Revista care te menține sănătos

Nutriție

Ciuperci – beneficii și rolul lor în prevenirea anumitor boli

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, uclahealth.org, webmd.com, health.clevelandclinic.org
29 octombrie 2024
Share
Ciuperci – beneficii și rolul lor în prevenirea anumitor boli

Ciupercile sunt organisme extrem de versatile, care nu fac parte nici din regnul animalelor, nici din regnul plantelor. De fapt, acestea au fost incluse într-un regn propriu – regnul Fungi. Chiar dacă au fost folosite de secole întregi în diferite culturi culinare și medicale, știința modernă și-a îndreptat tot mai mult atenția asupra potențialului lor terapeutic, descoperind mult mai multe despre proprietățile lor nutritive și modul în care consumul de ciuperci poate contribui nu doar la prevenirea anumitor boli, ci chiar și tratarea acestora. Deoarece prezintă numeroase beneficii asociate consumului, încă de pe vremea romanilor acestea au fost considerate „hrana zeilor”.

De secole, în cultura chineză ciupercile au fost considerate „elixirul vieții”. Astăzi, acestea sunt considerate alimente valoroase, extrem de accesibile, deoarece au un conținut redus de calorii, carbohidrați, grăsimi și sodiu. Alte beneficii se asociază faptului că nu conțin colesterol. Pe de altă parte, ciupercile conțin cantități importante de micronutrienți, cum ar fi seleniu, potasiu și riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), vitamina D, precum și fibre și proteine. Astfel, ciupercile au fost recunoscute în istorie în special datorită proprietăților curative, motiv pentru care au fost folosite în medicina tradițională, în vederea tratării și prevenirii anumitor boli.

Tipuri de ciuperci comestibile

Există mai multe tipuri de ciuperci comestibile, însă profilul nutritiv și gama de beneficii asupra sănătății este relativ asemănătoare. Foarte important de menționat este și faptul că, de cele mai multe ori, depinde foarte mult și cum au fost cultivate, crescute și depozitate ciupercile înainte de a fi consumate. Cele mai cunoscute și apreciate tipuri de ciuperci sunt:

beneficii ciuperci, cele mai bune ciuperci, de ce sa mananci ciuperci,

Ciupercile Champignon (Agaricus bisporus)

Acestea sunt printre cele mai intens cultivate și consumate ciuperci din lume, fiind disponibile în două forme: albe și maronii (cunoscute și sub denumirea de ciuperci portobello, atunci când ajung la maturitate). Sunt alimente foarte versatile și pot fi consumate în multe moduri.

Ciupercile Shiitake (Lentinula edodes)

Sunt originare din Asia de Est și renumite pentru aroma intensă, dar mai ales pentru potențialul medicinal pe care îl au. În medicina tradițională asiatică, consumul acestui soi are beneficii mai ales asupra imunității și în tratamentul anumitor afecțiuni.

Ciupercile Maitake (Grifola frondosa)

Cunoscute popular drept „foalele vacii” sau „bureții călugărești”, acest soi se folosește deseori în medicina alternativă, drept stimulator natural al sistemului imunitar.

Ciupercile Reishi (Ganoderma lucidum)

Aceste ciuperci sunt utilizate în medicina tradițională chineză, datorită proprietăților pe care le manifestă: imunomodulatoare, anticancerigene și antiinflamatoare. Nu se obișnuiește ca aceste ciuperci să fie consumate sub formă de aliment, ci sub formă de extracte sau ceaiuri.

beneficii ciuperci, cele mai bune ciuperci, de ce sa mananci ciuperci,

Ciupercile Pleurotus (Pleurotus ostreatus)

Cunoscute și sub denumirea de „păstrăv de fag”, „ciuperci de stridii”, „găinușa-pădurii”, acest soi este foarte bogat în nutrienți și folosit în bucătăriile din întreaga lume. Consumul lor aduce beneficii pentru sănătate în special datorită micronutrienților și compușilor fitochimici pe care îi conțin.

Ciupercile Chanterelle (Cantharellus cibarius)

Gălbiorii sunt apreciați în special pentru aroma deosebită, asemănătoare alunelor și caiselor. În ceea ce privește beneficiile consumului, sunt bogate în vitamine, minerale și fibre vegetale.

beneficii ciuperci, cele mai bune ciuperci, de ce sa mananci ciuperci,

Trufele de vară (Tuber aestivum)

Sunt considerate o adevărată delicatesă, reprezentând un tip de ciuperci subterane care cresc în asociere cu rădăcinile unor copaci (alun, fag, plop, stejar, tei), formând micorize. Sunt deosebit de bogate în substanțe minerale, în special potasiu și magneziu.

