Graviditatea este o perioadă în care o serie de infecții sunt mai frecvente decât de obicei și când unele dintre acestea pot prezenta un risc crescut pentru mamă sau pentru făt. Infecțiile materne în timpul sarcinii reprezintă o cauză importantă de mortalitate și morbiditate materno-fetală.
Infecțiile pot trece la făt în timpul sarcinii transplacentar, perinatal (sânge, secreții vaginale) sau postnatal (cel mai frecvent prin laptele matern).
Infecțiile fungice
Acești fungi (ciuperci) care se dezvoltă în flora vaginală provoacă mâncărimi ale vulvei și scurgeri albicioase; ele nu au niciun efect asupra fătului, dar trebuie tratate cu un antifungic local (sub formă de ovul). În caz de recurență, medicul va analiza o probă pentru a adresa mai precis tratamentul.
Vaginoza bacteriană
Vaginul conține în mod natural mai multe tipuri de bacterii care trăiesc în armonie. Dar când apare un dezechilibru între aceste specii diferite, atunci apar scurgeri, adesea urât mirositoare. Fără tratament, vaginoza poate provoca infecții ale uterului și ale trompelor uterine, extrem de riscante la femeile însărcinate. Dacă analiza probei vaginale confirmă acest diagnostic, medicul va prescrie, timp de câteva zile, tratament oral (antibiotic) sau local (cremă), în funcție de caz.
Toxoplasmoza
Acest parazit – toxoplasma gondii – care se găsește de obicei în sol – provenit din excrementele de la pisici – și în mușchii unor rumegătoare poate să nu producă simptome la gravidă, provocând, în același timp, malformații ale fătului.
Protejați-vă împotriva toxoplasmozei: nu atingeți solul sau produsele din/de grădină cu mâinile goale, mâncați numai carne bine gătită și, dacă este posibil, evitați contactul cu pisicile.
Screeningul sistematic se face în sarcina timpurie, apoi în fiecare lună pentru persoanele care nu sunt imunizate.
Tratament: o femeie care contractă toxoplasmoză în timpul sarcinii trebuie să ia un tratament antiparazitar. După naștere, placenta va fi analizată pentru a vedea dacă parazitul a contaminat și copilul.
Listerioza
Este o intoxicație alimentară de origine bacteriană. La femeile însărcinate, listerioza poate provoca vărsături, diaree, dureri de cap, dar și avort, naștere prematură sau moarte fetală.
Nu lăsați alimentele prea mult timp în frigider, evitați peștele crud și crustacele, icrele, brânzeturile nepasteurizate, tocăturile. Gătiţi bine carnea și peștele. De asemenea, nu uitați să vă dezinfectați frigiderul cel puțin o dată pe lună.
Infecțiile tractului urinar
Infecțiile tractului urinar (ITU) sunt foarte frecvente în timpul sarcinii. Creșterea producției de progesteron face vezica leneșă. Urina stagnează acolo mai mult și germenii se dezvoltă mai ușor. De aceea, este necesar ca gravida să bea multă apă pe toată durata sarcinii, cel puțin doi litri de lichid pe zi. Screening: o examinare citobacteriologică a urinei confirmă diagnosticul
Tratamentul: cel mai adesea, se prescriu antibiotice pentru a preveni răspândirea infecției sau pentru a preveni nașterea prematură. O examinare citobacteriologică este necesară în fiecare lună până la naștere.
Infecţia cu Streptococul de grup B
Se găsește în flora vaginală a aproximativ 35% dintre femei, fără a provoca infecții. Cu toate acestea, bacteria poate contamina copilul prin lichidul amniotic sau în timpul nașterii. Depistarea se face la începutul celei de-a noua luni de sarcină. Dacă femeia este purtătoare a streptococului B, i se administrează o injecție cu antibiotic pentru a împiedica germenul să contamineze uterul, iar apoi copilul, după ce sacul amniotic se rupe.
Infecţia cu citomegalovirus
Este un virus legat de apariţia varicelei, zonei zoster sau herpesului. Majoritatea oamenilor contractează acest virus în timpul copilăriei. Se manifestă ca o gripă, cu febră și dureri musculare. Infectarea se poate face prin contact cu saliva sau alte secreții biologice ale unei persoane afectate. Infecția primară, reactivarea sau infecția recurentă cu citomegalovirus (CMV) poate apărea in timpul sarcinii si poate duce la apariția infecției congenitale.
Femeile gravide contractează uneori CMV, dar în 90% din cazuri acest lucru nu va avea niciun impact asupra fătului. Pentru celelalte 10% din cazuri acest lucru poate duce la malformații grave. Având în vedere procentul redus de persoane infectate în fiecare an, screeningul nu este sistematic. Populațiile expuse în contact cu copiii mici (personalul de creșă, asistenții maternali, profesorii etc.) trebuie să ia măsuri pentru a evita contactul cu saliva, urina și fecalele copiilor. Acestea pot beneficia de monitorizare serologică ulterioară pe toată durata sarcinii.