Turmericul (Curcuma longa) este o plantă erbacee perenă din familia Zingiberaceae, împreună cu alte plante cu ar fi ghimbirul. Originară din Asia de Sud-Est, a fost apreciată mii de ani atât drept ingredient culinar, cât și pentru numeroasele beneficii pe care le are pentru sănătate. Una dintre principalele părți vegetative cu potențial terapeutic este rădăcina de turmeric, cunoscută pentru culoarea sa galben-portocalie, aroma distinctă, ușor piperată și amăruie. Cele mai multe dintre potențialele beneficii ale consumului de turmeric se datorează cucurminei (de unde este dată și denumirea alternativă), un compus polifenolic care a fost intens studiat în ultimii ani.
Beneficiile consumului de turmeric
În medicina tradițională indiană (ayurvedică) și chineză, planta de turmeric a fost utilizată mai ales pentru tratarea afecțiunilor digestive, articulare, dermatologice și infecțioase. De-a lungul ultimelor decenii, cercetările științifice au confirmat multe dintre aceste beneficii medicinale și astfel au fost deschise noi alternative de tratament și prevenire a anumitor afecțiuni. Cucurmina este doar unul dintre compușii prezenți în turmeric – chiar dacă în cantități mari –, însă această plantă conține și alți compuși fitochimici importanți, cum ar fi tumeronele. În cele ce urmează vor fi prezentate principalele beneficii ale consumului de turmeric.
Efect antiinflamator puternic
Unul dintre cele mai importante beneficii ale turmericului este capacitatea sa de a ameliora și de a preveni inflamația din organism. Inflamația cronică stă la baza apariției mai multor boli, cum ar fi bolile cardiovasculare, bolile neurodgenerative, diabetul și cancerul. Prin experimente de specialitate s-a demonstrat că cucurmina inhibă activitatea mai multor molecule care au rol în răspunsul inflamator, inclusiv factorul nuclear kappa-B (NF-kB).
Acțiunea antiinflamatoare a cucurminei din turmeric este comparabilă cu cea a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), dar fără a include și posibilele efecte secundare pe care acestea le pot avea (iritație gastrică, toxicitate hepatică). Prin reducerea inflamației, asigurarea unui aport zilnic de turmeric poate ajuta avea beneficii în ameliorarea durerilor articulare, cum ar fi cele cauzate de osteoartrită și artrită reumatoidă.
Activitate antioxidantă și protecție împotriva stresului oxidativ
Cucurmina este un antioxidant extrem de eficient, capabil să neutralizeze radicalii liberi și chiar să stimuleze activitatea enzimelor antioxidante proprii ale organismului, cum ar fi catalaza sau superoxid-dismutaza. Radicalii liberi sunt molecule instabile rezultate în urma metabolismului, care provoacă daune celulare și contribuie la îmbătrânirea prematură și apariția bolilor cronice. Prin reducerea impactului nociv al stresului oxidativ, cucurmina protejează celulele de procesul de degradare a ADN-ului și susține sănătatea generală a organismului. Această proprietate face din turmeric un aliat în prevenirea bolilor cardiovasculare, neurodegenerative și cancerului.
Susținerea sănătății creierului și prevenirea bolilro neurodegenerativă
Cucurmina este un compus care poate traversa bariera hematoencefalică, ceea ce înseamnă că poate ajunge și la nivel creierului, având beneficii asupra funcției cerebrale. Odată ajunsă aici, cucurmina stimulează biosinteza factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF), proteină cu rol în creșterea și supraviețuirea neuronilor. Un nivel scăzut de BDNF este asociat cu afecțiuni precum Alzheimerul și depresia.
Consumul regulat de turmenic poate preveni declinul cognitiv asociat îmbătrânirii, îmbunătăți memoria și reduce riscul de boli neurodegenerative. De asemenea, cucurmina s-a dovedit a fi eficientă și în reducerea acumulării plăcilor de beta-amiloid în creier, un marker specific pentru boala Alzheimer.
Susținerea sănătății cardiovasculare
Consumul de turmeric are beneficii și asupra sănătății cardiovasculare. Cucurmina, așa cum s-a demonstrat, are capacitatea de a îmbunătăți funcția endotelială și elasticitatea vaselor de sânge fiind implicată în reglarea tensiunii arteriale. Disfuncția endotelială este un factor de risc foarte important pentru bolile cardiovasculare, inclus ateroscleroza și hipertensiunea.
