Revista care te menține sănătos

Wellness club

Atentie ce destinatie de vacanta alegeti!

21 mai 2024
Share

Este sezonul concediilor si multi dintre noi opteaza pentru petrecerea acestora in afara granitelor tarii, in zone dintre cele mai exotice, cu gandul la o bine-meritata relaxare. Cine mai are timp sa ia in seama faptul ca astfel de destinatii pot prezenta riscuri pentru sanatate, atat pentru cea fizica, dar si pentru cea mentala, si pot constitui adevarate amenintari la adresa sigurantei?

Asta nu inseamna ca trebuie sa renuntati la vacantele petrecute in astfel de locuri, ci doar sa fiti precauti. Iata cateva dintre aceste destinatii de vacanta si pericolele la care va expuneti:

  • Mexic

Agentiile de turism se intrec in oferte care mai de care mai atractive la Cancun, Playa del Carmen sau Puerto Vallarta. Potentialul turistic al acestor zone este extraordinar. Un singur lucru vine ca o pata neagra pe faima acestor destinatii de vacanta, si anume o problema de sanatate frecvent semnalata… diareea calatorului. Aceasta apare in urma consumului de apa sau alimente contaminate cu bacteria Escherichia Coli. Drept urmare, medicii recomanda utilizarea apei imbuteliate sau fierberea acesteia. Cat despre mancare (indiferent ca e vorba de carne sau legume), aceasta trebuie preparata termic si consumata proaspata.

  • Republica Dominicana

Aceasta destinatie de vacanta extrem de solicitata din Caraibe prezinta acelasi potential pericol pentru turisti ca si Mexicul. Chiar mai grav, intrucat regiunea este renumita pentru numeroasele cazuri de malarie. Inainte de a pleca spre aceasta zona, faceti-i o vizita medicului infectionist.In functie de regiunea pe care o veti vizita, s-ar putea sa trebuiasca sa luati anumite medicamente in scop preventiv. Recomandarile din cazul Mexicului, referitoare la apa si mancare, raman valabile. In plus, turistii sunt sfatuiti sa aiba asupra lor tablete de purificare a apei, saruri de rehidratare si chiar antibiotice in caz de diaree. 

  • Parcul National Yosemite din California

Este una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta din lume, insa, recent, aici s-au inregistrat cazuri de imbolnaviri cu sindromul pulmonar cu hantavirus. Hantavirusul se transmite prin intermediul excrementelor de rozatoare cu care turistii intra in contact atunci cand stau in rulote sau in campinguri. Deoarece optiunile de tratament sunt limitate, cea mai buna modalitate de prevenire este evitarea rozatoarelor si a habitatelor acestora.

  • Irlanda

Este o destinatie de vacanta pe care si-o permit nu doar cei cu venituri generoase. Insa unul dintre obiceiurile locale transforma Irlanda intr-o tara unde sanatatea nu este chiar la ea acasa. Majoritatea irlandezilor obisnuiesc sa consume zilnic o halba de bere. Alcoolul consumat in exces actioneaza asupra sistemului nervos central, compromitand functionarea normala a creierului. Statisticile spun ca un irlandez bea peste 130 litri de bere pe an.

  • Africa Subsahariana

Pentru multe persoane, un safari african este tot ce si-ar putea dori de la un concediu, dar conditiile pe care le presupune organizarea unei astfel de practici nu sunt dintre cele mai sigure pentru sanatate, intrucat riscul de infectare cu malarie este extrem de mare. Pentru a preveni astfel de pericole, turistilor li se recomanda sa-si ia cateva masuri de precautie: pastile antimalarie, plase impotriva insectelor, haine cu maneci lungi. Uneori, turistilor li se recomanda anumite vaccinuri impotriva unor boli precum febra galbena.

Alte doua atractii turistice destul de solicitate agentiilor de turism sunt croazierele si marile evenimente sportive.

  • Croazierele sunt relaxante si placute dar, in acelasi timp, sa calatoresti alaturi de mii de oameni poate fi periculos. Gripa si infectia cu norovirus sunt afectiuni specifice croazierelor. Infectia cu norovirus este o cauza a afectiunilor gastrointestinale si se intalneste in locuri aglomerate si inchise. Contaminarea cu norovirus se poate face prin consumul de alimente si bauturi contaminate, iar obiectele de curatat alimente pot fi si ele un factor de risc in raspandirea virusului. De asemenea, este necesara o igiena riguroasa a mainilor, mai ales daca au intrat in contact cu suprafete infectate.
  • Marile evenimente sportive – iubitorii de sporturi strabat, nu de putine ori, mii de kilometri pentru a participa la competitii sportive de mare anvergura, cum ar fi Jocurile Olimpice. Din pacate, multimile de oameni prezente la astfel de evenimente sunt o sursa sigura de boli. Pe langa germenii din aer, turistii sunt expusi si consumului de alimente locale cu care nu sunt familiarizati. Ce ramane de facut in acest caz? Ca vizitatorii sa se informeze cu privire la obiceiurile locului si sa aiba asupra lor medicamente pentru prevenirea sau ameliorarea simptomelor unei eventuale afectiuni.

Text: Oana Anghel

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.