Frunzele colorate, aerul proaspat si diminuarea caldurii, ce alcatuiesc frumusetea toamnei, vin impreuna cu astenia de toamna. Toamna poate determina aparitia asteniei in cazul multor persoane.
Toamna este un anotimp de tranzitie intre vremea calduroasa si cea rece, iar acest lucru poate fi principalul motiv de astenie. Iata cum putem tine sub control astenia de toamna.
Respirati
Modul in care respiram poate reduce astenia. Corpul uman elimina 70% dintre toxine prin intermediul procesului de respiratie. Atunci cand respirati adanc, eliberati dioxid de carbon ce a fost transportat din cirucuitul sanguin catre plamani.
Exista mai multe metode a respira adanc. Puteti inspira pe nas si numarati pana la 5, iar apoi numarati iar pana la 5 in timp ce expirati pe nas. Numaratoarea pana la 5 reprezinta respiratia la o rata de cinci respiratii pe minut, ceea ce mareste variabilitatea ratei inimii, ce masoara functionarea corecta a sistemului nervos simpatic (ce combate anxietatea).
Terapia cu lumina cu ajutorul cutiilor speciale
Zilele mai scurte va pot afecta ritmul circadian, ceasul biologic intern al corpului ce guverneaza activitatea creierului si secretia de hormoni. In cazul persoanelor sensibile, acest fenomen poate duce la depresie. Terapia prin lumina este un tratament eficace pentru persoanele care au nevoie de aceasta. Cutiile speciale destinate pentru aceasta terapie produc lumina fluorescenta, la o intensitate de 10.000 lux. Este indicat s-o folositi intre 30 si 60 de minute pe zi. Cele mai bune rezultate apar daca o folositi dimineata.
Identificati amigdala creierului
Amigdala creierului are forma de migdala si este responsabila de 99% dintre momentele de panica pe care le aveti. O amigdala nepotolita poate fi problematica, in special pentru persoanele predispuse la depresie si anxietate.
Rolul amigdalei creierului este de a ne oferi un plus de energie atunci cand suntem in pericol. In orice caz, putem alege calea prin care ii putem raspunde amigdalei: ne putem panica imediat sau putem transmite mesajul amigdalei catre cortexul senzorial, o parte mai sofisticata a creierului nostru. Acesta alunga informatia esentiala si transmite un mesaj mai precis.
Identificati deformarile cognitive
Odata cu perioada de tranzitie si cu scurtarea zilelor, pot sa apara si deformarile cognitive: gandirea de tip totul sau nimic, concluziile pripite, inlaturarea pozitivitatii, sentimentul de vina. Este necesar sa identificati toate aceste lucruri inainte de a asocia prea mult adevar cu acestea, iar apoi sa va echipati cu uneltele cognitive indicate pentru a le combate: identificarea deformarilor cognitive, examinarea dovezilor, gandirea in nunate de gri.
Gasiti un obiect care sa va ofere siguranta
Copiii nu sunt singurii care au nevoie de un obiect de confort ce le da sentimentul de siguranta. Unele persoane prefera o bratara “norocoasa” sau o poza la care sa se uite atunci cand sunt speriate sau confuze. Aceste obiecte reprezinta speranta sau puterea de siguranta intr-o lume tumultoasa, in schimbare.
Traiti prezentul
Astenia are loc de cele mai multe ori atunci cand creierul este fixat in viitor. Ingrijorarea are legatura, adeseori, cu un lucru “foarte rau” care se va intampla mai devreme sau mai tarziu. Rareori ne panicam in legatura cu un lucru ce are loc in prezent.
Dr. Roxana Mateescu
Sursa: psychcentral.com