De asemenea, aportul regulat de cucurmină ajută la reducerea nivelului de LDL-colesterol, dar și de trigliceride, din sânge. Simultan, crește și nivelul de HDL-colesterol, forma colesterolului cu proprietăți antiaterogene. Efectele antiinflamatoare și antioxidante ale cucurminei reduc, de asemenea, riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Proprietăți anticancerigene
Numeroase studii au demonstrat că turmericul are un potențial anticancerigen semnificativ, prin mai multe mecanisme, printre care inhibarea proliferării celulare, inducerea apoptozei (moartea celulară programată a celulelor canceroase) și prevenirea angiogenezei (formarea de noi vase de sânge, care hrănesc tumorile). Cucurmina inhibă mai multe căi moleculare implicate atât în apariția, cât și în progresia cancerului, inclusiv căile NF-kB, PI3K/Akt și MAPK. Prin urmare, consumul de turmeric ar putea preveni și chiar ajuta tratamentul anumitor forme de cancere, în special cel de sân, colon, prostată și piele.
Îmbunătățirea digestiei și sănătății gastrointestinale
Compușii din turmeric au acțiune și asupra bilei, stimulând sinteza acesteia. Prin urmare, ajută la îmbunătățirea digestiei grăsimilor. De asemenea, are proprietăți antiinflamatoare, ajutând la ameliorarea afecțiunilor digestive inflamatorii, cum ar fi sindromul de colon iritabil sau bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn, colita ulcerativă), dispepsia (indigestia). Alte beneficii în ceea ce privește sănătatea gastrointestinală sunt reprezentate de faptul că cucurmina protejează mucoasa gastrică de efectele corozive ale acidului gastric și poate reduce simptomele de reflux gastroesofagian.
Susținerea sistemului imunitar
Cucurmina și alte substanțe bioactive din turmeric au beneficii și asupra imunității, în principal ca urmare a efectelor imunomodulatoare manifestate: stimulează sinteza celulelor implicate în răspunsul imun și crește eficiența mecanismelor implicate în imunitate, de exemplu fagocitoza. Consumul regulat de turmeric întărește sistemul imunitar și, astfel, reduce riscul de infecție cu microorganisme – bacteriene, virale, fungice și parazitare – patogene.
Proprietăți antidiabetice
Mai multe studii au demonstrat efectele cucurminei asupra diabetului. Acest compus este foarte eficient în menținerea glicemiei în limite normale la persoanele cu hiperglicemie cronică, chiar în îmbunătățirea sensibilității la insulină. În plus, efectele sale antioxidante și antiinflamatoare contribuie la prevenirea complicațiilor asociate diabetului, cum ar fi neuropatia sau retinopatia diabetică.
Susținerea sănătății și integrității pielii
Turmericul este un ingredient popular în produsele de îngrijire ale pielii, întrucât are beneficii și în ceea ce privește sănătatea acesteia. Consumul și aplicarea topică de turmeric se dovedește a fi eficiente în reducerea acneei, psoriazisului, eczemelor și inflamațiilor cutanate. Protejează pielea de efectele negative ale radiațiilor UV, prevenind îmbătrânirea prematură a acesteia.
Susținerea sănătății ficatului
Turmericul este cunoscut și pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra sănătății ficatului prin stimularea sintezei enzimelor detoxifiante și stimularea regenerării celulelor hepatice. Prin urmare, efectele hepatoprotectoare transformă turmericul într-un supliment eficient în ceea ce privește susținerea funcției normale a ficatului și prevenirea diferitelor afecțiuni hepatice.
Turmeric – modalități de consum
Turmericul poate fi consumat în diferite forme, dar pentru beneficii maxime se recomandă a fi consumat în stare proaspătă, fără preparare termică anterioară:
- pulbere de turmeric care este de dorit a fi adăugată în preparate înainte de pregătirea termică a acestora (curry, supe, salate);
- capsule sau suplimente cu turmeric, care oferă o doză concentrată de cucurmină, adesea în asociere cu piperina (piper negru) care îmbunătățește absorbția cucurminei;
- rădăcină proaspătă, care poate fi rasă și adăugată în sucuri sau smoothie-uri;
- ceai de turmeric.
Doza zilnică de turmeric recomandată este de aproximativ 1,5 grame, însă nu există standarde clare în ceea ce privește aportul. Acesta poate varia în funcție de necesități și indicat ar fi să se consulte medicul specialist înainte de a urma o eventuală cură cu turmeric.
Turmeric – contraindicații
Consumul de turmeric, indiferent de modalitatea de administrate, este considerat sigur. Totuși, consumul excesiv ar putea duce la probleme digestive, cum ar fi diaree, dureri abdominale. De asemenea, cucurmina poate interacționa cu medicamente precum cele antihipertensive, precum și cele anticoagulante și antidiabetice. Din acest motiv, este recomandat să se consulte medicul înainte de administrare. Într-un studiu care s-a întins pe parcursul a trei luni realizat pe persoane care au urmat o cură cu turmeric, nu s-au observat efecte secundare în ceea ce privește creșterea tensiunii arteriale, afectarea renală sau hepatică.
Foto: shutterstock.com