Palpitatiile sunt un simptom frecvent intalnit, care determina o stare de anxietate. Ca definitie, palpitatiile reprezinta perceperea neplacuta a propriilor batai ale inimii. Nu toate persoanele care au palpitatii sufera de o boala cardiaca, desi, in majoritatea cazurilor, sunt consecinta unui ritm cardiac anormal (aritmii).
Deseori, palpitatiile sunt declansate de stres, anxietate, efort fizic, anumite medicamente, boli organice cardiace sau afectiuni ale glandei tiroide. Alte cauze relativ frecvente sunt consumul de cafea, fumatul, starile febrile, tulburarile hormonale asociate cu menstruatia, sarcina sau menopauza. De cele mai multe ori, palpitatiile sunt inofensive, insa, mai rar, pot fi simptomul unei boli cardiace severe, care necesita tratament. Palpitatiile pot fi asociate cu bradicardie sau tahicardie. De asemenea, pot aparea in prezenta unui ritm cardiac regulat sau neregulat (fibrilatie atriala sau extrasistole).
Termenul de aritmie se refera la decelarea unui ritm cardiac neregulat. Ritmul cardiac normal la adult are o frecventa cuprinsa intre 60 si 80 de batai/minut. Ritmul cardiac rapid, peste 100 de batai/minut, este denumit tahicardie, iar ritmul lent, sub 60 de batai/minut, bradicardie.
Investigatii necesare
Pacientii cu palpitatii au nevoie, de cele mai multe ori, in afara consultului medical, de o serie de investigatii:
- Electrocardiograma (EKG): este un test non-invaziv care inregistreaza prin intermediul unor electrozi impulsurile electrice, determinand contractiile inimii. EKG-ul se poate inregistra in repaus sau in timpul unui efort fizic;
- Monitorizarea Holter: prin intermediul unui mic dispozitiv portabil se inregistreaza ritmul cardiac pe o durata de 24-72 de ore. Acest test este util pentru detectarea tulburarilor de ritm care nu se inregistreaza in timpul unei electrocardiograme obisnuite;
- Radiografia toracica: este utila pentru evaluarea formei si marimii inimii;
- Ecografia cardiaca: este un examen neinvaziv, prin care se vizualizeaza, cu ajutorul ultrasunetelor, imaginea detaliata a structurilor cardiace si se evalueaza functia cordului.
Daca in urma acestor investigatii se suspecteaza o anumita afectiune cardiaca, pot fi necesare teste invazive, cum sunt studiile electrofiziologice sau cateterismul cardiac.
Care este tratamentul?
Tratamentul depinde de cauza palpitatiilor. Deseori, medicul recomanda in primul rand evitarea factorilor recunoscuti ca declansatori: cofeina, fumatul, alcoolul, bauturile energizante, stresul etc. Daca palpitatiile sunt declansate de o boala cardiaca organica, tratamentul vizeaza corectarea medicamentoasa sau chirurgicala a acesteia. Pacientii care acuza palpitatii ce apar rareori si dureaza, de regula, numai cateva secunde, nu necesita consult medical.
In cazul in care palpitatiile apar frecvent la o persoana cunoscuta cu boala cardiovasculara, se impune un consult de specialitate la medicul internist sau cardiolog. De asemenea, este necesar un consult medical daca palpitatiile se acompaniaza de senzatie de disconfort toracic sau durere, lipotimie (lesin), dificultati respiratorii sau ameteli.
Dr. Camelia Diaconu
Medic primar medicina interna
Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”