Ciuperci – profil nutrițional

Toate soiurile de ciuperci reprezintă o sursă excelentă de nutrienți, iar consumul lor prezintă o gamă variată de beneficii pentru sănătate. Au un conținut redus de calorii, dar sunt deosebit de bogate în vitamine, minerale, și compuși fitochimici bioactivi, cu potențial terapeutic:

  • vitamine și minerale: ciupercile sunt bogate în vitamine din complexul B – riboflavină (B2) și niacină (B3), acid pantotenic (B5) –, care ajută la menținerea sănătății pielii, dar și reglarea metabolismului energetic. De asemenea, sunt o sursă importantă de seleniu, potasiu, cupru. Unele soiuri expuse la lumina soarelui acumulează și vitamina D, fiind o sursă excelentă;
  • proteine: chiar dacă nu sunt surse importante de proteine, proteinele conținute sunt de foarte bună calitate și pot completa o dietă echilibrată. Sunt bogate și în aminoacizi esențiali, care nu pot fi sintetizați de către organism și necesită aport alimentar;
  • antioxidanți: multe tipuri de ciuperci, în special Reishi și Shiitake, conțin cantități crescute de antioxidanți precum ergotioneina și glutationul, care ajută la reducerea stresului oxidativ și prevenirea apariției bolilor cronice;
  • fibre vegetale și beta-glucani: alte beneficii ale consumului sunt datorate faptului că aceste ciuperci sunt bogate în fibre, inclusiv beta-glucani, care susțin sănătatea digestivă, ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge și stimulează imunitatea.

Importanța ciupercilor în viața omului nu se limitează doar la acestea ca fiind o sursă de hrană, ci și la impactul vital pe care îl au asupra ecosistemului și mediului înconjurător.

beneficii ciuperci, cele mai bune ciuperci, de ce sa mananci ciuperci,

Ciuperci – beneficii ale consumului

Consumul regulat de ciuperci asigură o gamă variată de beneficii pentru sănătate, în special ca urmare a profilului nutrițional complex și conținutului bogat în compuși bioactivi. În continuare vor fi prezentate principalele beneficii ale consumului de ciuperci:

Întărirea sistemului imunitar

Multe soiuri de ciuperci, cum ar fi Shiitake, Maitake și Reishi, conțin beta-glucani, compuși ce stimulează activitatea celulelor imunitare. Prin urmare, protejează organismul împotriva bolilor de tip infecțios și reduc riscul de a dezvolta boli cronice.

Susținerea sănătății cardiovasculare

Consumul de ciuperci poate avea beneficii și asupra sănătății cardiovasculare, reducând riscul de a dezvolta boli specifice. Beta-glucanii și fibrele solubile ajută la reducerea colesterolemiei (concentrația de colesterol), în special LDL-colesterolului („colesterolul rău”). S-a observat și faptul că poate stimula creșterea HDL-colesterolului („colesterol bun”), care protejează inima.

Controlul și reglarea greutății corporale

Ciupercile sunt bogate în fibre și sărace în calorii, fiind un aliment ideal pentru persoanele care doresc să își mențină o greutate corporală sănătoasă sau să piardă kilogramele în plus. Fibrele, în urma consumului, conferă o senzație de sațietate, reducând astfel apetitul, ceea ce previne și consumul excesiv de alimente.

Efecte antioxidante și antiinflamatorii

Compușii bioactivi din ciuperci, cum ar fi polifenolii și seleniul, au efecte antioxidante extrem de puternice, protejând celulele împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Antioxidanții joacă un rol foarte important în reducerea inflamației, prevenirea îmbătrânirii premature, dar și a riscului de boli cronice.

Susținerea sănătății oaselor, dar nu numai

Ciupercile expuse la lumină UV sunt o sursă excelentă de vitamină D, importantă îndeosebi în ceea ce privește sănătatea oaselor. Vitamina D ajută la absorbția calciului, reducând riscul unor boli cum ar fi osteoporoza, fragilitatea osoasă și alte afecțiuni ale sistemului osos.

beneficii ciuperci, cele mai bune ciuperci, de ce sa mananci ciuperci,

Ciuperci – rol în prevenirea anumitor boli

Studiile științifice de actualitate au demonstrat că anumite tipuri de ciuperci au beneficii extinse și în ceea ce privește atât prevenirea, cât și tratarea anumitor boli. Aceste beneficii se datorează în special conținutului lor ridicat de compuși bioactivi:

  • prevenirea cancerului: datorită polifenolilor, beta-glucanilor și ergotioneinei;
  • managementul diabetului: datorită conținutului scăzut de carbohidrați și ridicat de fibre, ar putea îmbunătăți sensibilitatea la insulină și regla nivelul glicemiei;
  • proprietăți neuroprotectoare: aceste beneficii le manifestă în special ciupercile Lion’s Mane (Hericium erinaceus, „coama leului”), care ar putea preveni boli neurodegenerative cum ar fi Alzheimerul și Parkinsonul;
  • susțin sănătatea digestivă: datorită conținutului în fibre și prebiotice, care ar putea ajuta la prevenirea unor boli precum sindromul de intestin iritabil, constipația;
  • gestionarea și prevenirea bolilor autoimune: datorită conținutului în beta-glucani și diferiți compuși fitochimici, s-a observat că pot ajuta la gestionarea unor afecțiuni precum scleroza multiplă, artrita reumatoidă.

Consumul de ciuperci – contraindicații

În general, consumul de ciuperci este considerat sigur, dar trebuie avut în vedere că există foarte multe specii care nu sunt comestibile, ci toxice și potențial otrăvitoare. Persoanele care urmează tratament cu anticoagulante ar trebui să consulte medicul înainte de a consuma suplimente care au fost formulate din masa uscată a anumitor soiuri.

foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.