Pe masura ce avansam in varsta, avem mai mult timp la dispozitie si ne putem bucura de viata, de prieteni si de lucrurile frumoase. Dar exista si un revers al medaliei – problemele de sanatate, inclusiv tulburarile digestive. Cam 40% dintre varstnici prezinta anual unul sau mai multe simptome digestive legate de varsta.
Una dintre cele mai frecvente probleme la persoanele de 50-70 de ani o reprezinta tulburarile de tranzit intestinal, predominant constipatia. Exista mai multi factori care o favorizeaza. Incetinirea peristaltismului (contractiile musculaturii tubului digestiv) face ca bolul fecal sa se deplaseze mai lent prin colon. In plus, pacientii varstnici sunt adesea sub tratament, iar unele medicamente pot favoriza aparitia constipatiei (de exemplu, unele antihipertensive). Odata cu trecerea anilor, oamenii devin mai putin activi, ceea ce poate cauza sau agrava constipatia. Hidratarea adecvata previne constipatia la orice varsta, dar pacientii varstnici iau adesea tratament cu diuretice (de exemplu, pentru controlul tensiunii arteriale), iar acestea favorizeaza pierderea de fluid.
Afectiuni ce influenteaza digestia
Unele afectiuni ale colonului, precum diverticuloza (mici „buzunarase” in peretii colonului), apar mai ales la seniori si pot cauza simptome ca balonare, flatulenta si constipatie. Multi utilizeaza si antiinflamatoare nesteroidiene pentru durerile articulare, iar acestea cresc riscul de ulcer gastric si hemoragie digestiva. Peristaltismul esofagului se poate diminua cu varsta, ca si in cazul colonului, si poate cauza probleme la inghitirea alimentelor sau fluidelor. Insuficienta pancreatica exocrina sau incapacitatea pancreasului de a genera suficiente enzime necesare procesului de digestie apare, de asemenea, intr-un grad mai mare la pacientii in varsta. Afectiunile biliare, ca dischinezia, pot contribui si ele la o digestie defectuoasa. Administrarea antibioticelor pentru diferite infectii (de exemplu, urinare, pulmonare) poate dezechilibra flora intestinala si poate favoriza aparitia diareii.
Tulburari digestive asociate cu inaintarea in varsta
Cum prevenim problemele digestive?
Pentru a evita aparitia problemelor digestive se recomanda:
- Verificati-va medicatia curenta, ce poate fi implicata in aparitia unora dintre aceste probleme digestive. Este bine sa discutati cu medicul specialist care vi le-a prescris.
- Pastrati-va tonusul. Ramaneti activi, faceti cel putin 30 de minute de exercitii fizice usoare timp de cinci zile pe saptamana. Sportul va ajuta sa preveniti depresia, constipatia si scade riscul afectiunilor cardiovasculare. O simpla plimbare sau mersul pe bicicleta va poate ajuta mult.
- Beti suficiente lichide! Incercati sa consumati cat mai multe lichide in cursul zilei, mai ales daca urmati si tratament diuretic. Atunci cand este cazul si numai la recomandarea specialistului urmati tratamentul prescris pentru ameliorarea digestiei (suplimente cu enzime pancreatice sau medicamente de stimulare a peristaltismului).
- Incercati sa va mentineti greutatea! Astfel, veti preveni boli ca diabetul zaharat, boala coronariana si hipertensiunea arteriala. Limitati consumul de grasimi animale, alimente procesate, prajite si dulciuri, fiti atenti la marimea portiilor si veti reusi!
- Consumati mai multe fibre! Alimentele precum taratele de grau, de ovaz, fulgii de porumb, müesli, legumele, fructele previn constipatia si amelioreaza simptomele la pacientii cu diverticuloza. Fibrele sunt bogate in nutrienti si sarace in grasimi. Ar fi bine sa le introduceti in dieta zilnica.
- Verificati-va periodic sanatatea prin controale medicale regulate! Comunicati-i medicului orice simptom suparator.