Ciresele reprezinta nu doar un fruct deosebit de gustos, ci si un aliment cu multiple valente terapeutice, fie ca este vorba de fructe, fie ca este vorba de coditele de cirese. Beneficiile cireselor sunt recunoscute atat in domeniul terapeutic, cat si in randul persoanelor interesate de dietele de slabire sanatoase.
Ciresele se pot consuma atat in stare proaspata, cat si sub diferite forme preparate: compoturi, sucuri, siropuri, dulceturi, gemuri. Coditele se folosesc in ceaiuri: infuzie, decoct.
Ciresele stimuleaza imunitatea naturala a organismului
Ciresele contin vitamine (provitamina A, vitaminele B, C si K) si minerale (calciu, magneziu, zinc, cupru) care stimuleaza imunitatea naturala a organismului, fiind utile in scop profilactic in cazul infectiilor respiratorii ale persoanelor anemice si copiilor cu deficit de crestere. Ciresele au si actiune calmanta, energizanta fizic si psihic, reconfortanta. O importanta deosebita are acidul elagic din compozitia cireselor, care combate efectele unor substante cancerigene, naturale sau sintetice.
Ciresele sunt indicate in insuficienta cardiaca, renala si reumatism
Actiunea terapeutica a cireselor este data de compozitia lor complexa, dar, in acelasi timp, avand o valoare energetica redusa, numai 57 kcal/100 g. Astfel, ele contin zaharuri (mai ales levuloza asimilabila de catre diabetici), saruri de potasiu, saponine, flavonoide, taninuri, acizi organici (indeosebi acid salicilic), pectine, care le confera o actiune detoxifianta si diuretic-depurativa, de normalizare a tranzitului intestinal, de combatere a constipatiei, favorizand digestia.
De asemenea, ciresele au actiune antiinflamatoare, antianemica, hemostatica si hipotensoare. Sunt indicate si in insuficienta cardiaca si renala, reumatism, guta, litiaza biliara si renala.
Ciresele negre, adjuvant in unele forme de cancer
Actiunea terapeutica a cireselor variaza in functie de soiul lor. Astfel, cea mai puternica actiune antioxidanta o au ciresele de un rosu inchis sau cele negre, datorita antocianilor-pigmenti, ce le confera culoarea. Acestea sunt recomandate ca adjuvant in special in prevenirea si tratarea unor forme de cancer, a bolilor degenerative, a afectiunilor cardiovasculare. In caz de cancer de rinichi, prostata sau vezica urinara, se administreaza aproximativ 1 l de suc de cirese, minimum 4 saptamani.
Ciresele amare au si ele actiune antiinflamatoare si anticancerigena, deoarece contin substante ce pot preveni cancerul de colon sau inhiba extinderea tumorii. Se face o cura de 6-8 saptamani cu cirese amare, minimum 800 de grame, consumate pe stomacul gol, inainte de masa, pe o perioada cat mai lunga de timp. Ciresele galbene au actiune predominant diuretic-depurativa.
Cura cu cirese, benefica in litiaza biliara, ateroscleroza, obezitate
Pentru detoxifierea organismului se pot consuma ciresele sub forma de:
- Mini-cura: ciresele proaspete se consuma timp de 10-14 zile consecutiv, in alternanta cu visinele (10 zile). Cantitatea zilnica este de 500 de grame pentru a inlocui una din mesele zilnice. Dimineata, pe stomacul gol, se incepe cu o doza minima de 100 g, dupa care se creste progresiv doza pentru a ajunge la 500 g. In timpul curei nu este recomandat abuzul de grasimi animale, zahar rafinat sau alcool. Pranzul si cina vor fi usoare si vor contine alimente usor digerabile. Cura exclusiva se face timp de 3-4 zile, perioada in care se mananca doar cirese. Aceasta cura se poate relua in fiecare luna. Cantitatea de cirese este de 2-3 kilograme pe zi, cantitate care se consuma in mai multe prize in timpul zilei.
- Ciresele se mai pot consuma sub forma de ceai-decocot din 1 lingura de fructe uscate la 250 ml de apa clocotita. Se fierbe 1-2 minute, se infuzeaza acoperit 10-15 minute, se strecoara si se beau 3 cani pe zi. Decoctul se poate folosi in caz de colite, dischinezii, litiaza biliara, ateroscleroza, obezitate.
- Te poti bucura de beneficiile terapeutice ale cireselor si daca le consumi sub forma de suc, obtinut prin presarea cireselor proaspete. In scop terapeutic sucul de cirese se consuma cate 500 ml-1 l pe zi, fiind util in caz de colite de fermentatie, dischinezii, litiaza biliara, hepatite cronice. Cura se face minimum 2 saptamani.
- Compotul de cirese este benefic in indigestie, mai ales la copii si persoanele in varsta.
- Siropul natural de cirese, consumat diluat cu apa minerala sau plata, este o bautura racoritoare reconfortanta, cu efect calmant, antianemic.
- Dulceata de cirese este indicata in caz de indigestie, in special batranilor si copiilor.
Infuzia din cozi de cirese, eficient in infectiile urinare
Infuzia din cozi de cirese are o excelenta actiune antiinflamatoare si diuretica, fiind folosita pentru favorizarea eliminarii acidului uric si a altor compusi azotati. in plus, are si proprietati astringente si antidiareice.
Infuzia din cozi de cirese este indicata in:
- Tratamentul infectiilor urinare (nefrite, pielonefrite, cistite, uretrite), litiaza urinara, retentie urinara;
- Afectiuni ale aparatului cardiovascular: insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala (HTA), edeme, ateroscleroza;
- Afectiuni metabolice: obezitate, guta, uremie;
- Afectiuni ale aparatului digestiv (diaree, colita);
- Reumatism, guta, artrita;
- Tratarea edemelor si ameliorarea celulitei;
- Afectiuni respiratorii (tuse, gripa, stari febrile, faringite, bronsite, pleurezie);
- Combaterea anemiei si demineralizarii organismului;
- Eliminarea toxinelor din sange.
Infuzia din cozi de cirese se poate folosi ca atare sau in diferite amestecuri, pentru accentuarea efectului diuretic. Infuzia simpla: se prepara un decoct din 1 lingurita de planta la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi. Infuzia din cozi de cirese se poate consuma 20-30 de zile, cu o pauza de 7-10 zile, dupa care se poate relua cura sau se poate face o pauza de 1-2 zile pe saptamana.
Cremele pe baza de cirese se folosesc pentru tenul uscat si obosit
Ceaiul din cozi de cirese se poate folosi atat pentru vindecarea taieturilor, ameliorarea cuperozei sau a pistruilor, cat si in caz de artrite, reumatism, dureri lombare.
In dermatocosmetica, ciresele au beneficii pentru tonifierea si decongestionarea fetei, redand elasticitatea pielii, in special in cazul tenului uscat si obosit. O mana de cirese curatate de samburi se dau prin mixer si se aplica pe fata. Se lasa sa actioneze circa 20 de minute, apoi se clateste fata cu apa minerala. Uleiul din samburi de cirese este folosit in cremele de masaj pentru durerile reumatice.
Atentie!
Ciresele trebuie consumate cu moderatie de diabetici si cu precautie de persoanele cu sensibilitate gastrica si cele care prezinta colita de fermentatie active.
Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoterapie