
Astenia de primăvară face parte din categoria afecțiunilor funcționale, fiind caracterizată printr-o stare persistentă de oboseală, cu scăderea energiei, dificultăți de concentrare, uneori chiar cu scăderea motivației și instabilitate emoțională asociată. Aceasta apare frecvent în momentul în care se schimbă anotimpurile, în special la trecerea de la iarnă la primăvară, afectând în general adulții tineri, persoanele în vârstă. Deși nu este recunoscută ca o boală propriu-zisă, astenia de primăvară influențează negativ calitatea vieții. Aceasta are la bază mecanisme complexe ce pot implica modificarea ritmului circadian, deficitul de vitamine și minerale, factorii de mediu.
Ce înseamnă astenie?
Astenia este termenul medical care definește acea stare de slăbiciune generalizată, lipsa cronică de energie și fatigabilitatea crescută, fără o cauză neapărat evidentă. Afectează atât starea fizică, cât și pe cea psihică și emoțională, având implicații negative asupra modului în care activitățile zilnice sunt întreprinse.
Tipuri de astenie
Pot fi diferențiate mai multe tipuri de astenie, didactic clasificate în funcție de cauze și posibile mecanisme implicate în apariția lor:
- astenie funcțională (fiziologică): asociată cu schimbări sezoniere, meteorologice, însă și cu suprasolicitarea fizică sau psihică;
- astenie organică: cauzată de afecțiuni cronice (anemie, hipotiroidism, diabet, boli cardiace);
- astenie psihică: asociată stresului, depresiei, anxietăți sau altor tulburări emoționale;
- astenie postvirală: apare după infecțiile virale (gripă, COVID-19) și poate persista pentru o perioadă lungă de timp.
Astenia de primăvară se încadrează în categoria asteniei fiziologice, însă are impact atât asupra bunăstării fizice, cât și emoționale. De asemenea, din această categorie mai face parte și astenia de toamnă, care apare la scurt timp după trecerea de la sezonul de vară la cel de toamnă.
Ce este astenia de primăvară?
Astenia de primăvară reprezintă o formă de oboseală și/sau epuizare fizică și mentală care apare odată cu schimbarea anotimpului. Se consideră că principalii factori care contribuie la apariția stării de astenie de primăvară sunt:
- modificările de temperatură și presiune atmosferică, adaptarea organismului schimbările de natură meteorologică necesitând un consum în plus de energie;
- prelungirea duratei zilei și schimbările în expunerea la lumină solară produc modificări spre exemplu în secreția de melatonină și serotonină, influențând somnul și starea de spirit;
- deficitul de vitamine și minerale, deoarece după sezonul rece al iernii, pot exista carențe de vitamina D, fier, magneziu, vitamina B12 (cobalamina);
- alimentația dezechilibrată în sezonul rece poate contribui la astenia de primăvară;
- după lunile reci, sistemul imunitar este deseori slăbit de infecțiile care au incidență crescută în această perioadă, ceea ce poate contribui la senzația de oboseală;
- fluctuațiile și modificările hormonale (cortizol, serotonină, dopamină, melatonină).
Alergiile sezoniere, chiar și în formă ușoară, pot contribui la astenia de primăvară, în special la persoanele cu teren atopic și tendință spre reacții de hipersensibilizare.
Când începe astenia de primăvară și cât durează aceasta?
Astenia de primăvară apare, de obicei, în lunile martie – aprilie, când zilele devin mai lungi și, de asemenea, valorile temperaturilor încep să crească. Durata stării de astenie de primăvară, de obicei, variază de la câteva zile la câteva săptămâni, în funcție de capacitatea fiecărei persoane de a se adapta și de pragul de toleranță.
Astenia de primăvară – manifestări fizice
Starea de astenie de primăvară se prezintă cu apariția unor simptome fizice variate, care uneori pot fi puse chiar pe seama afecțiunilor organice. Spre exemplu, persoanele se pot confrunta cu:
- oboseală persistentă, deoarece organismul consumă mai multă energie în vederea adaptării la noile condiții climatice și meteorologice (schimbarea umidității, presiunii atmosferei sau duratei zilelor, temperaturii);
- scăderea tonusului muscular, ca urmare a carențelor de magneziu și vitamina D (cauzată de expunerea redusă la soare pe timpul iernii);
- dureri musculare și articulare, ca urmare a modificării presiunii atmosferice;
- tulburări de somn, întrucât expunerea îndelungată la lumină scade secreția de melatonină, ceea ce perturbă ritmul circadian adoptat în lunile de iarnă;
- cefalee (dureri de cap), frecvent asociată cu fluctuațiile tensiunii arteriale, deshidratarea.
