Revista care te menține sănătos

Nutriție

Atentie la alimentele pe care le consumati! Pot contine substante daunatoare

9 noiembrie 2012
Share

De foarte multe ori se intampla sa mancam tot felul de fructe din conserve si sa credem ca ele ar putea fi naturale, insa culorile acestora provin de la aditivii alimentari. Foarte important in zilele noastre este sa intelegem ca exista anumite pericole in ceea ce priveste conservantii alimentari, precum si alte substante intalnite in fructe si legume.

Trebuie neaparat sa stiti ce pericole puteti intalni in alimente pentru a va putea tine departe de ele.

Desoperiti-le mai jos:

Arsenicul in radacinoase si in carnea de pui

Metalele grele, precum plumbul sau arsenicul pot fi intalnite in cantitati foarte mici in legumele care se cultiva in sol. Asadar, radacinile de ghimbir, de exemplu, pe care le cumparati de la piata ar putea avea urme de arsenic sau urme ale altor metale. Arsenicul organic nu prezinta insa o amenintare, insa cel anorganic, care se pare ca este cancerigen, poate fi intalnit in carnea de pui a pasarilor carora li s-a administrat un anumit medicament.

Acrilamida din popcorn

Acrilamida este o substanta chimica ce se formeaza din zaharuri si un aminoacid, numit asparagina, in unele alimente precum popcornul, care trebuie bagat in cuptorul cu microunde la temperaturi foarte ridicate. Se poate forma, de asemenea, in timpul procesului de prajire sau cand un aliment este bagat la cuptor. Aceasta substanta se pare ca este utilizata de foarte mult timp in produsele alimentare, insa a fost descoperita abia acum cativa ani. O mare cantitate din aceasta substanta a fost asociata cu riscul de cancer.

Sulfatul de amoniu din paine

Sulfatul de amoniu este foarte des intalnit in ingrasamintele pe baza de azot. Este, de asemenea, utilizat in painea procesata pentru ca drojdia sa reactioneze si painea sa devina neagra. In cantitati foarte mici, sulfatul de amoniu nu este neaparat periculos, insa puteti intotdeauna verifica informatiile nutritionale pe etichetele produselor.

Benzoatul de sodiu si cistina

Benzoatul de sodiu este un conservant alimentar si se pare ca a fost asociat cu un risc crescut de cancer. Acest conservant devine cancerigen din cauza unei reactii alergice din interiorul cutiilor de suc. Cistina este un aminoacid esential folosit pentru cresterea aluatului, dar si ca aditiv in mancarea pentru animale.

Dioxidul de siliciu si colorantii alimentari

Dioxidul de siliciu este utilizat pentru a preveni uscarea alimentelor si este intalnit, de obicei, in condimentele adaugate pe snacks-uri fara de care acestea s-ar lipi. Desi poate parea fantezist, exista si un anumit colorant alimentar ce contine un pigment extras dintr-o anumita specie de gandaci. De exemplu, de cele mai multe ori, ciresele din conserva au o culoare cenusie si daca nu ar contine acesti coloranti, nu ar avea acea culoare rosie si apetisanta.

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.