Migrena este o durere de cap intensa, cu durata intre 4 si 48 de ore. Are caracter recidivant si potential invalidant, deoarece pe parcursul crizelor pacientii nu pot sa isi desfasoare activitatea curenta. Cu tot caracterul repetitiv, migrenele nu produc leziuni pe termen lung, dar trebuie considerate o afectiune si tratate ca atare.
Este importanta depistarea cauzelor migrenelor. In acest sens, vizita la medic este o necesitate. Factorii de risc asociati cu migrena sunt: varsta (la adolescenta si maturitate), sexul (femeile fac migrene de 3 ori mai frecvent decat barbatii), istoricul de agregare familiala (cele mai multe paciente au in familie rude cu migrena), afectiuni psihice (se asociaza cu depresia, anxietatea, astmul bronsic, epilepsia), precum si cu afectiunile vasculare cerebrale (anevrismele).
Factori declansatori ai migrenelor
De departe, cel mai frecvent factor este cel alimentar, deci persoanele cu migrene nu ar trebui sa sara peste micul dejun. In mod tipic, migrena nu apare in ultimele doua trimestre de sarcina si la menopauza.
- Dieta. Saritul peste mese, deshidratarea, excitantele psihice (cafeaua si ciocolata), alcoolul;
- Factorii fiziologici: stresul, foamea, oboseala, sindromul premenstrual, anticonceptionalele orale, terapia de substitutie hormonala;
- Factorii psihologici: emotiile sau relaxarea dupa o perioada stresanta;
- Lipsa somnului sau somnul excesiv;
- Meteodependenta.
Migrena afecteaza deopotriva femeile si barbatii, dar raportul de incidenta este de aproximativ 3 ori mai mare la femei. Debutul migrenelor are loc in copilarie si adolescenta, dar poate continua pana la 55 ani, cand se inregistreaza o scadere semnificativa a atacurilor migrenoase.
Exista 4 stadii ale migrenei
Simptomele sunt prezente in timpul atacului, care are 4 stadii (nu toate obligatorii).
- Faza premonitorie este prima care apare. Se manifesta prin nervozitate, iritabilitate, oboseala, depresie sau euforie, cu durata variabila, de la 1 ora pana la 1-2 zile, anterior aparitiei durerii de cap.
- Aura. La cei care au acest tip de migrena este intotdeauna urmatoarea faza. Poate sa nu apara la fiecare atac. De regula, dureaza 10-30 de minute, cu aparitie graduala prin pete negre, puncte luminoase, flashuri sau linii colorate in zig-zag.
- Durerea de cap este cea de-a treia faza si cea mai deranjanta la majoritatea persoanelor, cu o durata intre 4 si 72 de ore. Clasic, este unilaterala, pulsatila, moderat-severa, crescand progresiv ca intensitate si agravata de activitatea fizica. Durerea de cap poate fi si bilaterala, cel mai frecvent in tample sau in frunte. Este des acompaniata de greata, varsaturi, sensibilitate la lumina, zgomot sau anumite mirosuri, oboseala sau iritabilitate.
- Faza de rezolutie incepe cand durerea de cap cedeaza. Efectele migrenei pot persista cateva zile dupa ce durerea de cap a incetat, constand in oboseala, iritabilitate, probleme de concentrare, depresie sau euforie.
Cum scapam de migrene
In primul rand, evitati factorii declansatori. Tratamentul se face la recomandare si sub supraveghere medicala cu blocante, antiinflamatoare nesteroidiene, precum blocantii de canale de calciu, si cu medicatie anticonvulsivanta si antidepresiva. De retinut: vizita la medic este obligatorie (neurolog) pentru depistarea cauzelor.