Bauturi carbogazoase sau bauturi necarbogazoase? Traim intr-o lume in care paharul cu suc carbogazos (contine dioxid de carbon dizolvat) si dulce sau cel de apa minerala carbogazoasa „ne insoteste la tot pasul”, fie ca luam masa acasa sau in oras, fie ca ne intalnim cu prietenii sau suntem intr-o sedinta. Pentru multi dintre noi, a devenit mai mult decat obisnuinta.
Desi suntem „bombardati” cu tot felul de mesaje care ne atrag atentia asupra riscurilor care apar odata cu acest consum de bauturi mai mult sau mai putin sanatoase, inca avem intrebari pe marginea acestui subiect. Fie ca vorbim de sucuri sau de apa, vom incerca sa lamurim cateva aspecte importante.
Apa si sanatatea
Pentru a functiona, fiecare organism are nevoie de apa. pH-ul organismului este mentinut de un echilibru adecvat in ceea ce priveste aportul de apa, iar vascozitatea sangelui este direct legata de nivelul de hidratare. De fapt, tocmai acest nivel de hidratare se pare ca este cea mai importanta deosebire dintre apa minerala carbogazoasa si apa minerala plata.
Cea carbogazoasa exercita o anumita presiune asupra rinichilor atunci cand este consumata, conducand la deshidratare. La randul ei, deshidratarea contribuie la aparitia unor probleme precum constipatia, osteoporoza, artrita reumatoida. Cu toate acestea, specialistii de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, au analizat riscurile consumului de apa carbogazoasa asupra danturii. Nu s-a gasit niciun fel de asociere.
Beneficiile apei carbogazoase
Expertii au identificat si cateva beneficii ale apei carbogazoase. Intr-un studiu realizat in anul 2004, s-a descoperit ca apa carbogazoasa bogata in sodiu reduce riscul cardiovascular la femeile aflate la postmenopauza. In ciuda aspectelor pozitive, apa carbogazoasa nu trebuie sa fie principala sursa de lichide, deoarece bauturile carbogazoase duc la aparitia unor probleme precum boala de reflux gastroesofagian, iritarea esofagului, sindromul de colon iritabil.
Sucurile acidulate
Siropul de porumb, bogat in fructoza, a fost asociat cu producerea slaba de colagen in urma testelor realizate pe animalele de laborator, mai ales in contextul deficitului de cupru. Toata fructoza trebuie metabolizata de ficat. Animalele care au urmat o dieta bogata in fructoza au dezvoltat probleme asemanatoare cu cele provocate de consumul de alcool. Aspartamul folosit in variantele light ale sucurilor acidulate este o neurotoxina ce poate afecta functiile endocrine. Cofeina stimuleaza glanda andrenala, iar acidul fosforic este asociat cu lipsa de calciu.
Odata ce veti consuma aceste sucuri, pot aparea inflamatii gastrice si eroziune la nivelul stomacului, dar si dureri cronice de stomac. Asta deoarece majoritatea sucurilor contin cofeina, ce creste nivelul de acid din stomac. Apoi, aceste sucuri mai contin si alti aditivi, produsi sintetici. Consumul de sucuri acidulate pe stomacul gol poate afecta echilibrul alcalin al stomacului, creand un mediu preponderent acid. O alta problema este aceea ca deshidrateaza.
Sucurile din fructe fara acid
Persoanele care consuma sucuri de fructe considera ca acestea sunt mai sanatoase, spre deosebire de sucurile carbogazoase. Insa obtinerea sucurilor de fructe cumparate a devenit un proces industrializat. Sucurile de portocale, de exemplu, se obtin in cantitati foarte mari, ceea ce inseamna ca pesticidele aflate pe coaja fructelor ajung si ele in suc. Desi sucurile sunt pasteurizate la temperaturi crescute, anumite ciuperci si mucegaiuri nu dispar.
Si alte sucuri, precum cel de struguri, reprezinta o amenintare pentru sanatate din cauza pesticidelor utilizate pentru a stropi vita-de-vie. In plus, sucurile de fructe sunt bogate in zahar si pot afecta dantura.
In concluzie, bauturi carbogazoase sau bauturi necarbogazoase? Ce alegeti?