Simtiti ca va explodeaza burta si aveti o stare de total disconfort? Probabil deja va intrebati ce ati mancat de trebuie sa indurati o asemenea „revolta” din partea organismului dumneavoastra. Din pacate nu sunteti singura persoana care sufera de asa ceva, tot mai frecvent omul modern se confrunta cu probleme de digestie si, in special, cu balonarea, care este un simptom cat se poate de neplacut…
Din punct de vedere medical, termenul ce defineste corect acest simptom, este meteorism. Trebuie sa stiti ca atunci cand manancati, hrana este descompusa la nivelul tubului digestiv in anumiti nutrimenti pe care organismul ii „recicleaza” sau ii foloseste pentru a-si asigura energia. Materialul care ramane dupa acest ultim proces al digestiei este eliminat din tubul digestiv prin defecatie si flatulenta.
Flatulenta, desi este considerata ceva rusinos, nu este decat un banal act final si absolut natural al digestiei prin care organismul elimina, ca o veritabila uzina, gazele care rezulta in urma proceselor sale misterioase si meticuloase. La o digestie normala, aceste gaze sunt inodore si, de obicei, reprezentate de metan, oxigen si azot.
Uneori ceea ce mancati sau, din contra, anumite afectiuni digestive, precum gastritele, colecistitele, diskineziile biliare, enterocolitele sau chiar parazitii intestinali, determina producerea unor gaze ce contin sulf, care sunt foarte neplacute si dau acea senzatie pe care o cunoasteti: de burtica umflata care abia mai intra in haine!
Cum sa evitati balonarea!
In afara afectiunilor amintite, anumite greseli de alimentatie pot determina aparitia senzatiei de balonare.
Voi sintetiza mai jos, cateva greseli frecvente de alimentatie:
- Consumati multa apa minerala, carbogazoasa, sifon sau bere.
- Sunteti fumator si „inghititi” aer sau aveti obiceiul de a vorbi foarte mult cand mancati. Studiile au aratat ca asa-numita „aerofagie” caracterizeaza, de obicei, nevroticii sau persoanele cu tendinta maniacala.
- Obisnuiti sa consumati multe alimente ce contin zaharuri si celuloza. Acestea, prin fermentatie, degaja gaze puternice care se acumuleaza in exces in intestinul gros si subtire si pot conferi o senzatie de apasare spre plamani si inima, producand tulburari de respiratie si dureri toracice.
- Consumati fructe imediat dupa ce ati mancat carne. Se stie ca timpul de fermentatie al carnii este mai lung, motiv pentru care el se va suprapune peste cel al fructelor si va duce la acumularea de gaze in exces.
- Mesele dumneavoastra sunt copioase, contin carne, legume, fructe, prajituri si bauturi alcoolice… Sa nu va mire daca in urma lor veti deveni balonat! Varza, mazarea si fasolea contin foarte multa celuloza si se digera greu.
Sfaturi practice pentru a evita balonarea
Ar fi ideal sa renuntati la fumat! Nu doar ca veti preveni aparitia cancerului pulmonar sau a afectiunilor cardiovasculare, dar evitati aerofagia si deci balonarea! Renuntati la alimentele tip fast-food si mai ales la cele prajite!
Evitati cafeaua sau ceaiul negru si reduceti bauturile ce contin cofeina.
Nu consumati bauturi racoritoare carbogazoase si dulciuri rafinate din comert.
Este foarte tonic si benefic pentru organism consumul zilnic al unui suc natural din citrice proaspat stoarse, in special portocale si grepfrut. Detoxifica extraordinar de bine organismul si ajuta la eliminarea kilogramelor in plus!
Evitati laptele, ceapa si ridichiile.
Stresul este un factor important in aparitia balonarii, motiv pentru care orice metoda de relaxare este benefica pentru organism.
La masa trebuie sa domine linistea si armonia. Orice conflict ar exista, incearcati ca masa ta sa fie una linistita!
Daca totusi balonarea persista, abdomenul devine dureros, este bine sa va adresati medicului de familie. O serie de afectiuni au ca prim sau unic simptom meteorismul. Poate fi vorba de un ulcer incipient, o gastrita suparatoare, o diskinezie biliara sau o afectiune hepatica. Medicul examineaza clinic abdomenul si va prescrie analizele necesare. Un abdomen normal trebuie sa fie suplu si nedureros, atat spontan, cat si la palpare.
Leacuri naturiste pentru balonare
Ca de obicei natura ne sta la dispozitie cu leacuri din plante pentru a preveni sau ameliora simptomele oricarei afectiuni. Exista anumite plante care usureaza digestia:
Preparati o infuzie din coriandru, fenicul, ghimbir si anason, chimion, busuioc, salvie, menta, musetel sau coada calului. Infuzia se face cu oricare din aceste plante sau in combinatii, punand o lingurita de amestec de plante la o cana de apa clocotita. Este bine sa beti doua-trei cani pe zi din acest ceai. Foarte buna pentru meteorism este cura cu kefir – doua pahare pe zi, timp de doua saptamani! Un alt leac foarte bun impotriva balonarii este banalul patrunjel. Asigurati-va ca se gaseste mereu in alimentatia dumneavoastra, fie in salate, tocanite sau ciorbe. Tocat marunt, el va da o savoare deosebita mancarii si va va detoxifia organismul.
Dr. Ramona Damian
Medic de familie
Centrul medical „Sf Ecaterina”
[email protected]
Pe aceeaşi temă mai poţi viziona următorul clip despre DIGESTIE pe canalul TV Online SensoTV, in categoria Sănătate: