Alimentatia joaca un rol extrem de important in stilul de viata, mai ales atunci cand vorbim de carne, si trebuie sa recunoastem ca este unul dintre cele mai consumate alimente, insa uneori carnea din comert nu este chiar ceea ce pare.
Pana si cea de pui poate fi nesanatoasa, deoarece contine hormoni ce pot duce la aparitia problemelor de sanatate sau poate fi sursa unor bacterii.
Toate tipurile de carne (de pui, de curcan, de miel, de porc sau de rata) au dus la numeroase dispute de-a lungul timpului intre specialisti, unii spunand ca aceste produse nu sunt deloc sanatoase, altii insa ca organismul are nevoie si de carne.
Carnea de pui – proprietati nutritive
Este o sursa buna de nutrienti, mai ales daca vorbim de cea a pasarilor crescute la tara, in conditii ecologice, hranite cu boabe si verdeata care furnizeaza proteine importante. Puii hraniti cu diverse medicamente pentru o crestere rapida nu au tocmai cea mai sanatoasa carne. Cand consumati carne de pui, este indicat sa dati la o parte pielea, care este grasa si duce la cresterea nivelului de colesterol. In schimb, carnea de pe pulpe sau ciocanele este sanatoasa si se pare ca ar reduce chiar tensiunea arteriala.
Carnea de vita – recomandarile specialistilor
Potrivit cercetatorilor, consumul carnii rosii in exces ar putea prezenta un risc marit de a suferi un deces in urma afectiunilor inimii. Un studiu realizat in SUA demonstreaza ca persoanele care consuma carne rosie in mod regulat se expun unui risc marit de a deceda. Carnea de vita este bogata in grasimi, dar jumatate dintre acestea sunt mononesaturate, benefice totusi pentru inima. Cu toate acestea, carnea de vita cu putina grasime, consumata din cand in cand, este benefica.
Carnea de porc – la ce trebuie sa fim atenti
Poate fi o sursa de vitamine si minerale, dar si de proteine. Consumata in cantitati moderate, ofera energie, mai ales daca este gatita fara a fi prajita in ulei, insa poate contine substante daunatoare, si asta deoarece porcilor li se administreaza uneori hormoni si antibiotice.
Carnea de curcan – beneficii nutritive
Contine aminoacizi, vitamina B6 si seleniu, iar carnea alba, fara piele, are putine calorii, aminoacizii prezenti prevenind cancerul. Proteinele din carnea de curcan mentin nivelul optim de testosteron la barbati, iar aminoacidul triptofan stimuleaza sistemul imunitar. Important de stiut este faptul ca aceasta carne contine purina (compus organic din acidul uric), contraindicata celor care sufera de guta. Carnea de curcan reduce colesterolul „rau” daca este gatita la cuptor.
Carnea de miel
Este un tip de carne rosie ce nu trebuie consumata in exces. Este bogata in numerosi nutrienti, printre care proteine, fier, vitamina B12, zinc, seleniu. De asemenea, contine mangan, seleniu, cupru, acid folic, antioxidanti, insa este o carne grasa, destul de grea pentru digestie. Totusi, acest animal este crescut in conditii normale, nefiind de obicei grabita prin hormoni.
Carnea de rata trebuie consumata cu moderatie
Mare atentie la carnea de rata, deoarece contine multe grasimi saturate. O puteti manca, insa destul de rar, fiind o buna sursa de zinc si fier, insa pielea trebuie indepartata.
Ruxandra Raica