Daca fumati si credeti ca, in general, sunteti sanatosi, mai ganditi-va! Fumatul intre 16 si 25 de tigari pe zi mareste de trei ori riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2, comparativ cu un nefumator. Un studiu realizat pentru diabetul zaharat de catre cercetatorii americani, pe un grup de 5000 de tineri, …
atat fumatori, cat si fosti fumatori sau fumatori pasiv, a aratat faptul ca albii sunt mai expusi acestui risc decat afro-americanii.
22% dintre fumatori s-au imbolnavit de diabet
Studiul a dovedit ca incidenta intolerantei la glucoza, un semn al diabetului in care pancreasul nu poate produce destula insulina pentru a face fata nivelului de zahar din sange, a fost legata si de fumatul pasiv. Conform acestei descoperiri, 22% dintre fumatorii care au luat parte la studiu s-au imbolnavit de diabet, iar 17% dintre oamenii care nu au fumat, dar care au fost expusi fumatului pasiv s-au imbolnavit. 12% dintre persoanele care nu au fumat niciodata au dezvoltat o intoleranta la glucoza.
Ce legatura exista intre fumat si diabet?
Legatura dintre fumat si diabet tine de efectul hiperglicemic pe care fumatul il are asupra organismului. O tigara reduce abilitatea organismului de a utiliza insulina cu 15%. De asemenea, este cunoscut faptul ca nicotina inhiba secretia de insulina, hormon care asigura patrunderea glucozei in celule. Odata cu acestea, este semnalat un apetit scazut din cauza faptului ca o glicemie crescuta reduce din pofta de mancare.
10 ani de fumat cresc cu 18% riscul de intoleranta la glucoza
Cercetatorii sustin ca pentru fiecare 10 ani de fumat, riscul de a suferi de intoleranta la glucoza creste cu 18%. Acestia au mai avertizat ca fumatul pasiv poate fi mai periculos pentru pancreas, locul unde este produsa insulina, decat fumul inhalat direct de catre fumatori. Substantele din fumatul pasiv sunt produse la temperaturi diferite si in conditii chimice diferite, unele fiind potentate. intr-un cuplu in care doar unul dintre parteneri fumeaza, de exemplu, 20 de tigari pe zi, celalalt partener fumeaza pasiv echivalentul a 5 tigari, crescand astfel sansele de imbolnavire cu 12-25%.
Mituri si adevaruri despre diabet si fumat
Mit: Din moment ce sunt deja diabetic nu mai conteaza daca si cat fumez.
Adevar: Majoritatea persoanelor care sufera de diabet pot preveni sau intarzia, timp de multi ani, complicatiile care apar cu aceasta boala. Fumatul dubleaza efectele diabetului asupra organismului, afectand arterele si creierul. Fumatul anuleaza eforturile depuse pentru a evita complicatiile si scurteaza anii de viata.
Mit: Fumatul ma face sa ma simt mai bine, sa nu ma mai gandesc la diabet.
Adevar: Fumatul, ca orice drog, ofera o senzatie de bine pentru o scurta perioada. De fiecare data cand fumezi, faci mai mult rau organismului. Gaseste alte mijloace de a scapa de stres: sport, adoptarea unor animale etc.
Fumatul este periculos, mai ales daca se incepe de la varste mici. Cu cat incepi sa fumezi de la o varsta frageda, cu atat factorii nocivi patrund in organism si il slabesc. Imunitatea scade, iar problemele de sanatate apar. Odata depistat cu diabet, niciodata nu este prea tarziu sa te lasi de fumat, mai ales daca o faci pentru tine, pentru sanatatea ta.
Sursa articol: www.expodiabet.ro