dar care ajuta in lupta cu obezitatea sau cu alte probleme de sanatate.
1. Ceaiul Oolong
Este o varietate de ceai chinezesc care ajuta organismul sa arda mai repede grasimile. Combinatia dintre antioxidantul numit catechina si cofeina face ca organismul sa arda grasimile si sa inceapa sa actioneze la numai doua ore dupa ce l-ati consumat. Acest ceai contine, de asemenea, polifenoli care blocheaza enzimele de grasime. Studiile au demonstrat ca persoanele care consuma acest ceai pierd din greutate sustinut. Atentie insa, aveti grija sa nu exagerati cu zaharul!
2. Ceaiul Yerba Mate
Este foarte popular in America de Sud si este deopotriva bogat in vitamine si minerale care ajuta la pierderea in greutate. Contine un compus numit mateina (asemanator cofeinei), care ofera organismului un plus de energie. De asemenea, ceaiul reduce pofta de mancare. Pentru consumarea acestui ceai exista un adevarat ritual, „mate” fiind, de fapt, denumirea vasului din care se serveste ceaiul care se bea cu un pai de argint.
3. Ceaiul alb
Este mai putin procesat fata de alte ceaiuri si contine un antioxidant numit ECGC care previne formarea unor noi celule de grasime si lupta impotriva semnelor imbatranirii, precum ridurile. Exista studii care arata ca ar proteja si impotriva cancerului de colon.
4. Ceaiul negru
Mentine respiratia proaspata, deoarece contine polifenoli, antioxidanti foarte puternici care impiedica formarea placii bacteriene, unul dintre principalii factori care duc la aparitia respiratiei urat mirositoare, printre alte probleme dentare. De asemenea, acest ceai ar putea preveni aparitia diabetului.
5. Ceaiul de ghimbir
Este antiinflamator (contine agenti antiinflamatori) si actioneaza precum un medicament. Ceaiul de ghimbir creste libidoul si aduce beneficii glandei sexuale feminine, dar si celei masculine, crescand numarul de spermatozoizi si sporind satisfactia sexuala.
Top 5 ceaiuri care nu trebuie să vă lipsească din bucătărie
6. Ceaiul de licorice
Este obtinut din planta aromata de licorice care creste de obicei in Asia si este chiar mai dulce decat zaharaul, insa are 0 calorii. Radacina acestei plante are si proprietati antiinflamatoare si antibacteriene, continand si compusi terapeutici care calmeaza gatul inflamat.