Cu totii stim cat de stresanta este perioada sarbatorilor, insa, in acelasi timp, cat de frumoasa este. Si tot noi stim cat de bine ne simtim atunci cand bem un pahar de vin fiert cu scortisoara si privim la florile inghetate formate pe geam si la stratul gros de omat. Temperaturile scazute ne indeamna sa petrecem mai mult timp in casa, sa ne odihnim si sa gustam cate ceva din deliciile iernii.
Printre preparatele traditionale specifice perioadei Craciunului se strecoara si cateva bauturi delicioase ce prezinta, in acelasi timp, beneficii pentru sanatate.
Stim ca le cunoasteti deja, insa nu strica sa facem o trecere in revista pentru a vi le aminti.
Vinul fiert – beneficii pentru sanatate
Vinul fiert este foarte popular in Europa, este o bautura savuroasa, aromata, care ne incalzeste in sezonul rece si care, in plus, are numeroase beneficii pentru sanatate. In zilele friguroase, petrecute la gura sobei alaturi de cei dragi, ne place sa stam si sa povestim cu o cana de vin fiert alaturi. Prin fierbere, cantitatea de alcool este redusa, dar daca nivelul de resveratrol scade, antioxidantii nu. De fapt, vinul nu se fierbe, se aduce pana aproape de fierbere, dar nu se da in clocot. Daca suntem raciti si bem vin fiert, acesta ridica temperatura corpului, ne face sa transpiram, sa respiram mult mai usor si sa scapam de simptomele racelii. Sa nu uitam nici de condimentele care se pun in vin, printre care scortisoara, cuisoarele, coaja de portocala, nucsoara, care desfunda nasul si ne fac sa ne simtim mai bine.
Ceaiurile cu arome de iarna
Ceaiul de scortisoara detine proprietati antiinflamatoare, putand fi folosit ca adjuvant in artrita. Totodata, imbunatateste circulatia sangvina, amelioreaza simptomele menstruale, precum si problemele digestive. Ceaiul de portocale ajuta la eliminarea radicalilor liberi care dauneaza celulelor din organism. Este bogat in vitamina C, reduce nivelul colesterolului „rau”, are efect benefic asupra inimii, mentinand-o sanatoasa si puternica. De asemenea, portocalele detin proprietati ce lupta impotriva cancerului, fiind bogate in antioxidanti. Sa nu uitam ca ceaiul de portocale poate preveni cistita, diareea, infectiile pielii, iar cercetatori ale unor prestigioase universitati au descoperit ca atunci cand este consumat cu regularitate, poate lupta contra anumitor virusuri din organism, precum virusul herpetic.
Ceaiuri calde pentru sezonul rece
Ciocolata calda
Doua cesti de ciocolata calda pe zi ii pot ajuta pe adulti sa-si mentina creierul sanatos, imbunatatind fluxul de sange. Academia Americana de Neurologie a studiat efectul consumului de ciocolata calda si a observat ca exista o legatura intre activitatea celulelor nervoase si fluxul sangelui catre creier. De asemenea, potrivit unui studiu condus de expertii Universitatii Cornell, Statele Unite, concentratia de antioxidanti din ciocolata calda este de doua ori mai puternica fata de cea din vinul rosu, de doua-trei ori mai puternica decat cea din ceaiul verde si de patru-cinci ori mai mare decat cea din ceaiul negru.