Persoanele care sunt nevoite sa poarte proteza dentara si folosesc adezivi pe baza de zinc sunt expuse riscului de afectiuni neurologice grave, daca depasesc doza maxima recomandata, arata un studiu al expertilor americani de la Academy of General Dentistry.
Zincul este un mineral extrem de important, deoarece contribuie la bunul mers al functiilor biologice, ajuta la dezvoltarea si cresterea armonioasa a sistemului osos, accelereaza procesul de vindecare a ranilor. Totodata, sprijina reglarea metabolismului si intareste sistemul imunitar.
Pe de alta parte, zincul are si efecte mai putin benefice asupra organismului, indeosebi in momentul in care cantitatea de zinc ingerata depaseste doza zilnica maxima recomandata. Deoarece acest mineral este utilizat pe scara larga in produsele stomatologice, expertii avertizeaza persoanele care poarta proteza dentara sa fie mult mai atente in ce priveste cantitatea de zinc pe care o asimileaza in urma utilizarii adezivului dentar.
Purtatorii de proteze dentare folosesc uneori in exces adeziv dentar, iar ingerarea cantitatilor mari de zinc devine toxica, avand efecte neurologice dintre cele mai grave.
„Daca un pacient poarta proteza, este esential sa urmeze instructiunile si dozele recomandate pe eticheta produsului”, a declarat coautorul studiului.
Efecte secundare ale abuzului de adeziv dentar
Cantitatea de zinc ingerata in urma aplicarii fara masura a adezivului dentar poate provoca greata, dureri de stomac, iritatii la nivelul gurii. Pe termen lung, efectele nivelurilor toxice de zinc se vor resimti pe fond nervos, provocand leziuni neurologice, cum ar fi: amorteala, furnicaturi, slabiciune, pierderea echilibrului, paralizie si dificultati in respiratie.
La inceputul acestui an, doua persoane au intentat un proces unei mari companii care producea, printre altele, si adeziv dentar. Cele doua persoane sunt un muncitor de 41 ani, care a fost nevoit sa poarte proteza mai bine de 20 de ani si care, treptat, si-a pierdut functiile locomotorii, ajungand intr-un final in scaunul cu rotile.
A doua persoana este o femeie de 48 ani care sufera de uscaciune la nivelul gurii, pierderea echilibrului si senzatii intense de arsuri pe intregului corp, stari caracteristice neuropatiei.
Text: Paula Rotaru
Sursa: www.themedguru.com