Frigul si precipitatiile influenteaza mecanismele de aparare a organismului, indiferent de starea de sanatate. Atunci cand sunt prezente si boli cronice, lucrurile se pot agrava, dand nastere si la alte afectiuni. In topul celor mai frecvente afectiuni care se pot manifesta in aceasta perioada se afla raceala si gripa.
Banala raceala si gripa sunt cauzate de virusuri. Atunci cand va doare gatul, va curge nasul sau il aveti infundat ori tusiti, folositi medicamentele uzuale pentru raceala. Simptomele gripei sunt asemanatoare, insa la acestea se mai adauga febra, durerea de cap sau durerea musculara. In cazul in care suspectati aceste simptome, consultati un medic pentru a va prescrie medicamente antivirale. Alaturi de acestea, aveti grija si la semnele infectiilor urinare si ale sinuzitei, la degeraturi si hipotermie si, nu in ultimul rand, la manifestarile bolilor reumatismale.
Gripa sau raceala?
Atunci cand stranutati, tusiti si aveti febra sau slabiciune musculara, cum puteti face diferenta dintre simptomele de raceala si cele de gripa? Este foarte important sa le diferentiem. O raceala comuna este o boala respiratorie mai blanda decat gripa. In timp ce simptomele de raceala va pot face sa va simtiti rau cateva zile, cele ale gripei pot tine mai multe zile sau chiar saptamani. De asemenea, gripa poate fi implicata in alte probleme de sanatate mai grave, precum pneumonia sau spitalizarea. Din fericire, ne putem trata destul de usor, urmand acesti pasi simpli:
- Consumati multe lichide pentru a lupta impotriva congestiei. Apa, ceaiul, supa si sucurile naturale previn deshidratarea. Limitati consumul de cola, cafea si alte bauturi care au cofeina, intrucat acestea actioneaza ca diuretice si pot agrava deshidratarea.
- Faceti bai de abur, tineti capul deasupra unui castron cu apa clocotita si respirati. Insa, daca simtiti ca aburul va arde nasul, respirati mai incet.
- Suflati-va nasul des. Acest gest este foarte important.
- Folositi spray-uri nazale saline sau preparati-va singuri apa sarata (cu apa distilata, sterila sau fiarta) pentru a va iriga nasul. Apa sarata ajuta la decongestia nazala si poate indeparta particulele de virusuri si bacterii din mucoasa nazala.
- Stati la caldura si odihniti-va pentru a va incarca cu energie si a putea face fata luptei imune. Deci, oferiti-i putin ajutor stand sub o patura, la caldura.
Sinuzita
Toate cavitatile sinusurilor sunt conectate cu nasul pentru un schimb liber de aer si mucus. Infectiile sau alergiile produc inflamarea, inrosirea si umflarea tesuturilor sinusurilor. Sinuzita debuteaza, de obicei, cu o inflamatie cauzata de o raceala, alergie sau o iritatie, prezentand multe simptome. Cele mai multe persoane acuza nas infundat si durere sau presiune la nivelul mai multor zone ale fetei sau al dintilor. Apare, de asemenea, si o secretie nazala ce poate fi galbena, verde sau transparenta. Alte simptome includ oboseala, scaderea mirosului sau gustului, tuse, durere in gat, respiratie greoaie, dureri de cap sau febra.
Inflamatia unui sinus, ce dureaza mai mult de trei luni, presupune prezenta unei sinuzite cronice. Desi bacteriile sunt, de obicei, responsabile de aparitia acesteia, nu sunt singurele. Structura anatomica, alergiile, polipii, bolile imune si dentare pot cauza probleme cronice.
Sinuzita poate fi prevenita?
Nu exista o cale sigura prin care putem preveni sinuzita, insa iata cateva lucruri care ar putea ajuta:
- Folositi spray-uri nazale saline sau lubrifiante.
- Evitati mediile interioare uscate.
- Evitati expunerea la substante iritante, precum fumul de tigara sau parfumuri puternice.
Infectiile urinare
Aproximativ jumatate dintre femei vor suferi la un moment dat in viata o infectie urinara. Aceasta apare atunci cand germenii invadeaza sistemul in care se gaseste urina – rinichii, vezica urinara si tubii care le unesc. Deseori, infectiile urinare nu sunt grave, dar daca infectia ajunge la rinichi pot aparea probleme mai serioase. Simptomele infectiei urinare includ durere sau arsura la urinat, nevoia de a urina imediat, durere in abdomenul inferior, urina tulbure sau urat mirositoare, insa poate fi si asimptomatica. Atunci cand infectia ajunge la rinichi, semnele evocatoare sunt: durere intr-o parte a mijlocului (lombara), febra, greata si varsaturi.
Antibioticele vor vindeca aproape intotdeauna o infectie urinara. Vi se va recomanda sa beti suficiente lichide si sa va goliti vezica urinara cat mai des. Infectiile rinichilor pot necesita insa spitalizare si administrare de antibiotice intravenos.
Hipotermia si degeraturile
Degeraturile apar in urma expunerii prelungite la frig. De obicei, afecteaza degetele de la maini sau picioare, nasul si urechile. In functie de profunzimea leziunilor, degeraturile pot fi clasificate in patru grade:
- Gradul I: leziuni superficiale, cand pielea este rosie, inflamata si poate aparea o descuamare;
- Gradul II: afectarea este profunda, pielea fiind rosie, inflamata si acoperita de flictene (basici) cu un continut clar;
- Gradul III: edem important, stadiu in care pielea are o culoare gri-albastrui, iar flictenele au continut hemoragic, putand aparea necroza si gangrena in cateva zile;
- Gradul IV: sunt afectati inclusiv muschii, tendoanele, oasele si apar astfel necroza si gangrena in cateva ore.
Afectiunile reumatismale
Odata cu venirea frigului, creste si numarul persoanelor care acuza dureri la nivelul articulatiilor. Diferentele de temperatura, umiditatea si presiunea atmosferica au un efect iritant asupra terminatiilor nervoase de la nivelul oaselor si articulatiilor. Acest fenomen este cunoscut sub numele de meteosensibilitate. Aceasta se manifesta prin aparitia durerilor articulare la schimbarea factorilor de mediu, aparand mai frecvent la persoanele varstnice la care structurile articulare care acopera nervii sufera un grad pronuntat de uzura. Bolile reumatismale pot aparea in sezonul rece, dar pot si recidiva atunci cand exista deja. Astfel, pe fondul scaderii temperaturii, reumatismele degenerative se acutizeaza.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie