Revista care te menține sănătos

Știri

Beneficiile surprinzătoare ale consumului ocazional de dulciuri

Mădălina Cristea; sursă: sciencealert.com
19 decembrie 2024
Share
Beneficiile surprinzătoare ale consumului ocazional de dulciuri

Vești bune pentru iubitorii de dulciuri. Deși este bine cunoscut faptul că zahărul este asociat unui risc crescut de boli de inimă, cercetătorii suedezi spulberă această interdicție. În urma unui studiu recent, experții au descoperit că indivizii care consumă ocazional dulciuri tind să aibă un risc redus de probleme cardiovasculare. Controversata descoperire a fost publicată recent în Frontiers in Public Health.

Vă plac dulciurile? S-ar putea să vă placă și mai mult când veți afla că unele dintre ele, consumate cu prudență, ar putea fi benefice pentru dumneavoastră!

Zahărul, prieten sau dușman?

Consumul ocazional al unui croissant, al unei prăjituri sau al unui baton de ciocolată ar putea fi mai bun pentru inimă decât dieta zero zahăr. Cercetătorii de la Lund University, Suedia, atrag însă atența că beneficiul nu este valabil și în cazul băuturilor carbogazoase și al toppingurilor dulci.

„Cea mai frapantă constatare din studiul nostru este relația contradictorie dintre diferite surse de zahăr adăugat și riscul de boli cardiovasculare. (…) Acest contrast evidentiază importanța de a lua în considerare nu doar cantitatea de zahăr consumată, ci și proveniența și contextul acestuia”, explică epidemiologul Suzanne Janzi.

Un studiu dulce cu rezultate incredibile

Cercetătorii au analizat informații provenite de la 69.705 de persoane din bazele de date de sănătate publică din Suedia. Subiecții aveau vârste cuprinse între 45 și 83 de ani. Ei au fost chestionați cu privire la dieta și stilul lor de viață în 1997 și 2009. Ulterior, aceștia au fost urmăriți până în 2019.

Consumul de zahăr a fost grupat în trei categorii: toppinguri dulci, dulciuri (produse de patiserie și prăjituri) și băuturi îndulcite (cum ar fi băuturile carbogazoase).

beneficii, consum de dulciuri, consum de zahar, fika, sanatate cardiovasculara,

Proveniența zahărului face diferența?

Ulterior, a fost urmărită eventuala legătură dintre fiecare tip de zahăr consumat și șapte tipuri de boli cardiovasculare. Au fost luați în considerare și alți factor de risc, precum fumatul.

Rezultatele au variat de la caz la caz. S-a descoperit printre altele că toppingurile dulci au fost legate de un risc crescut de anevrism de aortă abdominală. La modul general, cele mai mici riscuri pentru orice boală cardiovasculară au fost identificate la subiecții care s-au rezumat la a mânca un sigur dulce ocazional.

beneficii, consum de dulciuri, consum de zahar, fika, sanatate cardiovasculara,

Zahărul, o poveste cu multe ramificații

Sunt multe aspecte de luat în considerare atunci când vine vorba despre sursa de zahăr. Spre exemplu, ce alte alimente și băuturi consumăm împreună cu zahărul respectiv. De asemenea, contează și cât de des includem zahărul adăugat în alimentație.

„Zahărurile lichide, pe care le găsim în băuturile îndulcite, oferă mai puțină sațietate decât alimentele solide, ceea ce poate încuraja consum excesiv”, explică Janzi.

De asemenea, mai contează și contextul în care consumați zahărul. Experții atrag atenția că bunătățile dulci sunt savurate la ocazii speciale, în timp ce băuturile îndulcite tind să fie consumate regulat.

De menționat că aceste constatări nu rau o relație cauză-efect. De asemenea, în studiul lor, experții nu au luat în considerare alte consecințe asupra sănătății, cum ar fi cariile.

beneficii, consum de dulciuri, consum de zahar, fika, sanatate cardiovasculara,

Influența fika asupra rezultatelor studiului

Sunteți familiarizat cu fika? Este un concept suedez, devenit chiar o parte importantă din cultura nordică. Practic, reprezintă pauza de cafea și prăjitură/produse de patiserie. În realitate, îi încurajează pe suedezi să-și facă timp pentru a socializa cu prietenii și a întări relațiile la locul de muncă. 

Așadar, țineți cont că în Suedia, de unde provin participanții la studiu, fika este practicată zi de zi. Acest obicei dulce poate avea o influența asupra rezultatelor.

Studiile asupra modului în care singurătatea și stresul afectează sănătatea indică faptul că fika ar putea avea beneficii pentru inimă. Interacțiune socială regulată și relaxarea au o mare contribuție la starea de bine.

„Deși studiul nostru observațional nu poate stabili o relație de cauzalitate, din rezultate reiese că aportul extrem de scăzut de zahăr ar putea să nu fie neapărat benefic pentru sănătatea cardiovasculară”, spune Janzi.

foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.