Sinuzita sau rinosinuzita reprezinta inflamatia mucoasei nazale si sinusale, cu aparitia unor semne si simptome particulare. Apare ca urmare a obstructiei la nivelul orificiului de drenaj al sinusurilor, secundara unei inflamatii la nivelul nasului, alergiei, deviatiilor de sept sau tumorilor.
O situatie particulara este sinuzita odontogena, in care punctul de plecare este o infectie dentara. Vorbim despre o infectie grava ce are, uneori, consecinte mortale. De aceea, este foarte important un consult stomatologic si tratamentul dintelui bolnav, impreuna cu un consult ORL. Sinuzita odontogena are ca particularitate o flora bacteriana anaeroba, proprie cavitatii bucale. De aceea, este mult mai grava. Exista si boli care pot fi confundate cu sinuzita. Cea mai frecventa eroare este tratarea tumorilor rinosinusale drept sinuzita.
Simptome si diagnostic
Manifestarile sinuzitei sunt obstructia nazala (nas infundat), secretii nazale, cefalee (durere de cap). Diagnosticul se stabileste de medicul specialist ORL pe baza semnelor si simptomelor, completate de o endoscopie nazala. Rareori, sunt necesare si examene radiologice. Daca simptomele de tip sinuzita dureaza timp indelungat, se impune o vizita la specialistul ORL, pentru ca pot ascunde o tumora rinosinusala. Sinuzita poate duce la complicatii grave, unele dintre ele potential mortale. Acestea sunt otitele si complicatiile orbitare sau intracraniene, atunci când infectia ajunge la nivelul ochiului sau creierului.
Cum tratam
Un episod acut, determinat de o simpla viroza, de exemplu, se trateaza imediat. Dar, atunci când exista factori anatomici favorizanti, precum deviatia de sept, concha bullosa (pneumatizare anormala a unei structuri anatomice din cadrul sferei nazale) sau alergia, aceasta suferinta se poate repeta la intervale variabile, devenind cronica. Tratamentul include intotdeauna preparate care se aplica intranazal (antiinflamatoare, dezobstruante), secretolitice si, uneori, antibiotic. Singur, tratamentul antibiotic nu rezolva niciodata sinuzita, cel local fiind obligatoriu. Tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor care nu raspund la tratamentul medical corect, celor de sinuzita odontogena, complicatiilor orbitare sau intracraniene, deviatiilor de sept care impun interventia de corectie.
Alergii si diabet
O alta situatie este aparitia polipozei nazale de cauza alergica, adica degenerarea mucoasei nazale in urma inflamatiei cronice produsa de alergie, cu aparitia unor formatiuni polipoase care obstrueaza orificiul de drenaj al sinusurilor, secundar aparând sinuzita. In cazul pacientilor cu boli cronice (diabet, neoplazii, boli cardiace), o sinuzita aparent banala se poate complica si poate pune in pericol viata. Asadar, mare atentie, mai ales ca germenii patogeni nu mai sunt bacterii comune, ci ciuperci de tipul Mucor sau Aspergillus.
Sfatul specialistului
Pentru a „evita” sinuzita, este obligatoriu ca persoanele alergice sa trateze boala de fond (alergia). Cel mai important tratament este scaderea expunerii la alergen, administrarea antihistaminicelor si antialergicelor intranazal in perioada premergatoare sezonului alergiilor. Cei cu suferinta cronica trebuie sa evite aerul conditionat, variatiile de temperatura, mediul poluat.
De asemenea, trebuie sa trateze corect racelile. Primul semn de sinuzita la acestea este cefaleea si obstructia nazala. Mare atentie la preparatele administrate local intranazal, care pot produce dependenta, si la dezvoltarea altei suferinte cronice la nivelul mucoasei nazale.
O atentie speciala trebuie acordata copiilor cu sinuzita, mai ales copiilor foarte mici, care dezvolta etmoidita si complicatii oculare foarte rapid, tratamentul fiind o urgenta.