Dacă doriți un tatuaj sau poate vă surâde ideea machiajului permanent ar trebui să vă gândiți de două ori înainte de a face acest pas. Specialiștii de la U.S. Food and Drug Administration, Maryland, U.S.A. au descoperit că cernelurile folosite la aceste procedee ar conține milioane de bacterii dăunătoare. Concluzia a fost publicată recent în ASM Journals.
Cercetătorii americani au testat 75 de tuburi sigilate de cerneală pentru tatuaje și machiaj permanent de la 14 producători. În urma analizelor de laborator, experții au ajuns la o constatare îngrijorătoare.
Pigmenți și… bacterii
Aproximativ 35% dintre produse s-au dovedit a fi contaminate cu bacterii care pot cauza infecții. Au fost identificate atât bacterii aerobe, care necesită oxigen pentru a se devolta, cât și bacterii anaerobe, care se dezvoltă în medii cu oxigen scăzut, cum ar fi dermul.
“Descoperirile noastre scot la iveală faptul că tuburile de cerneală sigilate pot găzdui bacterii anaerobe, despre care știm că se dezvoltă în medii cu oxigen scăzut, cum ar fi stratul dermic al pielii, alături de bacteriile aerobe”, explică autorul studiului, Seong-Jae (Peter) Kim, microbiolog la National Center for Toxicological Research în cadrul FDA.
Până acum singura temere a doritorilor de tatuaje era ca dispozitivele și acele de tatuat să nu fie dezinfectate și sterilizate corespunzător. Desigur, într-un salon autorizat de tatuaje nu ar fi posibil acest lucru. Studiul de față scoate la iveală o nouă temere asupra căreia artiștii tatuatori nu au control deplin. În ciuda mențiunilor de siguranță de pe etichetă, cernelurile pot conține pe bacterii potențial dăunătoare.
Latura întunecată a cernelei
Dintre cele 75 de mostre de cerneală pe care specialiștii le-au analizat, 26 au fost contaminate cu 34 de tipuri de bacterii. Dintre acestea, 19 au fost identificate ca fiind capabile să producă boli.
“Trebuie remarcat faptul că infecțiile bacteriene constituie doar un aspect al acestor complicații. Din păcate, există și riscul unor complicații imunologice, cum ar fi reacțiile inflamatorii și reacțiile alergice”, atrage atenția microbiologul Kim.
Această nouă cercetare vine în completarea unor studii anterioare care au scos la iveală că cernelurile pentru tatuaje și machiaj permanent sunt adesea contaminate cu microorganisme patogene.
Specialiștii de la Binghamton University, S.U.A au publicat, la începutul anului, în Analytical Chemistry rezultate care susțin prudența cu privire la tatuaje.
În cadrul acestei cercetări, experții americani au analizat 54 de cerneluri pentru tatuaje. Dintre acestea, 45 conțineau aditivi sau pigmenți care nu erau listați pe etichetă. S-a descoperit că mai mult de jumătate dintre cerneluri conțineau polietilenglicol (PEG). În caz de expunere repetată, substanța poate cauza leziuni ale organelor.
De asemenea, cercetătorii au mai descoperit și 2-fenoxietanol, o substanță chimică care poate provoca iritații ale pielii si probleme la nivelul plămânilor și al ficatului atunci când intră este aplicată în doze mari.
Monitorizare continuă pentru cerneluri
Rezultatele obținute de către dr. Kim și echipa sa, dar și de către specialiștii care au efectuat numeroase studii anterioare întăresc nevoia unei monitorizări continue a cernelurilor pentru tatuaje. Fabricanții pot privi această provocare ca pe o oportunitate de a-și reevalua mijloacele de produție și etichetare a produselor.
foto: shutterstock.com