Specialistii recomanda doamnelor si domnisoarelor sa inceapa de timpuriu sa-si examineze sanii, in jurul varstei de 20 de ani. Metoda trebuie repetata cu regularitate dupa 30 de ani si, mai ales, dupa 40 de ani. Tot ce constatati ca neobisnuit trebuie sa va determine sa consultati medicul.
Se recomanda ca autoexaminarea sa se faca sub dus, cu mainile sapunite, pentru a sesiza mai usor conturul si textura sanilor si pentru a observa orice schimbare. De asemenea, este necesara o familiarizare cu aspectul general al sanilor (inclusiv al mameloanelor). Pentru inceput, este bine sa va priviti sanii in oglinda, cu mainile pe sold, apoi cu mainile deasupra capului. Urmatorul pas va fi „explorarea” ambilor sani, in pozitie culcata, prin palparea succesiva a fiecarui san cu degetele mainii opuse. Trebuie palpata si zona subratului.
Consultati medicul la orice modificare sesizata!
Daca observati una dintre urmatoarele schimbari, contactati cat mai urgent medicul:
- Modificarea aspectului sanilor: incretituri, ondulatii, retractii cutanate sau ale mamelonului ori aparitia unui nodul in san;
- Schimbarea formei, marimii sau lejeritatii de miscare a unui san in comparatie cu celalalt;
- Inrosirea si inasprirea suprafetei mamelonului, secretii maronii, sangerii sau de alta culoare;
- Mameloane sau portiuni de piele retractate;
- Marirea nodulilor limfatici de la periferia sanului sau sub axila;
- Durerea persistenta la nivelul sanului.
Aceste schimbari pot aparea si la sanii normali, dar pot constitui si primul semn al cancerului. Orice femeie care are un istoric familial cuprinzand cancer de san (mama, sora, bunici, matusi) trebuie sa-si informeze medicul si sa-si faca regulat un control al sanilor.
Patologiile benigne si maligne ale sanului
Va prezentam cele mai intalnite patologii pe grupe de varsta:
- Grupa 20-30 de ani: fibroadenomul mamar este cea mai frecventa dintre tumorile benigne ale sanului si se observa in primele trei decade de viata. Apare sub forma unor formatiuni unice, mai rar multiple, cu diametrul de 2-4 cm, bine delimitate, cu suprafata neteda; mastoza fibrochistica este o afectiune caracterizata prin aparitia chisturilor la unul sau ambii sani. Este frecventa in randul femeilor tinere si nu are nicio legatura cu neoplasmul (cancerul) mamar.
- Grupa 30-50 de ani: tumorile phyllodes sunt leziuni rar intalnite in patologia mamara, care se pot maligniza si, deseori, recidiveaza. Predomina la sexul feminin, iar incidenta maxima se situeaza in jurul varstei de 45 de ani. Aceste tumori sunt hormonodependente, se dezvolta rapid si pot creste in dimensiune in cateva saptamani; cancerul de san este foarte rar intalnit inainte de varsta de 25 de ani. Frecventa lui creste continuu dupa 30 de ani. Trei sferturi dintre cazurile de cancer mamar apar dupa 50 de ani. Nu este dureros, deci nu trebuie asteptata aparitia unei dureri pentru a consulta medicul.
- Peste 50 de ani: boala Paget este o varietate clinica rara de cancer mamar, reprezentand 1-4% din totalul cancerelor mamare. Este intalnita predominant la femeile intre 40 si 60 de ani. La barbat, incidenta este foarte mica. Astazi, boala Paget este un cancer primar al segmentului mamelonar al canalelor galactofore (canale care transporta laptele), ce invadeaza in timp tegumentele mamelonare.
Cancerul de san poate fi descoperit in stadii precoce, intermediare sau avansate si poate evolua lent, moderat sau rapid. Exista numeroase tipuri, fiecare necesitand un tratament adaptat si actualizat, in functie de nevoile pacientei/pacientului. Nu trebuie sa asteptati aparitia unei dureri pentru a consulta medicul. Multe femei sanatoase descopera ca sanii lor sunt plini de noduli inaintea unui ciclu si ca unele tipuri de excrescente mamare benigne sunt dureroase.
Dr. Bogdan Botezatu
Medic specialist obstetrica-ginecologie
Clinica MEDAS
www.med-as.ro