Revista care te menține sănătos

Nutriție

Beneficiile surprinzatoare ale consumului de peste

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
28 august 2020
Share
Exclusiv online
Beneficiile surprinzatoare ale consumului de peste

Pestele este unul dintre cele mai sanatoase alimente. Are un continut bogat in proteine si vitamina D. In plus, pestele este una dintre cele mai bune surse de acizi grasi Omega-3, elemente extrem de importante pentru organism si creier. In concluzie, beneficiile consumului de peste sunt multe si variate.

Pestele contine multe elemente importante pentru buna functionare a organismului. Printre acestea se numara proteinele de calitate, iodul si multe vitamine si minerale. Insa, dintre toate tipurile, pestele gras (somon, sardine, ton, macrou) este cel mai sanatos, deoarece contine o cantitate importanta de vitamina D si acizi grasi Omega-3. Aceste doua componente sunt esentiale pentru sanatatea organismului si au rolul de a preveni diverse afectiuni. Descoperiti care sunt beneficiile consumului de peste.

Reduce riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral

Infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral sunt printre primele cauze de deces prematur din lume. Pestele este unul dintre alimentele care protejeaza sistemul cardiovascular, iar persoanele care il consuma cel putin de doua ori pe saptamana au un risc mai scazut de a dezvolta aceste boli.

Intervine in procesul de dezvoltare

Acizii grasi Omega-3 sunt esentiali pentru dezvoltare si crestere. Unul dintre acestia, acidul docosahexaenoic (DHA) este foarte important, deoarece favorizeaza dezvoltarea creierului si a vederii. Insa, pentru a avea parte de aceste beneficii, este important sa evitati consumul de peste care contine mercur.

Femeile insarcinate nu trebuie sa consume mai mult de 340 de grame de peste pe saptamana. Insa, consumul de peste in timpul sarcinii este indicat pentru dezvoltarea corecta a fatului.

Uleiul de peste: beneficii pentru sanatate

Ajuta la incetinirea declinului cognitiv

Una dintre consecintele imbatranirii este reprezentata de deteriorarea creierului. Acest fenomen este normal in multe cazuri, insa exista si unele afectiuni neurovegetative grave, precum maladia Alzheimer. Insa, conform unor studii, persoanele care consuma mai mult peste au un declin cognitiv mai lent, iar memoria este mai putin afectata.

Previne si amelioreaza simptomele depresiei

Depresia este o afectiune mintala grava si foarte frecventa in zilele noastre. Aceasta este caracterizata printr-o dispozitie proasta, tristete, scaderea energiei si pierderea interesului pentru activitatile zilnice.

Conform unor studii, persoanele care consuma peste in mod regulat prezinta risc crescut de a suferi de depresie. In plus, acizii grasi Omega-3 sunt benefici pentru cresterea eficacitatii medicamentelor antidepresive.

beneficiile consumului de peste

Diminueaza riscul de aparitie a bolilor autoimune

Bolile autoimune au o particularitate: sunt caracterizate de atacarea si distrugerea tesuturilor sanatoase ale corpului. De exemplu, diabetul tip 1 implica sistemul imunitar, ce ataca celulele pancreasului responsabile de secretia de insulina.

Uleiul de peste bogat in Omega-3 poate scadea riscul de aparitie a diabetului tip 1, atat la copii, cat si la adulti.

Protejeaza vederea

Degenerescenta maculara legata de varsta cauzeaza scaderea capacitatii vizuale si chiar orbire. Aceasta afectiune este mai frecventa la persoanele in varsta. S-a demonstrat ca acizii grasi Omega-3 din peste pot oferi protectie pentru aceasta afectiune.

Imbunatateste calitatea somnului

Tulburarile de somn au devenit foarte frecvente in toata lumea. Exista mai multi factori care duc la aparitia acestora, precum expunerea la lumina albastra a electronicelor, dar si deficitul de vitamina D.

Consumul de peste gras, de cel putin trei ori pe saptamana, poate imbunatati calitatea somnului si functionarea intregului organism.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.