Desi putin utilizata si neapreciata suficient, ridichea neagra ofera numeroase beneficii sanatatii, prin intermediul proprietatilor surprinzatoare pe care le ofera. Iata care sunt beneficiile ridichii negre.
Imbunatateste functia ficatului
Ficatul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului, iar ridichea neagra poate imbunatati functiile acestuia in mod surprinzator. Aceasta este bogata in vitamina B1, B6, B12, vitamina C, precum si in minerale (calciu, magneziu), ce faciliteaza fluxul bilei si mentin sanatatea sistemului digestiv. Includeti ridichea neagra in dieta pentru a mentine ficatul sanatos.
Alunga raceala si tusea
Aceasta leguma este bogata in antioxidanti, necesari in reducerea inflamatiei. Amelioreaza congestia de la nivelul pieptului si ajuta pasajul dintre nas si gat.
Ridichea neagra poate trata cu succes raceala si tusea cronica. Taiati in jumatate o ridiche neagra si adaugati o lingurita de zahar. Acoperiti si lasati peste noapte. A doua zi, va puteti bucura de un suc delicios si sanatos care va poate trata de infectii ale sistemului respirator.
Ajuta la vindecarea hipertiroidismului (boala Grave)
Hipertiroidismul reprezinta secretia excesiva de hormoni de catre glanda tiroida, ce participa in reglarea metabolismului si in functionarea normala a sistemului nervos. Rafanina, o substanta continuta de ridichea neagra, are rolul de a regla functiile tiroidei, tratand, astfel, hipertiroidismul.
Regleaza nivelul colesterolului
Unul dintre beneficiile importante ale ridichei negre este reprezentat de participarea activa la metabolizarea grasimilor din organism. Pe langa mentinerea sanatatii ficatului, aceasta imbunatateste circulatia si metabolismul. Ficatul absoarbe colesterolul inainte de a fi depozitat in celulele adipoase (grasime) si la nivelul peretilor vaselor de sange. Filtreaza impuritatile si metabolizeaza grasimile. Acest proces se repeta si evita acumularea de grasimi. Prin urmare, ridichea neagra impiedica formarea colesterolului si scade riscul de aparitie a infarctului miocardic.
Imbunatateste digestia
Pentru cele mentionate anterior, ridichea neagra este un agent de detoxificare excelent si elimina toxinele de la nivelul stomacului. Acest fenomen are ca rezultat mentinerea pH-ului in parametri optimi. Pe langa aceste proprietati, ridichea neagra este si bogata in fibre, ce faciliteaza digestia si imbunatatesc functionarea bilei.
In plus, ridichea neagra amelioreaza balonarea si aciditatea, datorita continutului crescut de antioxidanti. Balonarea este redusa ca prin minune atunci cand consumati aceasta leguma.
Elimina pietrele de la rinichi si fiere
Ridichea neagra este un remediu natural impotriva pietrelor de la rinichi si fiere. In plus, amelioreaza si durerea cauzata de prezenta acestora si creste urinarea. Proprietatile diuretice ale acestei legume favorizeaza curatarea rinichilor si a vezicii biliare, eliminand pietrele si nisipul de la acest nivel.
Creste capacitatea de concentrare
Aceasta leguma este bogata in potasiu si magneziu, minerale esentiale pentru functionarea normala a creierului. Astfel, ridichea neagra mentine echilibrul electrolitic al creierului si creste capacitatea de concentrare.
Are proprietati anti-cancer
Ridichea neagra, datorita continutului crescut de antioxidanti, este un element cu proprietati anti-cancer deosebite. Antioxidantii elimina radicalii liberi de la nivelul celulelor si al tesuturilor, reducand, astfel, riscul de aparitie a cancerului. Consumati cantitati mici de ridiche neagra, dar zilnic, si bucurati-va de proprietatile surprinzatoare ale acesteia.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie