Glanda tiroida reprezinta elementul principal care, in modul cel mai silentios, intretine functiile vitale ale organismului. Tiroida, situata la baza gatului, ajuta la reglarea metabolismului, a temperaturii corpului si a contractiilor cardiace. In cazul in care activitatea sa este perturbata, apar diverse simptome.
Avand o tiroida mai putin activa, ceea ce se traduce printr-o glanda care nu produce suficienti hormoni tiroidieni, pacientul cu hipotiroidism se poate prezenta la medic pentru o crestere in greutate, apatie, depresie, sensibilitate crescuta la frig. Pe de alta parte, pacientul hipertiroidian va avea o tiroida hiperactiva, producand prea multi hormoni tiroidieni pentru necesitatile sale. Acesta poate observa o pierdere brusca in greutate, batai neregulate ale inimii, transpiratie, nervozitate, irascibilitate.
Recomandari alimentare
Numerosi factori pot afecta functia tiroidei, printre care: genetica, stresul, toxinele din mediu, afectiunile autoimune, dieta – factor ce poate fi controlat. Cele mai importante recomandari alimentare pentru mentinerea functiei tiroidiene in limite normale sunt:
1. Algele marine – cele mai recomandate
Tiroida are nevoie de iod pentru a functiona normal si a produce suficienti hormoni pentru necesarul organismului. Lipsa lui creste riscul de hipotiroidism. Multe tipuri de alge marine au un continut bogat in iod. 1 gram poate avea intre 1,98 si 11% din necesarul zilnic. Din moment ce algele marine au un continut semnificativ de iod, nu ar trebui sa consumati alge sau sushi in fiecare zi a saptamanii. Prea mult iod poate fi la fel de daunator pentru tiroida ca si prea putin. Pentru a obtine beneficiile cele mai importante de la algele marine, expertii sfatuiesc consumul unei portii de salata de alge marine pe saptamana (in plus fata de sushi) si, optional, ceaiuri de alge marine sau suplimente.
10 semne si 10 solutii pentru problemele tiroidei
2. Produsele lactate – la fel de recomandate
Iaurtul natural, cel cu un continut scazut de grasimi sau iaurtul grecesc sunt o sursa buna. Pot suplimenta pana la circa 50% din aportul zilnic de iod. Prin consumul unei cani cu lapte, se poate beneficia de aproximativ o treime din nevoile zilnice de iod. Optati pentru un produs care a fost fortificat cu vitamina D. Branza, mai ales Cheddar (doar o felie), furnizeaza 12 micrograme de iod si 7 UI (unitati internationale) de vitamina D.
3. Pestele – recomandat
Deoarece iodul se gaseste in soluri si apa de mare, pestele este o alta sursa buna a acestui nutrient. O portie de 100 grame de cod gatit contine aproximativ 116.5 micrograme iod, 66% din aportul zilnic recomandat. Tonul conservat este o alta optiune. 100 grame furnizeaza 20 micrograme iod sau 11% din necesarul de iod zilnic.
4. Ouale – recomandate
Un ou mare contine aproximativ 16% din necesarul de iod si 20% din seleniul de care aveti nevoie zilnic, ceea ce le face superalimente pentru tiroida.
5. Fructele de padure – recomandate
Cea mai buna dieta pentru tiroida necesita mai mult decat iod, seleniu si vitamina D. Deloc surprinzator, si alimentele bogate in antioxidanti sunt recomandate pentru echilibrul tiroidian. Fructele de padure sunt bogate in antioxidanti, in special fragii, murele, afinele, dar si goji.
6. Conopida, varza, broccoli – recomandate cu precautie
Referitor la legumele crucifere, opiniile sunt impartite, existand argumente pro si contra. Este adevarat ca aceste legume contin glucozinolati, ce ar putea interfera cu productia tiroidei de hormoni atunci cand sunt consumati in cantitati mari, dar este putin probabil ca acestea sa afecteze functia tiroidei daca sunt consumate in portii normale cantitativ.
Hipotiroidismul vs hipertiroidismul
7. Soia – recomandata cu precautie
Efectul soia asupra sanatatii tiroidei este controversat: exista unele cercetari care sugereaza ca ar putea afecta in mod negativ glanda tiroida in anumite circumstante, cum ar fi concomitent cu un deficit de iod. Dar in acelasi timp, alta cercetare a constatat ca, daca nu exista deja o afectiune tiroidiana diagnosticata, soia nu va avea, probabil, niciun efect.
8. Alimentele procesate – total contraindicate
Mai mult de 75% din aportul de sodiu din dieta provine de la restaurant, din preambalare si din prelucrare. Am fi surprinsi sa aflam cat de multe alimente sunt doar capcane ascunse de sare. Dar producatorii nu au obligatia sa utilizeze sare iodata in produsele lor, iar acestia „aproape niciodata” nu o utilizeaza. Consecinta: este posibil sa luati prea mult sodiu, care poate determina hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace, dar fara a suplimenta iodul. In aceeasi categorie intra si mancarea de tip fast-food.