Se știe că sistemul imunitar ne ajută să ținem la distanță infecțiile, fiind totodată principalul „soldat” în lupta cu bolile. O imunitate scăzută atrage după sine creșterea frecvenței infecțiilor virale și bacteriene.
Senzația accentuată de oboseală, prezența anumitor tulburări, printre care și depresia, lipsa concentrării sunt simptome care, mai ales primăvara si toamna, ne atenționează că este momentul să luăm măsuri pentru întărirea rezistenței organismului. În mare parte, acestea constau în modificarea stilului de viață și a dietei. Există însă și anumite afecțiuni care semnalează o imunitate scăzută. În continuare, vă prezentăm cele mai comune semne ale dezechilibrului imunitar.
Herpesul zoster reactivat – semn de imunitate scăzută
Un semn clasic de imunitate scăzută este apariția herpesului bucal sau a zonei Zoster. În general, mai ales în cazul persoanelor care au avut varicelă, sistemul imunitar este suficient de puternic pentru a împiedica o recidivă, dar insuficient pentru a suprima persistența virusului în ganglioni sau rădăcinile nervoase. De aici, în condiții de imunitate scăzută (stres, efort fizic mare, intercurențe respiratorii, traumatism), infecția se poate reactiva, realizând un tablou de herpes Zoster.
Agravarea, dintr-odată, a unor boli preexistente, apariția neașteptată a unui diabet zaharat sau creșterea temporară a glicemiei pot ridica, de asemenea, semne de întrebare cu privire la imunitatea scăzută. Însă cel care stabilește cauza care a dus la scăderea imunității și măsurile care trebuie luate este doar medicul, în baza unor analize.
Candidoza sau infecțiile urinare frecvente pot fi semne ale unui sistem imunitar slăbit
Persoanele care răcesc tot timpul, femeile care fac candidoză, deși nu au schimbat partenerul sau se confruntă cu infecții urinare recidivante, în ciuda tratamentului agresiv, trebuie să ia măsuri pentru întărirea sistemului imunitar. Spre exemplu, Candida albicans este o ciupercă aflată în organism (în cavitatea bucală, intestin sau vagin), care nu provoacă simptome și nu cauzează probleme de sănătate. Însă, când vă confruntați cu imunitate scăzută, ciuperca se poate înmulți, ducând la apariția candidozei.
Senzația de uscăciune la nivelul nasului – semn de imunitate scăzută
Nimănui nu-i place să stea cu nasul în batistă, dar lipsa umezelii, mai ales în timpul răcelii, nu anunță deloc vești îmbucurătoare, pentru că secrețiile accelerează procesul de vindecare. Conform unui raport al Asociației Psihologice Americane, și stresul constant slăbește sistemul imunitar și capacitatea sa de luptă contra bolilor.
Imunitate scăzută? Sfaturi pentru întărirea imunității
Pentru o imunitate puternică, este indicat să recurgeți la un regim de viață echilibrat, cu respectarea perioadelor zilnice de somn și concediilor de odihnă. Încercați să evitați situațiile conflictuale și stresul, și adoptați un regim alimentar care să conțină lipide, proteine și glucide, plus vitamine și minerale, luate din fructe sau legume. Și vitamina C este extrem de eficientă în caz de imunitate scăzută, așa că beți zilnic limonadă, însă puteți apela cu succes și la suplimentele alimentare.
Un studiu recent a arătat că 100 g de zahăr consumat reduce capacitatea globulelor albe de a lupta cu bacteriile timp de cinci ore. De aceea, se recomandă o cană cu ceai verde pe zi, antioxidant natural, pentru neutralizarea radicalilor liberi.