Uleiul de masline, bogat in acizi grasi mononesaturati, reprezinta o componenta majora a dietei mediteraneene. Acizii grasi mononesaturati sunt considerati grasimi sanatoase, in opozitie cu grasimile saturate si cele trans.
Uleiul de masline se obtine prin presarea fructului maslinului (Olea europaea) intalnit mai ales in regiunea mediteraneeana.
Acest ulei este utilizat in cosmetica, medicina, in bucatarie, iar astazi este folosit in mai toate regiunile lumii. Grecia este tara cu cel mai mare consum de ulei de masline/locuitor. In ultimii 50 de ani, s-au facut foarte multe studii care au examinat beneficiile uleiului de masline asupra sanatatii si nu numai.
Uleiul de masline si sistemul cardiovascular
In urma unui studiu publicat in jurnalul Pharmacological Research, s-a descoperit ca persoanele care consuma in mod regulat ulei de masline prezinta un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiune, hiperlipidemie (cresterea anormala a nivelului de lipide din sange) si atac de cord. De asemenea, consumul de ulei de masline ajuta la reducerea inflamatiilor, a disfunctiilor endoteliale, trombozei etc.
Inlocuiti uleiul de floarea-soarelui cu cel de masline si in cazul prepararii cartofilor prajiti, iar riscul bolilor de inima nu va creste si nici cel al decesului prematur. O echipa de cercetatori de la Universitatea Autonoma din Madrid, Spania, a analizat un numar de 40.757 adulti cu varste intre 26 si 69 de ani, pe o perioada de 11 ani. Studiul a surprins metodele de gatit folosite. Niciunul dintre participanti nu suferea de boli de inima la inceputul studiului. In urma lui, s-a concluzionat ca nu exista nicio legatura intre consumul de ulei de masline si riscul de boli coronariene.
Consumul de ulei de masline micsoreaza riscul de depresie
Persoanele care consuma grasimi trans (alimente fast-food si multe produse de patiserie) ar putea prezenta un risc mai mare de depresie in comparatie cu persoanele care nu au o astfel de dieta. Alti cercetatori din Spania au strans si analizat datele a 12.000 de voluntari pe parcursul unei perioade de 6 ani. Acestia au numarat persoanele care sufereau de depresie la inceputul studiului si de-a lungul perioadei sus mentionate. Expertii au ajuns la concluzia ca persoanele care consumau grasimi trans prezentau un risc cu 48% mai mare de a suferi de depresie.
Uleiul de masline extravirgin contine substante antiinflamatoare
Inflamatiile cronice se numara printre cauzele principale ale multor boli. Printre acestea, se numara cancerul, sindromul metabolic, diabetul, Alzheimer si artrita. De-a lungul timpului, s-a descoperit ca mecanismul principal din spatele uleiului de masline este abilitatea de a lupta impotriva inflamatiilor. Acidul oleic, un acid gras prezent in uleiul de masline, poate reduce markerii inflamatori, precum proteina C reactiva. Insa principalele efecte antiinflamatoare se pare ca provin de la antioxidantii prezenti in uleiul de masline.
Parul si pielea
Antioxidantii din uleiul de masline ajuta la prevenirea distrugerii celulelor, lupta impotriva semnelor de imbatranire a pielii si confera un aspect mult mai tanar acesteia. Uleiul de masline imbunatateste textura pielii, reduce ridurile si permite vindecarea pielii. Atunci cand este aplicat topic, uleiul de masline hidrateaza si catifeleaza pielea uscata. Daca aveti parul uscat si fragil, pastrati o sticluta de ulei de masline la indemana. Un balsam care il contine hidrateaza firul de par in profunzime si il face usor de descurcat.
Ruxandra Dumitrescu
Surse: Medicalnewstoday.com; Naturalnews.com