Dureri în piept, palpitaţii, dificultăţi de respiraţie, ameţeli şi transpiraţii. Toate acestea sunt simptome comune pentru atac de cord (infarctul miocardic acut) şi atac de panică. Dacă adăugăm şi faptul că atacul de cord este o afecţiune ce pune viaţa în pericol, stresul devine şi mai mare pentru persoanele care nu le pot deosebi.
Ce se întâmplă în timpul unui atac de panică?
Apare tahicardia! Ritmul cardiac creşte, ajungând până la 200 bătăi pe minut sau mai mult, ceea ce determină dificultăţile de respiraţie, senzaţia de ameţeală şi de sufocare. Toate aceste simptome dispar însă după câteva minute şi pacientul se simte apoi mai bine.
Ce se întâmplă în timpul unui atac de cord?
În cazul atacului de cord simptomele nu dispar, ci apar în mai multe episoade şi cresc în intensitate. În ambele situaţii pacienţii nu trebuie să aştepte să treacă simptomele, ci trebuie să meargă de urgenţă la medic pentru a fi evaluaţi corespunzător.
Atacul de cord sau infarctul miocardic acut se produce atunci când una dintre arterele care furnizează sânge către inimă este blocată. Simptomele specifice atacului de cord sunt:
- durere în piept – descrisă ca o „gheară în piept”, senzaţia de presiune, de greutate sau constricţie;
- durerea iradiază în partea superioară a corpului, cum ar fi într-unul dintre braţe, maxilar, gât sau spate;
- dispnee (respiraţie dificilă);
- palpitaţii;
- transpiraţie excesivă (transpiraţii reci);
- greaţă sau vărsături;
- senzaţie de ameţeală sau de leşin;
- sentimentul de moarte subită.
Simptomele specifice unui atac de panică
Un atac de panică apare brusc din cauza unui sentiment de frică sau din cauza anxietăţii şi se manifestă prin:
- durere ascuţită în piept;
- palpitaţii;
- probleme de respiraţie;
- senzaţia de sufocare;
- transpiraţii;
- tremurături;
- ameţeală;
- furnicături în palme;
- greaţă;
- frică de moarte.
Atac de cord sau atac de panică. Cum să le diferenţiaţi
1. Localizarea durerii şi modul de manifestare
În cazul atacului de cord durerea iradiază de la nivelul pipetului în alte zone, cum ar fi braţul, în special braţul stâng, maxilarul şi gâtul. În cazul atacului de panică durerea rămâne localizată în piept. Iar în cazul atacului de panică durerea în piept apare brusc şi se simte ascuţită. În cazul atacului de cord, durerea apare sub formă de presiune în piept, senzaţia de strângere (constricţie) sau de greutate în piept.
2. Durata simptomelor
În cazul atacului de panică simptomele durează câteva minute şi dispar în jumătate de oră, maxim o oră, starea pacientului revenind la normal. În cazul atacului de cord simptomele apar în valuri. Durerea debutează brusc, iar după o perioadă de timp scade. Atenţie! Durerea nu dispare, ci doar scade în intensitate. Pacienţii au impresia că se simt mai bine, însă durerea este tot timpul prezentă. Iar după o perioadă de „falsă linişte” durerea revine şi creşte din nou în intensitate. Aşadar senzaţia de durere se schimbă, însă ea nu dispare.
3. Momentul în care apare durerea în piept
Durerile apar noaptea? Aceasta este o diferenţă cheie între atacul de cord şi atacul de panică. Explicaţia este următoarea: persoanele care au de atacuri de panică în timpul zilei vor avea atacuri de panică şi în timpul nopţii. În schimb, persoanele care nu au avut niciodată un atac de panică şi care se trezesc brusc noaptea cu o durere în piept ar putea suferi de un atac de cord.
Atac de panică vs. atac de cord. Concluzie
Simptomele trebuie investigate indiferent de situaţie. Persoanele care suferă de anxietate, depresie sau stres cronic pot avea un risc mai mare de a dezvolta probleme cardiace.