Prin astenia de primăvară nu înțelegem simptomele tipice unei alergii, cum ar fi mâncărime sau rinoree, strănut. Într-adevăr, alergiile sezoniere deseori potențează starea de disconfort asociată, dar nu reprezintă o cauză pentru astenia de primăvară.
Astenia de primăvară – manifestări psihice
Persoanele cu astenia de primăvară pot prezenta, de asemenea, și manifestări psihice ale acestei stări. De obicei, este vorba despre o stare nejustificată de melancolie, tristețe, chiar și de o lipsă a încrederii în sine. Câteva dintre cele mai comune manifestări sunt:
- stările frecvente de iritabilitate și nervozitate, care probabil au la bază o scădere a nivelului de serotonină (așa-zisul „hormon al fericirii”);
- anxietate și stări accentuate de neliniște;
- scăderea capacității de concentrare, dificultăți în menținerea atenției și memorare;
- apatie, lipsa motivației, lipsa interesului pentru activități zilnice;
- scăderea libidoului.
S-a observat faptul că persoanele „meteosensibile”, care au o reacție specifică la schimbări de natură meteorologică sau climatică, sunt mult mai predispuse să dezvolte astenia de primăvară. Bineînțeles, acest lucru este valabil și la persoanele diagnosticate deja cu tulburări psihiatrice, cum ar fi anxietatea și depresia.
Tratament astenie de primăvară
Astenia de primăvară nu reprezintă un diagnostic clinic, așa nu poate beneficia de un tratament de specialitate. Totuși, există câteva strategii care s-au dovedit eficiente în ameliorarea stării de astenie de primăvară și îmbunătățirea simptomelor. Alternativele se bazează pe următoarele:
Alimentație echilibrată
- consumul de fructe și legume bogate în vitamine (spanac, citrice, fructe de pădure, avocado, mere);
- creșterea aportului de proteine și grăsimi sănătoase (pește, nuci, ulei de măsline);
- hidratarea adecvată (minimum 1,5 – 2 litri de lichide în fiecare zi, de preferat apă);
- renunțarea la fumat, limitarea aportului de alcool.
Exerciții fizice
- activitatea fizică susținută stimulează eliberarea de endorfine și serotonină, ceea ce ajută la combaterea stării de astenie de primăvară;
- se recomandă în special exercițiile cardio, care cresc ritmul cardiac și frecvența respiratorie, însă sunt benefice și plimbările la pas, în aer liber.
Somnul de calitate
- astenia de primăvară poate deregla, de fapt, ritmul obișnuit de somn, însă este recomandat să se adopte măsuri eficiente în vederea restabilirii acestuia;
- se recomandă evitarea ecranelor digitale (laptop, televizor, telefon) cu cel puțin o oră înainte de ora de somn;
- ultima masă ar trebui luată cu cel puțin două ore înainte de somn.
Expunerea la soare
- stimulează sinteza de vitamina D și, prin urmare, contracarează cu efectele unei potențiale hipovitaminoze dobândite în timpul iernii.
Vitamine și minerale pentru astenia de primăvară
Există mai multe vitamine și minerale care sunt eficiente în a ameliora astenia de primăvară:
- vitamina D;
- magneziul;
- vitaminele B (B6, B9, B12);
- fierul;
- vitamina C;
- vitamina E.
Pe de altă parte, acestea ar trebui suplimentate doar dacă astenia de primăvară pare a fi cauzată de deficitul unei vitamine sau a unui mineral.
Astenia de primăvară – sfaturi pentru prevenție
Astenia de primăvară ar putea fi prevenită prin adoptarea următoarelor măsuri, dar înainte de a se trece la sezonul de primăvară. Acestea includ:
- menținerea unui stil de viață cât mai activ, plimbări zilnice în aer liber;
- consumul de alimente proaspete, evitarea alimentelor procesate și bogate în zahăr;
- gestionarea constantă a stresului (yoga, meditație, sport, respirație profundă);
- hidratarea adecvată;
- asigurarea aportului adecvat de vitamine și minerale pe timpul iernii (mai ales vitamina D);
- adoptarea unui program regulat de somn, cu minimum 7-8 ore de somn pe noapte.
Astenia de primăvară este o problemă destul de comună, însă poate fi gestionată eficient printr-un stil de viață echilibrat și activ. Recunoașterea simptomelor și adoptarea unor măsuri eficiente de ameliorare ajută la menținerea stării de bine și a energiei pe întreg parcursul sezonului.
Foto: shutterstock.com