Revista care te menține sănătos

Nutriție

Beneficiile mirodeniilor cu aromă de Sărbători

8 ianuarie 2024
Share
Beneficiile mirodeniilor cu aromă de Sărbători

Secretul unei mese reușite de Sărbători stă atât în bucuria de a găti acasă, în familie, cât și în priceperea bucătarului de a alege condimentele potrivite pentru fiecare preparat culinar. Iată cum să aduceți savoarea în meniul mesei de Crăciun cu ajutorul celor mai aromate condimente, care au multiple beneficii pentru sănătate.

Dacă în trecut mirodeniile Orientului erau folosite mai mult ca plante de leac și erau rezervate celor privilegiați, fiind extrem de scumpe, în zilele noastre, piperul, scorțișoara, turmericul sau cuișoarele se numără printre cele mai cunoscute și răspândite condimente. Aceste mirodenii exotice dau savoare rețetelor de sezon, dar au și efecte benefice asupra organismului, reglând febra sau digestia și contribuind la combaterea microbilor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ImunoSuport Forte, recomandat pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.

Scorțișoara

Scorțișoara se remarcă de departe printre mirodeniile populare în anotimpul rece, care ne duc cu gândul la Crăciun și la mesele îmbelșugate în familie. Adăugată în băuturi calde precum ciocolată sau vin fiert, în deserturi cu fructe și la fripturile de miel sau de pui, scorțișoara nu poate lipsi din bucătărie pe timp de iarnă. Pe lângă aroma sa plăcută, scorțișoara are și nenumărate proprietăți antioxidante, antimicrobiene și antivirale, precum și un rol în reglarea glicemiei.

Cuișoarele

De asemenea în topul condimentelor cu aromă de Sărbători, cuișoarele sunt nelipsite din turta dulce și prăjiturile cu mere. În amestec cu scorțișoara, în cantități moderate, cuișoarele se potrivesc la aproape la toate preparatele, de la fripturi și legume gătite până la deserturi. Un pont util: cuișoarele pot potența în alimente gustul iute, așa că folosiți-le cu moderație! Cuișoarele au rol în reglarea glicemiei, rol antiinflamator și protector gastric. Totodată, cuișoarele previn constipația, îmbunătățesc sănătatea aparatului respirator, stimulează circulația sangvină și îmbunătățesc sănătatea orală.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Bil-Ex de la Naturalis; un suplimentul alimentar care uşurează digestia şi reduce disconfortul abdominal care poate apărea după mesele copioase sau în cazul exceselor culinare.

Piperul și ardeiul iute

Piperul se numără printre cele mai răspândite condimente din lume, datorită aromei puternice, proprietăților benefice pentru organism și diverselor variante în care poate fi găsit, de la piper negru, piper alb sau verde până la piper roșu sau roz. Valoarea nutrițională a piperului este dată de conținutul de potasiu, mangan, vitaminele K și C, calciu, cupru, fier și crom.

Adăugarea piperului, bineînțeles, cu moderație, în alimentele preferate nu stimulează doar papilele gustative, ci ajută și la îmbunătățirea digestiei. Piperul are efecte antioxidante, antiinflamatoare și antibacteriene.

Ardeiul iute accelerează metabolismul, ajută la arderea grăsimilor, scade colesterolul sangvin, îmbunătățește digestia și circulația periferică. Unguentele cu capsaicina din ardeiul iute pot fi utilizate în cazul afecțiunilor reumatismale.

Condimente care tin de cald iarna

inainte de Turmeric sau curcuma

Turmeric sau curcuma

Curcuma este un condiment originar din India, cu multiple beneficii recunoscute pentru sănătate. Având rol antioxidant, antiinflamator, antiimbatranire și anticancerigen, curcuma este eficient în tratarea și prevenirea reumatismului, artritei, tulburărilor digestive, bolilor cardiovasculare și neurodegenerative (precum Alzheimer sau Parkinson), dar și în cazul afecțiunilor hepatice, renale și pulmonare. Există diverse suplimente naturale pe bază de curcumin, substanță activă din turmeric, în combinație cu piperina (extrasă din piperul negru).

Coriandrul

Aroma coriandrului își găsește locul în foarte multe preparate de pe masa de Sărbători, oferind o savoare deosebită, dar și beneficii pentru sănătate. Carnea de porc, peștele,  vita sau carnea de pui, preparatele cu brânză, omletele, supele, chiar salatele pot fi asezonate folosind coriandru.

Coriandrul stimulează digestia și sistemul nervos, contribuie la prevenirea anemiei, are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene și antiseptice. Toate acestea se datorează conținutului bogat în uleiuri esențiale, minerale și vitamine.

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.