Crampele nocturne sau cârceii nu sunt altceva decât contracţii involuntare, dureroase ale muşchilor. Uneori, aceste simptome pot fi extrem de supărătoare, provocând durere intensă, incapacitatea folosirii membrului afectat şi compromiterea somnului.
Spasmele dureroase (cârcei) resimţite la nivel muscular pot dura de la câteva secunde la câteva minute. Mai mult decât atât, contracţia muşchiului poate fi vizibilă cu ochiul liber. Acest tip de acuză poate să apară la orice vârstă, însă este mai frecvent întâlnită la persoanele care fac sport şi la cei peste 55-60 de ani. În cazul în care acest fenomen este frecvent, ar fi bine să mergeţi la medic pentru a elucida cauzele apariţiei crampelor nocturne.
Cârcei, simptome asociate
Crampele musculare pot fi percepute în mod diferit de la pacient la pacient şi în funcţie de afecţiunea cauzatoare. Senzaţia de arsură, durerea ascuţită, slăbiciunea şi zbaterea musculară sunt cele mai frecvente acuze exprimate de pacienţi. În plus, aceştia se mai pot plânge de extremităţi reci, senzaţia de înţepătură la nivelul membrului afectat, paloare tegumentară şi dificultăţi la mers.
Cârcei noaptea? De ce apar
- Oboseala musculară este principala cauză a crampelor nocturne. Persoanele care practică în mod regulat o activitate sportivă de intensitate crescută se pot confrunta des cu spasme dureroase musculare. Mai mult, cei careomit etapa de încălzire înainte de un antrenament sportiv sunt predispuşi la întinderi musculare care se vor solda cu crampe nocturne.
- Deshidratarea este şi ea citată printre cele mai comune cauze ale crampelor cu debut nocturn. În acest sens, dacă observaţi că vă treziţi noaptea din cauza unor cârcei, atunci întrebaţi-vă dacă beţi suficiente lichide. Un aport hidric de minimum 2 litri pe zi va putea să prevină apariţia spasmelor musculare dureroase.
- Dezechilibrele electrolitice sunt o altă posibilă cauză a crampelor musculare. Astfel, deficitele de potasiu, sodiu, calciu şi magneziu se pot manifesta prin apariţia spasmelor musculare cu debut nocturn. Totodată, există şi anumite medicamente care pot antrena pierderi ale acestor ioni. Un exemplu în acest sens sunt diureticele care pot duce la pierderi de potasiu prin urină, acest lucru având drept consecinţă apariţia contracţiilor musculare dureroase. Anticoncepţionalele orale, steroizii şi statinele sunt şi ele incriminate în apariţia acestor simptome supărătoare.
- Există numeroase afecţiuni cronice care, prin diferite mecanisme, pot să prezinte în cadrul tabloului clinic apariţia crampelor musculare nocturne. Astfel, pacienţii care suferă de ciroză, insuficienţă renală, diabet zaharat, boala Parkinson sau hipotiroidism se pot plânge de tulburarea somnului ca urmare a cârceilor. În plus, afecţiunile care presupun perturbarea fluxului sangvin, de tipul bolii arteriale periferice, pot cauza în mod frecvent apariţia crampelor musculare.
- Şi, nu în ultimul rând, dacă vă treziţi noaptea din cauza contracţiilor musculare dureroase, ar fi bine să investigaţi şi posibilele carenţe de vitamine B1, B5 şi B6.