Balonarea excesivă este din ce în ce mai frecventă în ultimul timp, în special din cauza dietei inadecvate, a nivelului crescut de stres, a unor medicamente și a expunerii la diverse substanțe dăunătoare. În unele cazuri, balonarea excesivă poate fi simptomul anumitor afecțiuni ascunse. Balonarea excesivă este unul dintre cele mai frecvente simptome ale candidozei, bolilor autoimune, alergiilor sau chiar al cancerului de stomac.
Există mai multe cauze ce duc la balonare excesivă, însă este important să le cunoașteți și să mergeți la medic pentru analize și investigații, în special dacă senzația de balonare persistă. Iată care sunt cele mai comune cauze pentru balonare excesivă.
Tulburările digestive
Cele mai multe persoane care suferă de tulburări gastrointestinale, precum sindromul de intestin iritabil, colita ulcerativă și boala celiacă, se confruntă deseori cu balonare, distensie a abdomenului și alte probleme.
Retenția de lichide
Uneori, lichidele din corp se pot acumula, inclusiv la nivelul abdomenului. Acest lucru cauzează balonare excesivă și o creștere temporară în greutate. De asemenea, puteți observa că hainele și bijuteriile sunt mai strâmte sau puteți observa umflarea și durerea articulațiilor. Retenția de lichide de la nivelul abdomenului se numește ascită și poate fi semnul unei afecțiuni grave. Aceasta este cauzată de o infecție abdominală, o boală de ficat și, mai rar, de cancer. Este important să cunoașteți și alte semne ale insuficienței hepatice sau a hepatitei, precum icterul (ingalbenirea pielii și a albului ochilor) sau durerea abdominală.
În acest caz, poate fi de vină și cancerul de stomac. Însă, simptomele apar tardiv și includ, pe lângă balonare, scăderea în greutate, indigestia, greața, varsaturile cu sânge și durerea abdominală.
Retenția de apă și picioarele umflate: cauze și soluții
Deshidratarea
Dacă ați consumat în exces alimente bogate în sare sau alcool, vă puteți confrunta cu deshidratare și balonare excesivă. Este indicat să consumați multă apă, 2-2,5 litri pe zi, pentru a vă menține hidratat și pentru a ține la distanță senzația de balonare. Deshidratarea și dezechilibrul electroliților influențează digestia și determină apariția multor simptome inconfortabile.
Atunci când corpul încearcă să se recupereze în urma deshidratării, menține apa în exces pentru a preveni această situație. Mai mult, puteți observa că sunteți constipat.
Feriți-va de alimentele care provoacă deshidratare
Constipația
Constipația este unul dintre cele mai frecvente motive de balonare. Aceasta cauzează menținerea scaunului în intestin, ceea ce duce la întărirea abdomenului, durere, disconfort și gaze abdominale. Dieta necorespunzătoare este de vină pentru apariția constipației. Este indicat să introduceți în dietă multe fibre, să beți multă apă, să faceți exerciții fizice și să evitați stresul.
Alergiile alimentare
De cele mai multe ori, alergiile alimentare sau intoleranțele (precum intoleranța la lactoză sau gluten) sunt o cauză frecventă de balonare excesivă. Produsele alimentare care provoacă apariția gazelor intestinale includ lactatele, produsele cu gluten (paste, pâine) și unii carbohidrați nesanatosi.
Există numeroase alergii alimentare (la fructe de mare, ouă, alune etc.) și este necesar să cunoașteți aceste cauze dacă vreți să țineți senzația de balonare la distanță.
Infecțiile
Puteți fi balonat dacă aveți o infecție, în special la nivelul pelvisului sau al tractelor urinar și gastrointestinal. În cazul acesta, balonarea excesivă mai poate fi asociată și cu roșeață, durere, umflarea ganglionilor sau febră.