Revista care te menține sănătos

Nutriție

Beneficii pentru sănătate ale consumului de lapte de migale

Andrei Cioată; Surse: ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com, medicalnewstoday.com, healthline.com
11 noiembrie 2024
Share
Beneficii pentru sănătate ale consumului de lapte de migale

Consumul de lapte de migdale a devenit o alternativă tot mai populară în ultimii ani, în special datorită beneficiilor sale nutriționale, compatibilității cu dietele vegane și vegetariene, dar și în contextul sensibilității la laptele de vacă, cum ar fi intoleranța la lactoză. Acest tip de lapte are un gust delicat, ușor dulce, nu conține lactoză, colesterol sau grăsimi saturate, ceea ce îl face o alegere perfectă pentru persoanele care își doresc să adopte un stil de viață mai sănătos. În egală măsură, consumul de lapte de migdale vine la pachet și o gamă extinsă de beneficii, fiind știut, în esență, că migdalele sunt fructe oleaginoase foarte sănătoase, cu profil un nutrițional bogat.

Cum se obține laptele de migdale?

Laptele de migdale este un produs vegetal obținut în urma amestecării migdalelor crude cu apa. Evident, termenul de „lapte” este impropriu, dar a fost adoptat datorită texturii și culorii relativ asemănătoare cu laptele de vacă. Migdalele se lasă la înmuiat în apă timp de 8-12 ore, iar apoi sunt date prin blender, împreună cu apa, pentru a obține un lichid alb, cremos. Amestecul acesta se strecoară printr-un tifon sau o sită fină, și se obține lapte de migdale. Pulpa de migdale care rămâne poate fi utilizată ulterior în diferite preparate culinare; și consumul acestei mase solide are beneficii importante pentru menținerea și promovarea sănătății.

Formulele de lapte de migdale disponibile în comerț sunt adesea îmbogățite cu diferite vitamine și minerale – cum ar fi vitamina D, calciul, dar în special vitamina B12 (întrucât persoanele care optează pentru astfel de alternative sunt de obicei vegane, și au un risc crescut de a avea deficit de vitamina B12). De asemenea, există și versiuni îndulcite sau aromatizate cu vanilie, ciocolată, însă pentru o opțiune mai sănătoasă și beneficii maxime, este recomandată forma neîndulcită.

consumul de lapte de migdale, beneficii lapte de migdale, cum se face lapte de  migdale,

Lapte de migdale – profil nutrițional

Laptele de migdale neîndulcit are un profil nutrițional foarte complex, ceea ce îl face o alegere sănătoasă pentru mulți consumatori. Este bogat în vitamine, minerale și acizi grași sănătoși, cu un conținut caloric foarte redus – o alternativă atractivă pentru cei care doresc să reducă aportul caloric zilnic și să își mențină greutatea, dar fără a face prea multe compromisuri alimentare.

Profilul nutrițional pentru o porți neîndulcită de 250 de mililitri de lapte de migdale este:

  • calorii: 30-50 kcal;
  • proteine: 1 gram;
  • grăsimi: 2,5 grame;
  • carbohidrați: 1-2 grame;
  • fibre: 1 gram;
  • calciu: 30% din doza zilnică recomandată;
  • vitamina D: 25% din doza zilnică recomandată;
  • vitamina E: 50% din doza zilnică recomandată;
  • potasiu: 4% din doza zilnică recomandată;
  • magneziu: 6% din doza zilnică recomandată.

Spre deosebire de laptele de vacă, laptele de migdale are un conținut caloric mult mai redus și nu conține colesterol sau grăsimi saturate. De asemenea, este tolerat mult mai bine, acesta fiind și motivul pentru care reprezintă o alternativă pentru persoanele cu intoleranță la lactoză.

Beneficii ale consumului de lapte de migdale

Datorită profilului nutrițional complex și chiar îmbunătățirii manuale în timpul obținerii cu mai multe tipuri de vitamine și minerale, consumul de lapte de migdale prezintă o gamă variată de beneficii pentru sănătate. În cele ce urmează, vor fi prezentate principalele beneficii care vin la pachet cu integrarea acestui produs în dieta zilnică:

consumul de lapte de migdale, beneficii lapte de migdale, cum se face lapte de  migdale,

Susține sănătatea inimii

Consumul de lapte de migdale are beneficii impresionante asupra sănătății cardiovasculare. În primul rând, reprezintă o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, în special de acizi grași mono- și polinesaturați, care contribuie la reducerea nivelului de LDL colesterol și creșterea nivelului de LDL-colesterol. Aceste grăsimi contribuie la funcționarea normală a inimii, reduc riscul de ateroscleroză și, astfel, de boli cardiovasculare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Assista Tensiometru de braţ. Dispozitivul permite stocarea automată a datelor de măsurare (inclusiv ora, data, tensiunea arterială şi pulsul) şi poate stoca 99×2 înregistrări.

Ajută la controlul greutății

Având un conținut caloric foarte redus, laptele de migdale neîndulcit reprezintă o opțiune ideală pentru persoanele care doresc să piardă kilogramele în plus sau să își mențină greutatea. Fiind un aliment lichid, conferă rapid senzația de plenitudine și sațietate, iar fibrele potențează acestă senzație resimțită.

consumul de lapte de migdale, beneficii lapte de migdale, cum se face lapte de  migdale,

Este prietenos cu sistemul digestiv

Spre deosebire de alte tipuri de lapte de origine animală, alternativele vegetale, cum ar fi lapte de migdale, nu conțin lactoză, ceea ce le face o alternativă excelentă pentru persoanele care au intoleranță la lactoză sau dificultăți în a digera laptele de vacă. Mai mult decât atât, laptele de migdale conține fibre vegetale care susțin sănătatea digestivă, tranzitul intestinal normal, și, de asemenea, previn constipația. Fibrele vegetale au impact și asupra microflorei intestinale, fiind o sursă importantă de hrană pentru bacteriile intestinale.

Întărește oasele

Deși migdalele nu conțin în mod natural cantități însemnate de calciu, multe tipuri de lapte de migdale sunt îmbogățite artificial cu calciu și vitamina D. Aceste două substanțe nutritive, după cum toată lumea știe, sunt esențiale pentru menținerea sănătății oaselor și creșterea rezistenței. Consumul de lapte de migdale are beneficii, astfel, în prevenirea unor boli precum osteoporoza.

consumul de lapte de migdale, beneficii lapte de migdale, cum se face lapte de  migdale,

Îmbunătățește și susține sănătatea pielii

Laptele de migdale reprezintă o sursă excelentă de vitamina E, un antioxidant puternic ce ajută la protejarea pielii împotriva stresului oxidativ cauzat de expunerea la soare și poluanți. Această vitamină contribuie, de asemenea, și la hidratarea pielii, prevenirea îmbătrânirii premature. Mai mult decât atât, asigură și un aport adecvat de apă, contribuind la menținerea elasticității pielii.

Este prietenos cu glicemia

Laptele de migdale neîndulcit are un conținut foarte redus ce carbohidrați și zahăr. Prin urmare, nu provoacă fluctuații mari și bruște ale nivelului de glucide din sânge (glicemia) după consum. Acest lucru este foarte benefic pentru persoanele cu diabet sau prediabet care trebuie să fie mai atente la aportul zilnic de glucide și să își mențină glicemia cât mai stabilă. Laptele de vacă, pe de altă parte, nu are aceleași beneficii în ceea ce privește impactul asupra glicemiei.

Susține funcția musculară

Conținutul de magneziu din laptele de migdale are beneficii asupra sistemului muscular. Acest mineral este esențial pentru contracția musculară și menținerea echilibrului electrolitic. În cazul deficitului de magneziu, se poate ajunge la crampe și spasme musculare deosebit de dureroase.

consumul de lapte de migdale, beneficii lapte de migdale, cum se face lapte de  migdale,

Susține sănătatea cognitivă

În lapte de migdale se găsesc cantități importante de vitamina E și antioxidanți naturali care au efect neuroprotector. Studiile sugerează că aportul zilnic adecvat de vitamina E reduce riscurile de afecțiuni neurodegenerative cauzate de declinul cognitiv asociat înaintării în vârstă, cum ar fi Parkinsonul, Alzheimerul, protejând celulele cerebrale de daunele produse de radicalii liberi.

Susține sănătatea oculară

Vitamina E și alți antioxidanți care se găsesc în lapte de migdale susțin sănătatea ochilor și pot preveni deteriorarea retinei și alte probleme oculare legate de înaintarea în vârstă, cum ar fi de exemplu degenerescența maculară.

Întărește sistemul imunitar

După cum deja s-a menționat, deseori în lapte de migdale se adaugă vitamine și minerale, cum ar fi vitamina D, vitamina E, magneziu. Toți acești compuși contribuie semnificativ la întărirea sistemului imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva eventualelor infecții, să își mențină capacitatea naturală de apărare eficientă.

Alternativă vegană și sustenabilă

Dincolo de diferitele beneficii pe care le are asupra sănătății, consumul de lapte de migdale are beneficii și asupra mediului din jur. Producția de lapte de migdale are un impact ecologic mult mai mic în comparație cu industria zootehnică, producătoare a laptelui de vacă, ceea ce îl face o alternativă mult mai sustenabilă pentru oameni și mediul înconjurător. De asemenea, poate fi ușor integrat în dietă, existând numeroase rețete cu lapte de migdale.

Lapte de migdale – contraindicații

Deși consumul de lapte de migdale are numeroase beneficii, există anumite situații în care acest tip de lapte ar trebui evitat în totalitate sau parțial:

  • migdalele sunt fructe oleaginoase, motiv pentru care persoanele cu alergie la nuci ar trebui să evite în totalitate consumul de lapte de migdale;
  • laptele de migdale nu trebuie utilizat drept substitut pentru laptele matern, dar nici pentru formulele de lapte pentru sugari, deoarece nu conține toți nutrienții esențiali pentru creștere și dezvoltare armonioasă;
  • în lapte de migdale se găsesc foarte puține proteine, comparativ cu laptele de vacă. Aportul de proteine nu ar trebui să se limiteze la lapte de migdale, în special în contextul stilului de viață vegan sau vegetarian;
  • laptele de migdale comercializat conține deseori zahăr, pentru a-i îmbunătăți gustul. Drept urmare, persoanele cu diabet, în special, ar trebui să evite alternativele îndulcite și aromate.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.