Fibrele alimentare sunt componente ale alimentelor, al caror rol a fost neglijat pana in urma cu cateva decenii. In afara faptului ca erau vazute ca un tratament oarecum eficient al constipatiei, constituiau mai degraba „balastul”, partea inutila a alimentelor.
Ulterior, s-a ajuns la concluzia ca fibrele alimentare sunt foarte utile in tratamentul si profilaxia diverselor boli ale abundentei, de care omul modern are, din pacate, foarte des parte. De regula, fibrele intra in categoria carbohidratilor, deci in aceeasi categorie cu zaharul sau amidonul. Carbohidratii au, insa, clase diferite, iar fibrele fac parte din clasa celor nedigerabili, pentru ca tubul digestiv uman nu are enzime destinate digestiei fibrelor. Din punct de vedere al comportamentului fata de apa, fibrele se divid in fibre insolubile, de tipul celulozei si hemicelulozei, si in fibre solubile, de tipul pectinei, gumei sau mucilagiilor. In functie de categorie, fibrele au comportamente si roluri diferite in organism, dar au si actiuni comune.
Indiferent de rolurile lor, fibrele nu se absorb, deci nu ne aduc calorii, si toate actiunile lor se realizeaza din lumenul tubului digestiv. Atat fibrele solubile, cat si cele insolubile au un volum mare si sunt laxative. Astfel, nu numai ca ne trateaza de constipatie, dar rezolva si complicatiile acesteia, cum ar fi diverticulii intestinali sau hemoroizii.
Afla care sunt beneficiile consumului de fibre!
Fibrele ofera senzatia de satietate
Ajunse in intestinul terminal, fibrele sunt fermentate de flora locala si duc la formarea acizilor grasi. Acestia sunt o hrana apreciata de celulele din peretele intestinal, celulele colo-rectale. Deci fibrele nutresc celulele intestinale, facandu-le rezistente la diferiti agresori si, in cele din urma, scazand riscul de a dezvolta cancere. Un alt rol comun al tuturor fibrelor este acela ca scad coeficientul de utilizare a nutrientilor din mancare, adica ne permit sa mancam fara sa ne ingrasam.
Desigur, atunci cand mancarea este putina si efortul fizic depus este mare, fiecare calorie conteaza. Dar omul modern nu are probleme in a face rost de calorii, avand o viata sedentara. Corpul uman este adaptat la senzatia de foame, nu la excesul alimentar, iar aceasta senzatie exista indiferent de stilul de viata. Asadar, fibrele sunt o solutie pentru a diminua riscul de supraponderalitate si obezitate. Mai mult, prin volumul mare, fibrele ofera senzatia de satietate solida.
Pe langa actiunile protectoare ale tubului digestiv si antiobezitate, fibrele scad absorbtia colesterolului din tubul digestiv in mediul intern. In mod particular, gumele, pectinele si mucilagiile sunt puternic hipocolesterolemiante, neavand efectele adverse ale medicamentelor cu acelasi rol. In anumite cereale, cum este ovazul, exista fibre speciale, numite beta-glucani, cu actiune pozitiva asupra profilului lipidic sangvin. Deci, cand mancam fibre, si aparatul cardiovascular are parte de beneficii.
In ce alimente gasim fibre alimentare
De regula, in alimentele integrale de origine vegetala. Legumele si fructele sunt bogate in fibre alimentare, iar cerealele integrale, leguminoasele uscate, nucile, semintele aduc, de asemenea, un aport valoros. Cand vine vorba de cereale, doar cele nerafinate contin fibre. De retinut ca fibrele nu dispar si nici nu se distrug prin preparare termica. Din contra, devin mai usor de tolerat pentru tubul digestiv. In concluzie, fibrele reprezinta adevarati aliati ai sanatatii si nu trebuie evitate, ci consumate, pe cat posibil, in cantitati apropiate de cele recomandate: 28-30 g/zi.
Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie