Vacanta este un prilej minunat de a va relaxa si de a petrece mai mult timp cu familia sau cu persoana iubita. Insa, indiferent de anotimp, calatoria unei persoane cu diabet trebuie sa fie planificata cu atentie, astfel incat sa nu tulbure prilejul de a descoperi locuri noi.
Iata cum trebuie sa va planificati vacanta daca aveti diabet:
Mergeti la medic inainte de a pleca
Faceti o vizita medicului pentru a fi sigur ca nivelul zaharului din sange este sub control. Daca aveti nevoie de un vaccin pentru o anumita calatorie, faceti-l cu cel putin o luna inainte. Asigurati-va ca aveti tratamentul complet cand plecati si ca va ajunge in perioada concediului. In plus, nu uitati acasa si solutii dezinfectante impotriva bacteriilor, virusurilor si fungilor. O rana aparuta la o persoana cu diabet nu este de neglijat si necesita tratament urgent.
Diabetul: simptome, tratament si preventie
Asigurati-va ca aveti medicamentele la indemana
Indiferent unde mergeti, luati rezerva de medicamente. Daca zburati cu avionul, este necesar sa le luati in bagajul de mana. In plus, pe langa medicamentele pe care le luati pentru diabet, asigurati-va ca aveti si alte medicamente de care ati putea avea nevoie (pentru diaree, greata, unguent cu antibiotic).
Nu uitati sa luati si cateva gustari. O persoana cu diabet poate avea scaderi bruste de glicemie si trebuie sa aiba la indemana fructe, suc de fructe, unt de arahide si alte gustari.
6 alimente procesate pe care aveti voie sa le consumati daca aveti diabet
Aveti grija la mancarea din avion
Este important sa mancati chiar inainte de calatorie. Unele companii aeriene ofera alimente sarace in zahar, grasimi sau colesterol, indicate persoanelor cu diabet.
Daca necesitati insulina, injectia trebuie facuta chiar inainte de a manca. In plus, nu uitati de gustari, in cazul in care zborul este prea lung.
Nu uitati de fusul orar
Schimbarea de fus orar poate afecta doza si ora la care va administrati insulina. Puteti discuta cu medicul inainte, pentru a va face un plan de tratament, in functie de acest factor. In plus, potriviti-va ceasul la ora locala imediat cand ajungeti la destinatie.
Monitorizati-va glicemia!
Este necesar sa va monitorizati glicemia mai des atunci cand calatoriti (la 4-6 ore). In plus, in timpul calatoriei, este posibil sa fiti mai activ decat de obicei, fapt ce duce la scaderea nivelului zaharului din sange.
Hidratati-va corespunzator!
Hidratarea este importanta atunci cand calatoriti, deci asigurati-va ca aveti suficienta apa la indemana. Zborul cu avionul poate duce la deshidratare si este necesar sa evitati consumul mare de cafea, ceai, sucuri carbogazoase sau alte bauturi ce contin cofeina.
Purtati o bratara pentru diabetici
Este important ca persoanele care au diabet sa poarte o bratara speciala pentru diabetici, tot timpul. Daca aveti o urgenta medicala, aceasta va poate salva viata, deoarece informeaza medicul la care ajungeti ca aveti diabet. Exista si alte bratari de acest gen care semnaleaza prezenta alergiilor sau altor probleme medicale pe care le are persoana in cauza.