Revista care te menține sănătos

Psihologie

Asa scapati de starile de nervozitate

15 mai 2024
Share

Se tot vorbeste despre depresie ca fiind una dintre cele mai periculoase boli ale secolului in care traim. Si este adevarat, depresia este realmente periculoasa. La fel de daunatoare pentru sanatate sunt si starile de nervozitate. Mai mult, depresia poate fi una dintre cauzele nervozitatii.

Problemele care apar inevitabil in viata noastra, eventualele neplaceri cu care ne confruntam ne pot afecta in mod diferit. Unii dintre noi aleg sa reactioneze efervescent, facand adevarate crize de nervi. Ne sare mustarul din orice, facem din tantar armasar si suntem pusi pe harta. Devenim o adevarata pacoste pentru cei din jur, dar si pentru noi. Aceasta stare, de anxietate permanenta, de nervozitate continua nu este deloc placuta.

 

Starile de nervozitate scad randamentul, indiferent de activitate

Aceste stari sunt insotite si de dureri de cap, insomnie, oboseala, neliniste, nesiguranta, confuzie, teama. Bineinteles ca in aceste conditii randamentul nu mai poate fi acelasi, indiferent de activitatea pe care o prestam. Mai mult, pe fondul acestei stari de nervozitate, consumul de cafea, tutun, energizante (cu scopul de a alunga oboseala) nu face decat sa accentueze starile si sa creasca nervozitatea. Practic, acestea devin stimulente nu doar pentru activitatea cotidiana.

 

Stresul si suprasolicitarea, factori favorizanti

Cu siguranta v-ati intrebat de unde vin aceste stari, ce le provoaca si ce le intretine. Putin mai sus, am vorbit despre ce anume le mentine. De asemenea, de vina este si stresul, un program foarte incarcat, lipsa timpului liber si a momentelor de relaxare, suprasolicitarea. Exista cercetari care sustin ca exista persoane cu predispozitie pentru aceste stari.

 

Avem optiunea de a alege, important este ce alegem

Starile de nervozitate ne afecteaza atat fizic, cat si psihic. Tocmai de aceea, este foarte important sa stim cum pot fi combatute sau diminuate. Inainte de toate, este important sa stim ca putem face alegeri. Putem opta pentru modalitatea prin care sa ne raportam la o situatie delicata cu care ne confruntam. Putem alege sa ne enervam si, in felul acesta, sa ne pierdem luciditatea si sa fim departe de a gasi solutii. Sau putem alege sa ne pastram calmul si sa ne detasam putin pentru a gandi limpede ce putem face mai departe.

 

Metode prin care va puteti calma

  • Respiratia este extrem de importanta. Respiratia profunda si lenta ne ajuta sa ne regasim calmul. Asa ca focusati-va pe respiratie, inspirati profund, tineti aerul in plamani pentru cateva secunde, apoi expirati profund. Nu va grabiti si nu va ganditi la nimic altceva. Doar respirati!
  • Activitatea fizica, desi mult neglijata de majoritatea dintre noi, este de mare ajutor. Fie ca este vorba despre un sport, dans sau despre o plimbare in parc, miscarea este un remediu excelent ce alunga nervozitatea si aduce o stare de bine.
  • Nu uitati de aromoterapie si meloterapie. Exista esente naturale care ne pot ajuta sa ne recapatam linistea. Muzica clasica poate deveni un adevarat pansament pentru sufletul nostru. Asa ca le putem folosi impreuna. Ne trebuie un fotoliu comod, o muzica in surdina, de preferat ascultata la casti, si un parfum relaxant in lampita de aromoterapie. Si, bineinteles, putin timp liber!
  • La fel de la indemana este si deja celebra baie relaxanta. Apa calda are un efect calmant si relaxant. Iar daca nu avem timp pentru un rasfat deplin, ne putem rezuma la un simplu dus cu apa fierbinte. Nu va grabiti, lasati apa sa va mangaie trupul!

Atat stresul, cat si nervozitatea, ne pot determina sa ne refugiem in mancare, obicei deloc sanatos. Cresterea nivelului de glucoza din sange accentueaza si mai mult starea de nervozitate. In schimb, fructele bogate in vitamina C scad stresul indus de radicalii liberi, in timp ce morcovii sau telina sunt ideale pentru rontait in momentele de agitatie.

 

Psiholog Loredana Andrei

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.