Subdiagnosticate, afectiunile tiroidiene au un impact major asupra sanatatii pacientilor. Cauzeaza si mentin stari de anxietate sau depresie si pot duce la probleme cardiovasculare. Datele prezentate in cadrul evenimentului „Ceea ce simti poate fi din cauza mea”, Tiroida sunt extrem de ingrijoratoare.
In Romania, in perioada 2010-2016, numarul bolnavilor de tiroida s-a triplat, ajungand de la 35.439 de cazuri noi depistate in 2010 la 83.413 in 2016. Specialistii atrag atentia ca starile de oboseala continua, irascibilitatea sau depresia nu sunt normale, fiind, cel mai probabil, semne ale tulburarilor tiroidiene. Femeile trebuie sa fie mult mai atente, pentru ca 86% dintre pacientii cu hipotiroidie sunt reprezentantele sexului frumos.
Analiza nivelului de TSH din sange este esentiala pentru diagnosticare
Nediagnosticarea problemelor este consecinta faptului ca pacientii confunda simptomele bolilor tiroidiene cu efectele negative ale unui stil de viata nesanatos.
„Romanii sunt obisnuiti sa nu se simta bine. Oboseala care dureaza mai multe zile, irascibilitatea si episoadele de anxietate nu sunt si nici nu ar trebui sa fie tratate ca si cum ar fi o normalitate. Normal este sa ne simtim bine. Bolile tiroidiene pot fi tinute sub control, dar este foarte important sa fie depistate in stadiu incipient. De aceea, insist ca pacientii sa-si testeze periodic, de la an la an, nivelul de TSH din sange”, a declarat dr. Rodica Petris, medic specialist endocrinologie, Institutul National de Endocrinologie C.I. „Parhon”.
Printre cele mai importante semne ale afectiunilor tiroidiene, se numara: fluctuatii ale greutatii, constipatie, oboseala cronica (dureaza mai mult de 6 luni si este insotita de dureri musculare, migrene si probleme digestive), ciclu menstrual neregulat, scaderea libidoului si depresie.
Atat hipotiroidia, cat si hipertiroidia afecteaza in primul rand metabolismul pacientului. De aceea, afectiunile tiroidiene cauzeaza cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (HTA, arteroscleroza) si duc la marirea riscului de accident cardiovascular. De asemenea, si tulburarile psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrinologice.