Disfunctiile erectile reprezinta o problema intalnita in toata lumea, iar aproape jumatate dintre barbatii cu varsta mai mare de 40 de ani se pot confrunta, la un moment dat, cu acestea. Acestea nu pun viata in pericol, insa pot duce la depresie si la scaderea calitatii vietii atat personala, cat si a cuplului.
Insa, o cauza mai putin cunoscuta a disfunctiilor erectile este reprezentata de ateroscleroza. Legatura dintre acestea doua se poate explica prin faptul ca sangele de la nivelul penisului provine de la arterele din abdomen (in timpul erectiei acestea se dilata), iar daca acestea sunt ingustate si afectate de ateroscleroza, sangele nu mai poate patrunde cu aceeasi viteza mare necesara erectiei. Este acelasi mecanism ce apare si la nivelul inimii in timpul efortului fizic (vasele de sange de la nivelul inimii se dilata pentru a permite fluxului sanguin sa patrunda, astfel incat inima sa poata face fata efortului depus).
Semne premature
Endoteliul vascular (o componenta importanta a vaselor de sange) secreta anumite substante pentru a realiza acest lucru. Endoteliul poate fi afectat de hipertensiunea arteriala, fumat si diabet (boli ce duc si la ateroscleroza). Odata afectat, endoteliul nu poate dilata vasele de sange pentru a creste fluxul sanguin, iar acest lucru duce la o erectie mai putin ferma.
De asemenea, endoteliul poate preveni formarea placilor de aterom, iar lezarea acestuia poate sa apara inainte de aparitia blocajelor rezultate din ateroscleroza. Disfunctia erectila este un semn timpuriu al aterosclerozei. Dificultatea de a avea o erectie semnifica prezenta sau dezvoltarea aterosclerozei.
Factori de risc
Cei mai multi barbati cu disfunctii erectile prezinta urmatorii factori de risc pentru ateroscleroza:
• Un nivel crescut al colesterolului
• Fumatul
• Hipertensiunea arteiala
• Diabetul
• Obezitatea
Diabetul pare sa aiba un impact major asupra penisului, deoarece aproximativ jumatate dintre barbatii cu diabet prezinta un grad de impotenta dupa varsta de 50 de ani.
Exista si alti factori ce pot cauza aparitia disfunctiilor erectile, in afara de ateroscleroza. Acestia includ afectiunile nervoase, hormonale, precum si factorii emotionali.
Ce optiuni de tratament temporare exista?
Nu exista suficiente dovezi care sa demonstreze ca tratarea aterosclerozei amelioreaza disfunctiile erectile. Cele mai bune tratamente existente pentru disfunctiile erectile includ anumite medicamente, denumite inhibitori de fosfodiesteraza (sildenafil, vardenafil, tadalafil). Aceste medicamente imbunatatesc temporar fluxul sanguin de la nivelul penisului, insa nu amelioreaza cauza de baza a disfunctiei erectile. De asemenea, acestea nu previn sau trateaza ateroscleroza in alta parte a corpului.
Cea mai buna cale de a preveni sau de a incetini ateroscleroza este de a reduce factorii de risc pe care ii aveti. Este necesar sa faceti analize de sange in mod regulat, iar daca aveti un colesterol prea mare sau o tensiune arteriala crescuta, este necesar sa le tineti sub control, prin dieta si/sau medicamentos.
Renuntati la fumat si faceti exercitii fizice in mod regulat. In plus, adoptati o dieta echilibrata, bogata in fructe si legume si saraca in grasimi saturate. Disfunctia erectila necesita atentia unui medic, deoarece aceasta poate semnifica si o alta problema de sanatate ce poate determina aparitia complicatiilor si, in plus, scade calitatea vietii si duce la depresie.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontology