Multe persoane îşi încep ziua cu o ceaşcă de cafea, iar când nu fac acest lucru, au dureri de cap. Ştiţi care este explicaţia? Cofeina este un stimulent. Ea acţionează asupra creierului blocând adenozina, o substanţă care în creier funcţionează ca un neurotransmiţător inhibitor. Mai precis se ocupă de liniştirea acestuia. De aceea, când bem cafea ne simţim revigoraţi, avem o stare uşoară de euforie şi o putere de concentrare crescută. Dezavantajul este modul în care ne simţim când nu ne primim doza obişnuită. O explicaţie este faptul că avem aşteptarea să fim la fel de concetraţi ca atunci când ne bem cafeaua, ceea ce face să resimţim mai intens „amorţeala” din lipsa ei.
Cea de-a doua explicaţie, cofeina dă dependenţă. Iar când nu primim ceea ce suntem obişnuiţi, ne simţim obosiţi, neatenţi, iritabili. Manifestări care poartă numele de sindrom de retragere sau de abstinenţă. Iar durerile de cap sunt cel mai frecvent simptom al abstinenţei. Se simt de obicei ca o bandă tensionată înfăşurată în jurul capului şi durează în jur de două zile. O altă explicaţie a durerilor de cap produse de retragere: creierul nostru înceţoşat interpretează greşit anumite mesaje primite de la receptori, pe care le traduce în durere. De altfel, adenozina pe care o blochează cofeina este receptor şi anumite tipuri de durere.
Există şi o a treia explicaţie pentru apariţia durerilor de cap când eliminaţi sau reduceţi drastic consumul de cafea. Cofeina îngustează vasele de sânge care înconjoară creierul, iar atunci când încetați să o mai consumaţi acestea se extind, ceea ce vă poate provoca durere.
Dependenţa este independentă de cantitatea consumată
Opinia generală asociază sindromul de retragere cu un consum mare de cafea. Dar potrivit specialiştilor de la John Hopkins Medicine, dependența se poate forma şi dacă beţi o ceașcă mică de cafea – aproximativ 100 de miligrame de cafeină – pe zi. Dacă renunţaţi brusc la cafea, simptomele pot apărea în 24 de ore şi vă pot ţine şi o săptămână. În afară de durerea de cap, abstinenţa sau sindromul de retragere mai poate da simptome precum oboseala, iritabilitatea, scăderea capacităţii de concetrare, somnolenţă.
Cum puteţi preveni sindromul de retragere
- Fiți conștienți de modul în care vă afectează cofeina și monitorizaţi cantitatea consumată.
- Dacă v-aţi hotărât să reduceţi consumul de cafea sau să renunţaţi cu totul la ea, faceţi-o treptat. Recomandarea noastră este să reduceți consumul cu aproximativ 25% în fiecare săptămână. De exemplu, dacă beți de obicei patru ceşti de cafea pe zi, reduceţi consumul la trei ceşti pe zi în prima săptămână. Continuați astfel până ajungeţi la limita propusă. Dacă doriţi să renunţaţi de tot, dar vi se mai face poftă de gustul cafelei, puteţi încerca o versiune decofeinizată.
- Ţineţi sub observaţie durerile de cap și ceea ce pare să vă ajute. Dormiți bine și beți multă apă. O dietă hrănitoare și exerciții fizice zilnice pot fi de asemenea utile. Încercați să gestionați stresul. Este posibil să scăpaţi de durerea de cap cu tehnici de relaxare, meditație sau masaj.
O altă relaţie între dureri de cap şi cafea
Când vă doare capul, doriți alinare rapidă. Indiferent dacă este vorba despre o durere de cap sau o migrenă, cofeina vă poate ajuta. Acesta este motivul pentru care este unul dintre ingredientele multor calmante populare. Cofeina le poate face cu 40% mai eficiente. Indiferent dacă utilizați aspirină, ibuprofen sau acetaminofen (paracetamol), acestea funcționează mai repede și mai bine și țin durerile la distanță mai mult atunci când sunt combinate cu cofeină. Dar uneori, puteți calma durerea apelând doar la cafeină. Aceasta ajută la reducerea inflamației și astfel poate aduce alinare.