Ceaiul de mentă reprezintă o metodă excelentă pentru a vă îmbunătăți starea de sănătate în mai multe feluri. Ceaiul de mentă are abilitatea de a îmbunătăți digestia, ameliorează durerea, reduce inflamatia, relaxează mintea și corpul, înlătură respirația urât mirositoare și întărește sistemul imunitar.
Mentolul conținut de ceaiul de mentă reprezintă principala caracteristică benefică pentru sănătate, iar aromă sa este preferată de oameni din întreaga lume. Iată care sunt principalele beneficii aduse de ceaiul de mentă:
Scade febra
Mentolul conținut de ceaiul de mentă are proprietatea de a reduce febra din interior și de a induce procesul de transpirație. În plus, pe lângă scăderea febrei, ceaiul de mentă reduce și inflamația și disconfortul asociate cu aceasta.
Menține sănătatea tractului digestiv
Uleiul și ceaiul de mentă au fost utilizate de mii de ani pentru a trata numeroase afecțiuni gastrointestinale. Ceaiul de mentă are proprietatea de a favoriza eliminarea scaunului și previne balonarea, crampele și disconfortul de la nivelul stomacului. În plus, stimulează fluxul bilei de la nivelul ficatului pentru a îmbunătăți digestia și pentru a încuraja eliminarea scaunului.
Ameliorează durerea
Ceaiul de mentă are rolul de analgezic, reducând durerea asociată cu crampele, balonarea și indigestia. Acesta are rolul de calmant la nivelul intestinelor și relaxează mușchii tractului digestiv. Din aceste motive, ceaiul de mentă poate vindeca sindromul intestinului iritabil, diareea și constipația și, mai mult, îmbunătățește activitatea tractului digestiv.
Vindecă greața și vărsăturile
Ceaiul de mentă are rolul și de a reduce greata și vărsăturile, chiar și în situații mai dificile, precum „răul” de mare sau cel din timpul zborului cu avionul. În plus, ceaiul de mentă ameliorează durerile de stomac și favorizează funcționarea acestuia în parametri normali.
Ameliorează simptomele afecțiunilor respiratorii
Ceaiul de mentă calmează tusea prin relaxarea mușchilor de la nivelul gâtului și al pieptului. Din acest motiv, acesta nu trebuie să lipsească din tratamentul clasic al unei răceli.
Întărește sistemul imunitar
Este cunoscut faptul că ceaiul de mentă are proprietăți antibacteriene ce ajută la lupta cu mai multe afecțiuni, precum febra, tusea și răcelile. Pe lângă vindecarea acestor afecțiuni, ceaiul de mentă are și proprietatea de a preveni îmbolnăvirea. Ceaiul de mentă mai conține și cantități mici de vitamina B, potasiu, antioxidanți și calciu, care participă la întărirea sistemului imunitar.
Îndepărtează respirația urat mirositoare
Aromă mentolată puternică, precum și proprietățile antibacteriene ale ceaiului de mentă ajută la îmbunătățirea respirației. Elementele antibacteriene distrug germenii ce duc la apariția halitozei (respirația urât mirositoare), în timp ce mentolul oferă o respirație proaspătă și sănătoasă.
Alungă stresul
Ceaiul de mentă are și proprietatea de a fi un sedativ ușor, ce participă la înlăturarea stresului. În plus, proprietățile antiinflamatoare scad tensiunea arterială și temperatura corpului, aducând, astfel, starea de bine. Acesta este motivul pentru care uleiul de mentă este folosit în aromoterapie, însă și infuzia de mentă are proprietăți asemănătoare.
Ceaiul de mentă trebuie utilizat în cantități moderate și cu prudență. Mentolul poate cauza alergie în cazul unor persoane. Este recomandat să discutați cu medicul în legătură cu cantitatea de ceai de mentă recomandată în cazul dumneavoastră.