In urma uneia dintre cele mai vaste cercetari cu privire la cancerul mamar, oamenii de stiinta au gasit 72 de noi mutatii care cauzeaza cancerul de san. 65 dintre acestea sunt comune printre pacientele care au cancer de san, in timp ce 7 mutatii genetice duc la cancerul mamar de tipul estrogen-receptor negativ, ce nu raspunde la terapia cu hormoni.
Studiul a fost realizat pe baza probelor de sange recoltate de la aproximativ 300.000 de femei, in special europene, dintre care 50% erau diagnosticate cu o forma de cancer la san. La aceasta cercetare au participat 550 de oameni de stiinta din intreaga lume, din cadrul unei echipe numita Consortiul OncoArray.
Studiul ii ajuta pe specialisti sa determine riscul genetic de cancer mamar
Ca aplicatie practica, descoperirea ajuta la stabilirea riscului de cancer la persoanele care au rude cu aceasta maladie. Oamenii de stiinta spun ca este o nevoie imperioasa ca medicina personalizata sa fie finantata si utilizata mult mai des. Accesul unui numar cat mai mare de femei la teste de screening genetic, interventii preventive, precum si realizarea unui plan personalizat pentru fiecare pacient in parte ar putea duce, in viitor, la salvarea foarte multor vieti.
Conform unui studiu, realizat la comanda Coalitiei pentru Sanatatea Femeii din Romania, peste 3.200 de romance mor anual din cauza acestei boli si alte 9.000 sunt diagnosticate cu cancer de san. Lipsa metodelor de depistare a cancerului mamar si a informarii femeilor sunt unele dintre motivele pentru care in tara noastra rata de supravietuire pentru cancerul la san este de doar 63,9%, in timp ce media europeana este 75%. 90% dintre femeile chestionate nu au participat niciodata la un program de screening pentru depistarea cancerelor feminine.