Revista care te menține sănătos

Tiroida

Aveti probleme cu tiroida? Nutrienti esentiali

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
14 iulie 2017
Share
Aveti probleme cu tiroida? Nutrienti esentiali

Prin hormonii pe care ii produce, tiroida influenteaza aproape toate procesele metabolice din organism. Este important de retinut ca bolile tiroidiene apar atat la tineri, cat si la varstnici, iar tulburarile functiei tiroidiene la copil pot duce la tulburari de crestere si dezvoltare.

Afectiunile glandei tiroide se numara printre cele mai frecvente boli. Deficitul de iod si autoimunitatea sunt doar doua dintre cauzele acestor afectiuni care, din fericire, au rezolvare. Medicii endocrinologi se confrunta, din ce in ce mai mult, cu aceasta patologie, iar pacientii vor sa stie daca, pe langa tratamentele medicamentoase, exista si alte remedii care pot duce la imbunatatirea functiei tiroidiene.

Iodul

Iodul este un element crucial in sinteza hormonilor tiroidieni. Cu alte cuvinte, glanda tiroida este capabila sa preia iodul din alimente, suplimente sau din sarea iodata si sa il transforme in cei doi hormoni tiroidieni (T3-triiodotironina si T4-tiroxina). In cazul in care exista un deficit de iod (Romania a fost si este inca sub influenta acestui fenomen), tiroida este afectata in sensul in care nu mai exista material pentru sinteza hormonilor tiroidieni. In acelasi fel, excesul de iod poate sa dauneze. In ambele situatii, pot sa apara gusa difuza si tulburarile functiei tiroidiene.

Deficitul de iod si autoimunitatea sunt printre cele mai frecvente cauze ale tulburarilor glandei tiroide. Daca problema este deficitul de iod (acest lucru se poate exemplifica prin cuantificarea ioduriei din urina/24 h), este necesar consumul de alimente bogate in acest element sau suplimentele alimentare recomandate de endocrinolog. Nu va aventurati sa luati iod doar pentru ca aveti o afectiune tiroidiana. Consultati inainte medicul endocrinolog!

Boala Basedow: ce este si care sunt simptomele?

Seleniul

Un nivel scazut de seleniu a fost corelat cu aparitia afectiunilor tiroidiene, cu o conversie scazuta a T4 in T3 si cu un risc mai mare de afectiuni autoimune la acest nivel. Pentru a beneficia de un aport optim, nu este indicat sa mizati doar pe dieta, motiv pentru care este bine sa apelati la suplimentele alimentare. Atentie insa la supradozare si la efectele toxice ale unei cantitati prea mari de seleniu.

Aveti probleme cu tiroida? Nutrienti esentiali

Zincul

Zincul are numeroase atributii in organism, insa trebuie retinut ca acesta este necesar in procesul de formare a hormonilor tiroidieni. Un nivel scazut al acestui element se poate asocia cu aparitia hipotiroidiei (productie scazuta de hormoni tiroidieni). Tendinta actuala este de a administra suplimente de zinc si/sau seleniu pacientilor cu tiroidita cronica si hipotiroidie. Pentru a beneficia de efectul optim, discutati inainte sa luati suplimente cu medicul endocrinolog.

Probioticele

Pot fi intelese mai usor, facand o comparatie intre acestea si un antibiotic natural, capabil sa contracareze efectele nocive ale bacteriilor negative existente la nivelul colonului. De asemenea, probioticele pot sa ajute la cresterea imunitatii si la ameliorarea tulburarilor tranzitului intestinal. Este indicat ca pacientii care se confrunta cu afectiuni tiroidiene sa aiba un regim alimentar bogat in probiotice sau sa opteze pentru suplimentele alimentare care contin aceste elemente.

Vitamina D

Se pare ca vitamina D nu este buna numai pentru afectiunile osteoscheletale, ci prezinta numeroase avantaje pentru intreg organismul. Ultimele studii au aratat ca un nivel scazut de vitamina D este corelat cu aparitia bolilor autoimune tiroidiene. Desi organismul poate produce vitamina D prin expunerea la soare (atentie insa la utilizarea cremelor fotoprotectoare care scad productia acesteia), se poate recurge cu usurinta la administrarea de suplimente cu vitamina D sau de picaturi pentru a contracara efectele acestui deficit.

Afectiunile tiroidiene sunt, in general, mai des intalnite la femei decat la barbati. De cele mai multe ori, femeile ignora simptomele, punandu-le pe seama altor afectiuni (menopauza sau depresie). De asemenea, exista un risc crescut de a prezenta afectiuni tiroidiene dupa sarcina.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.