Ne place primavara, pentru ca anunta vara, si vara inseamna concediu, dans si bucurie linistitoare. Incepem sa credem, printre ghiocei si zapada in proces de topire, ca avem tot timpul din lume, ca parca si noaptea are destula lumina cat sa incurajeze o paleta foarte larga de activitati. Schimbarile de temperatura si luminozitate declanseaza insa o serie de stari neplacute care nu au o explicatie medicala clara…
Auzim tot mai des despre astenie, acea stare de slabiciune generalizata, cauzata de schimbarile de temperatura si de lumina in exces, pe care le aduce cu ea primavara. Ceea ce putini dintre noi stiu insa este ca, de multe ori, in locul asteniei, se instaleaza depresia, o afectiune mult mai serioasa.
Probelmele nu apar la analizele medicale
Cata lume nu se plange de lipsa tonusului, de scaderea formei fizice, de o stare de rau care nu poate fi definita? Iar asta se intampla chiar daca ne supunem unor examene medicale si obtinem rezultate perfect normale. Aparent suntem intr-o stare buna de sanatate, sau, cu alte cuvinte, nu avem nicio boala care sa justifice necesitatea unui tratament medical. Si totusi ne simtim obositi si nu ne aflam deloc in cea mai buna stare psihica. Motivul este unul cat se poate de simplu: el se cheama astenie de primavara, si apare la trecerea dintre iarna si primavara, atunci cand creste brusc luminozitatea in timpul zilei. Astenia se manifesta prin cefalee, palpitatii, nervozitate, scaderea memoriei si comportament labil – semne fiziologice datorate eforturilor de adaptare ale organismului la noile conditii meteorologice.
Astenia este insotita de depresie
De cele mai multe ori insa, astenia nu vine singura. Odata cu ea se instaleaza si depresia usoara, care se caracterizeaza printr-o continua stare de tristete si pierderea increderii in sine. Iar cu depresia chiar nu este de glumit, mai ales fiindca ea ramane de multe ori si dupa disparitia asteniei. Cauzele sunt multiple si variaza de la om la om. Starea de depresie usoara poate fi legata de schimbarea de anotimp, dar si de o serie de cauze fizice, de la o alimentatie saracacioasa sau lipsa exercitiilor fizice, pana la boli de sezon, cum ar fi gripa.
Cele mai frecvente semne ale instalarii depresiei:
Un sentiment de vid, suparare si anxietate; Oboseala, lipsa de energie; Lipsa interesului pentru activitatile cotidiene; Insomnie; Probleme de alimentatie, crestere sau scadere in greutate; Nevoia de a plange relativ frecvent; Dificultatate in luarea deciziilor, lipsa concentrarii; Sentimente de vinovatie, neajutorare, inutilitate; Iritabilitate. Toate aceste forme interactioneaza intre ele. Astfel, scaderea potentialului fizic duce la scaderea potentialului sexual sau, o mica depresie psihica provoaca o scadere a capacitatilor intelectuale.
Ce facem pentru a ne regasi energia?
Optati pentru anumite alimente in regimul alimentar:
Cereale integrale, pe care le puteti combina in functie de gusturile dvs.: germeni de grau, ovaz. Legume si fructe proaspete pe care sa le consumati oricand aveti posibilitatea. Dintre legume, consumati in special morcovi, varza verde si rosie, spanac, salata, ceapa, usturoi si marar. Dintre fructe, consumati caise, prune sau struguri, in sezon, si lamai, portocale, mere, sub forma de sucuri sau salate de fructe, cel putin o data pe zi. Mierea cu paine prajita sau bauturile indulcite cu miere: sucul proaspat preparat de lamaie indulcit cu o lingura mare de miere, pot suplini de minune zilnic dejunul dvs. Magneziu, in cantitate de aproximativ 300 mg de magneziu pe zi, sub forma de comprimate. Acestea trebuie administrate dimineata in timpul micului dejun si la amiaza in timpul pranzului.
Sa invatam sa introspectam
Pe langa problemele fizice date de slabirea organismului, apar problemele de ordin psihic, traduse in general prin emotivitate exagerata. Perioada de primavara stimuleaza creativitatea, genereaza nevoia de a face planuri, de a pune ordine in viata, de a o lua de la capat. Acest nou inceput da nastere insa si la stari contradictorii care se agraveaza pe fondul slabiciunii fizice pe care astenia de primavara o provoaca. Primavara poate fi un moment de eliberare, scoatere la suprafata a unor stari si elanuri interioare, care, neglijate o perioada lunga de timp, reusesc acum sa se manifeste prin stari de tristete, de insatisfactie, de gol interior.
Aceasta perioada vine ca o provocare de a rezolva toate conflictele interioare. Pentru a face acest lucru trebuie sa recurgem la introspectie, sa ne stabilim clar si simplu care sunt lucrurile care ne provoaca nemultumire, ce dorim sa schimbam si ce trebuie sa pastram in configuratia vietii nostre interioare.
Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Maria Deleanu,
Medicina de familie