Corpul uman este alcătuit, conform celor mai recente estimări, din circa 30 de trilioane de celule individuale. Adică, 30.000.000.000.000! Fiecare dintre aceste celule este „specializată”, îndeplinind o funcție unică și specială.
Din acest motiv, fiecare din cele aproximativ 200 de tipuri de celule din corpul nostru are o structură, dimensiune și formă diferite. Celulele cerebrale, de exemplu, sunt mai alungite pentru a putea transmite semnale mai eficient, iar celulele inimii au mai multe mitocondrii, deoarece au nevoie de multă energie.
Globulele roșii, cel mai abundent tip de celule
Cele mai simple și, totodată, numeroase celule din corp sunt eritrocitele. Numite și hematii sau globule roșii (RBC), ele reprezintă aproximativ 80% din totalul numărului de celule. În medie, organismului unui adult conține în jur de 25 de trilioane de eritrocite, femeile având, în general, un număr sensibil mai mic decât bărbații.
Pe de altă parte, dat fiind că principala funcție a eritrocitelor este transportul oxigenului către țesuturi, persoanele care locuiesc la altitudini mari, unde aerul e mai rarefiat, au mai multe celule de acest tip.
50 de miliarde de celule se autodistrug în fiecare zi
Atunci când o celulă este vătămată sau a devenit inutilă, nucleul ei dă un semnal de autodistrugere. La început, celula se chircește, nucleul i se descompune, peretele începe să se dezintegreze. Apoi, celula se distruge complet și fagocitele, un tip de celule ale sistemului imunitar care înghit bacterii și elimină celulele moarte, intră în acțiune, colectând toate rămășițele.
Durata de viață a celulelor diferă foarte mult, în funcție de specificul lor. Celulele stomacului, de pilidă, deoarece stau într-un mediu foarte acid, se reînnoiesc foarte repede. Mai precis, la fiecare două zile. Celulele pielii sunt înlocuite la fiecare două-trei săptămâni. Eritrocitele au ciclu de viață de 120 de zile, în timp ce leucocitele, globulele albe din sânge responsabile să asigure protecția organismului în fața infecțiilor, de doar câteva zile până la puțin peste o săptămână. Hepatocitele, celulele ficatului, se înlocuiesc la un interval de 18 luni. Adipocitele, celulele de grăsime, sunt mai longevive. De regulă, ele se regenerează la fiecare zece ani. La fel și celulele care ne compun scheletul.
Pe de ată parte, alte părți ale corpului nu se regenerează niciodată. Un exemplu în acest sens sunt celulele creierului, deși studii recente susțin că cele din zona hipocampului, zona cerebrală răspunzătoare de memorie, s-ar putea regenera. De asemenea, celulele cristalinului nu se reînnoiesc, la fel nici cele care formează smalțul dinților. Acestea trebuie să ne servească o viață.