Toxiinfectiile alimentare sunt afectiuni digestive care apar in urma ingestiei de alimente sau bauturi contaminate cu virusuri, bacterii sau paraziti. Sunt destul de frecvente, indiferent de anotimp, insa sezonul cald favorizeaza aparitia lor, in principal din cauza multiplicarii rapide a bacteriilor in produsele contaminate.
Alimentele se pot contamina astfel:
- In timpul prepararii: organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), ducand la aparitia infectiei in momentul manevrarii lor (de exemplu, in abatoare).
- In timpul cultivarii legumelor si fructelor, mai ales daca irigarea se face dintr-o sursa de apa contaminata sau daca se folosesc ca ingrasamant dejecte animale infectate.
- Pe parcursul prepararii alimentelor, daca persoana este infectata la nivelul mainilor cu stafilococ.
- Din mediul inconjurator, cu microorganisme patogene care se pot gasi in praf, pamant, apa. Dintre acestea, amintim Cryptosporidium parvum (un parazit), Clostridium botulinum (bacterie care provoaca botulismul) sau Clostridium perfringens (o bacterie care, in cazuri grave, poate provoca diaree sangvinolenta). Acestea se gasesc de obicei in conserve.
Toxiinfectia alimentara cu Salmonella sau Shigella necesita spitalizare si tratament, deoarece sunt mai agresive si pot duce la complicatii, cu afectare sangvina sau renala. De asemenea, intoxicatia cu E. Coli poate evolua sever din cauza afectarii renale (in general, in cazul contaminarii cu tulpini inalt patogene).
Simptome specifice toxiinfectiilor alimentare
Simptomatologia variaza in functie de varsta pacientului. Astfel, este mai severa la copii si varstnici, dar si la gravide sau lauze, din cauza statusului imunitar. Simptomele sunt reprezentate de greata, varsaturi, diaree, colici abdominale, stare generala alterata. In cazul toxiinfectiei alimentare cu Clostridium botulinum, semnele si evolutia sunt mult mai severe, deoarece acesta contine o neurotoxina capabila sa produca afectarea sistemului nervos, cu paralizie musculara si nervoasa. Simptomele apar la aproximativ 18-36 de ore de la momentul infectarii si includ slabiciunea generalizata si vederea dubla. Paralizia progreseaza din regiunea capului (nervii cranieni) si cuprinde apoi intreg corpul.
Tratamentul toxiinfectiilor, in functie de severitatea simptomelor
Tratamentul se instituie individualizat, in functie de severitatea simptomelor, acasa sau la spital (pentru cazurile severe) si consta in repaus digestiv, administrare de solutii perfuzabile pentru rehidratare, cu reluarea alimentatiei progresiv, in functie de toleranta digestiva. Antibioterapia (administrarea unuia sau mai multor medicamente antiinfectioase din clasa antibioticelor) nu este indicata in toxiinfectiile alimentare, deoarece nu are efecte asupra toxinelor produse de germenii patogeni. In cazurile speciale (botulism) se administreaza un antidot.
Fiti precauti pentru a evita riscurile!
Preventia se realizeaza prin spalarea temeinica a mainilor, fructelor si legumelor, cu respectarea normelor igienico-sanitare in abatoare si in unitatile alimentare (testarea personalului cu examene periodice – coproculturi si examene coproparazitologice), evitarea utilizarii ingrasamintelor organice infestate pentru fertilizarea solului si a apelor contaminate.
Alimentele cel mai des implicate in transmiterea toxiinfectiilor alimentare sunt: ouale si preparatele din oua (creme, maioneze), carnea si preparatele din carne, lactatele, salatele. Principalii agenti patogeni incriminati sunt: Salmonella (60-70% dintre cazuri), care se gaseste in principal in carne, tocaturi, mezeluri, oua si preparate din oua, si Staphylococcus aureus enterotoxigen (20-30% dintre cazuri), care se dezvolta in alimentele ce contin proteine si sare in cantitate mare, in special in branzeturi.
Dr. Gabriela Pasescu
Medic primar medicina generala
Centrul Medical Academica Aviatorilor